Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 12. 08:18 Világ

Harmadik nagy sikerét aratta az ukrán hadsereg Herszon felszabadításával

A mai hírlevélben írunk a méregdrága gázzal működő erőművek megadóztatásáról, Herszon felszabadulásáról, a magyar tojástermelésről, zöldhidrogénről és egy váltásra készülő gyógypedagógusról.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 11. | Gazdasági sztorik öt percben

1. Napi G7: gázerőművek adóztatása

A méregdrága gázzal működő erőművekre extraprofitadót fognak kivetni Gulyás Gergely szerdai bejelentése alapján, ami elsőre ellentmondásosnak tűnhet, valójában azonban logikus lépés.

Mi vezetett ehhez? Az elmúlt években rengeteg napelem lépett be a rendszerbe, de mivel kiszámíthatatlanabb a mennyisége a fosszilis energiahordozóknál, bonyolultabbá vált az áramtermelés egyensúlyban tartása.

  • Emiatt több pénzt kellett fizetni a rendszer stabilizálásáért felelős, könnyen szabályozható gázerőműveknek.
  • A két évvel ezelőtti ötszörösét, 35 milliárd forintot fizetett nyáron ezért a kiegyenlítőnek nevezett energiáért a rendszerirányító Mavir. Ennek a többletköltségnek a nagy részét pedig beépítették a rendszerhasználati díjba.

Mi történt most? A kormány célja az, hogy a villanyszámla tetemes részét kitevő rendszerhasználati díj ne emelkedjen jövőre, ezért döntött a kiegyenlítő áramot többszörös áron eladó erőművek külön adóztatásáról.

Igen, de: a kiegyenlítő energiát biztosító erőműveknek nem csak a bevétele nőtt meg, hanem – mivel jellemzően gázzal működnek – a költségeik is elszálltak.

  • Így a korábbi bevételek feletti rész teljes egészében nem „extraprofit”, hiszen a többlet egy jelentős részét elvitték a működési kiadások.
  • A nagy kérdés az, hogy a bejelentett 10-13 százalékos adót mennyire tudják fedezni a növekvő árak és költségek között.

2. Erre odafigyeltünk: Herszon felszabadult

A nyár végén indított ukrán ellentámadás az eddigi legnagyobb sikerét érte el: harc nélkül visszafoglalta Herszont, az egyetlen ukrán megyeszékhelyt, amelyet a februárban indított invázió során elfoglaltak az oroszok.

Mi történt? Az orosz csapatok utánpótlásvonalait hónapok óta rakétákkal támadó és a frontvonalon a gyenge pontokat kereső ukrán stratégia annyira felőrölte az oroszokat, hogy szerdán jelentették be kivonulásukat a városból.

  • Az elmúlt napokban folyamatosan jelentek meg videók arról, ahogy Herszon környéki településeken a bevonuló ukrán katonákat üdvözlik.
  • Péntek délután pedig Herszon belvárosába értek az ukrán katonák, miután az oroszok bejelentették, hogy be is fejezték a kivonulást. Szintén számos videó jelent meg a belvárosban ünneplő emberekről.

Mi ennek a jelentősége? A szimbolikus és politikai jelentőségen túl a rengeteget szenvedett szomszédos nagyváros, Mikolajiv kikerül az orosz hagyományos tüzérség lőtávolságából, míg az ukránok mélyebben tudják támadni az orosz célpontokat.

  • Kijev ostromának visszaverése és a harkivi ellentámadás után ez a harmadik nagy sikere az ukrán hadseregnek.

Alulnézet: az egykor közel 300 ezres városban 30-60 ezer ember maradhatott, és jelentős részük felszabadul a mindennapos elnyomás alól. Érdemes elolvasni egy Herszonból elmenekülő pár drámai beszámolóját az oroszok kegyetlenkedéseiről.

Mi következhet? Mivel a környék összes Dnyeper-hídja megsemmisült, az új fronttól kevésbé lehet támadni az utánpótlásvonalakat, és a tél is korlátozza a támadó műveleteket, tavaszig nem várható jelentős változás a délnyugati fronton.

3. További tartalmak: elidegenedés és Messi élete

4. Napi chart: tojástermelés

Magyarország némileg, 10 tojás/fővel termel többet az európai átlagnál. A legtöbb tojást Lettországban és Belaruszban termelik fajlagosan Európában.

5. Személyes perspektíva: váltásra készülő gyógypedagógus

Mariannával ebben az újbudai utcában találkoztunk, miközben elmélyülten vizsgált egy kirakatot, de fotót nem szeretett volna magáról.

Mivel foglalkozik? 29 éve gyógypedagógus, tavaly váltott munkahelyet, de úgy érzi, cseberből vederbe került, mivel az állami rendszeren belül maradt.

  • „A rendszer hiányosságai mindenhol megtapasztalhatóak” – mondta, és az adminisztrációs terhek csökkentésével kezdené az „oktatás teljes átalakítását”.
  • Az állami fenntartás strukturális problémái miatt a tanév végén váltani szeretne, és egyházi vagy magániskolában szeretné folytatni.

Mit csinál szabadidejében? Szeret olvasni, most Edith Eva Eger A döntés című könyvét olvassa, következő célja pedig Máté Gábor magyar-kanadai orvos könyve.

  • Kirándulni is szeret, de mostanában nincs ideje rá egy családtagja egészségügyi problémája miatt.

6. Külső szemlélő: zöldhidrogén

Méhes Martina az Energiaklub szakpolitikai intézet ügyvezetője és szakmai igazgatója.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Napi.hu podcastja Gidai Olvérrel, a zöldenergiával foglalkozó Ganzair tulajdonosával a zöldhidrogénről.

Miért? „Megtudhatjuk, mi az a zöldhidrogén, mi a kapcsolat a megújuló energiákkal és a földgázzal, hol tart most a hidrogénpiac, milyen projektek vannak most Európában, és mi várható a következő években a technológia fejlődésében és elterjedésében. A szakértő szerint két éven belül várható az áttörés.”

7. Múltidéző: divatos budapesti szeánszok

Mikor jelent meg? Az Est politikai napilap 1924. január 1-jei számában.

Mi jelent meg? „Körülbelül két esztendeje Budapesten a divatos szenvedélyek sorában vezetőszerepet tölt be a spiritizmus. Ma zsúr helyett szeánszokat rendeznek Budapesten, titokzatos vöröslámpás, feketelepies éjféli szeánszokat, amelyeken úgy jártak be és ki Wilde Oszkár és Napóleon szellemei, mintha nélkülük egyetlen rendesebb családban sem lehetne teát felszolgálni

(…)

A Metapszichikai Társaság tagjai, akik okkult kísérletekkel foglalkoztak, másfél esztendőn keresztül felültek egy huszonhárom éves fiatalembernek, László Lászlónak, akiről az egész világon azt híresztelték, hogy a legkitűnőbb élő médium. László László másfél esztendőn keresztül ringatta ebben a boldog hitben a Metapszichika pesti mestereit, amikor egy leleplezés megállapította, hogy Landó László ezeket a fejeket, lábakat előre elkészítette vattából, gézből és libazsírból, a formátlan, ijesztő túlvilági alakok arcvonásait ügyes kéztechnikával ő maga rajzolta meg és a kísérletek alatt, anélkül, hogy másfél évig rá tudtak volna jönni, a szájából ő maga varázsolta elő őket.” (Arcanum Adatbázis)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.