Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 11. 09:03 Élet, Világ

Már 67 év fölé emelték a nyugdíjkorhatárt, mert olyan sokáig élnek a hollandok

A holland statisztikai hivatal számításai szerint az a holland állampolgár, aki 2028-ban lesz 65 éves, várhatóan még átlagosan 21 évet fog élni. Márpedig ez azt jelenti, hogy a várható élettartam 2021 és 2028 között, azaz hét év alatt másfél évvel nő, így a helyi jogszabályok szerint a nyugdíjba vonulás életkori határát is feljebb lehet emelni.

A holland nyugdíjkorhatár jelenleg 66 év és 7 hónap, a kormány azonban már korábban döntött arról, hogy 2024-től 67 évre emelkedik, most pedig egy újabb döntéssel 67 év és 3 hónapra tolták ki az életkort, 2028-tól kezdve.

A magyarországihoz hasonló, 65 éves nyugdíjkorhatárt Hollandia már 2013-tól átlépte, azóta folyamatosan emelik a korhatárt. A helyi törvények szerint a kormánynak erre gyakorlatilag automatikusan joga van, de csak abban az esetben, ha a várható élettartam is emelkedik.

A 65 évesekre vonatkozó várható élettartam egyébként Hollandiában 1950 és 2019 között folyamatosan emelkedett, 2020-21-ben azonban a koronavírus-járvány okozta korai halálozások megtörték ezt a trendet. Más országokhoz hasonlóan a nők várható élettartama Hollandiában is magasabb, mint a férfiaké, a nyugdíjkorhatár azonban egységes, abban nem tesznek különbséget nőt és férfiak között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLogikus lenne folytatni a magyar nyugdíjkorhatár emelésétSzakértő szerzőnk megindokolja, miért lenne érdemes a korhatáremelést a várható hátralévő élettartamhoz igazítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német nyugdíjpontrendszer idehaza is sok gondot megoldanaA német pontrendszer bevezetésével egy átlátható, méltányosnak érzett, a mai fontosabb problémákat megoldó rendszert kapnánk, amely jó alapja lenne a további reformoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElértéktelenedtek a nyugdíjak, de sokkal kevesebb lett az igazán szegény nyugdíjas 2010 utánEgyre kevesebb nyugdíjasra költünk egyre kevesebbet, és a nyugdíjak emelése lemarad a bérnövekedéshez képest. A szegény nyugdíjasok aránya mégis hatalmasat csökkent.

Élet Világ Hollandia nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Pej Zsófia
2022. december 5. 14:03 Élet, Támogatói tartalom

A szélerőművek már a spájzban vannak

Akár támogatások nélkül is telepítenének szélerőműveket az iparági szereplők ma Magyarországon, mert ezek a beruházások piaci alapon is gyorsan megtérülnének: a napenergia mellett a szélenergiára alapozott áramtermelés a legolcsóbb megoldás a mai technológiákkal.

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Fontos

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.