Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 11. 09:03 Élet, Világ

Már 67 év fölé emelték a nyugdíjkorhatárt, mert olyan sokáig élnek a hollandok

A holland statisztikai hivatal számításai szerint az a holland állampolgár, aki 2028-ban lesz 65 éves, várhatóan még átlagosan 21 évet fog élni. Márpedig ez azt jelenti, hogy a várható élettartam 2021 és 2028 között, azaz hét év alatt másfél évvel nő, így a helyi jogszabályok szerint a nyugdíjba vonulás életkori határát is feljebb lehet emelni.

A holland nyugdíjkorhatár jelenleg 66 év és 7 hónap, a kormány azonban már korábban döntött arról, hogy 2024-től 67 évre emelkedik, most pedig egy újabb döntéssel 67 év és 3 hónapra tolták ki az életkort, 2028-tól kezdve.

A magyarországihoz hasonló, 65 éves nyugdíjkorhatárt Hollandia már 2013-tól átlépte, azóta folyamatosan emelik a korhatárt. A helyi törvények szerint a kormánynak erre gyakorlatilag automatikusan joga van, de csak abban az esetben, ha a várható élettartam is emelkedik.

A 65 évesekre vonatkozó várható élettartam egyébként Hollandiában 1950 és 2019 között folyamatosan emelkedett, 2020-21-ben azonban a koronavírus-járvány okozta korai halálozások megtörték ezt a trendet. Más országokhoz hasonlóan a nők várható élettartama Hollandiában is magasabb, mint a férfiaké, a nyugdíjkorhatár azonban egységes, abban nem tesznek különbséget nőt és férfiak között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLogikus lenne folytatni a magyar nyugdíjkorhatár emelésétSzakértő szerzőnk megindokolja, miért lenne érdemes a korhatáremelést a várható hátralévő élettartamhoz igazítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német nyugdíjpontrendszer idehaza is sok gondot megoldanaA német pontrendszer bevezetésével egy átlátható, méltányosnak érzett, a mai fontosabb problémákat megoldó rendszert kapnánk, amely jó alapja lenne a további reformoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElértéktelenedtek a nyugdíjak, de sokkal kevesebb lett az igazán szegény nyugdíjas 2010 utánEgyre kevesebb nyugdíjasra költünk egyre kevesebbet, és a nyugdíjak emelése lemarad a bérnövekedéshez képest. A szegény nyugdíjasok aránya mégis hatalmasat csökkent.

Élet Világ Hollandia nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.