Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 11. 09:03 Élet, Világ

Már 67 év fölé emelték a nyugdíjkorhatárt, mert olyan sokáig élnek a hollandok

A holland statisztikai hivatal számításai szerint az a holland állampolgár, aki 2028-ban lesz 65 éves, várhatóan még átlagosan 21 évet fog élni. Márpedig ez azt jelenti, hogy a várható élettartam 2021 és 2028 között, azaz hét év alatt másfél évvel nő, így a helyi jogszabályok szerint a nyugdíjba vonulás életkori határát is feljebb lehet emelni.

A holland nyugdíjkorhatár jelenleg 66 év és 7 hónap, a kormány azonban már korábban döntött arról, hogy 2024-től 67 évre emelkedik, most pedig egy újabb döntéssel 67 év és 3 hónapra tolták ki az életkort, 2028-tól kezdve.

A magyarországihoz hasonló, 65 éves nyugdíjkorhatárt Hollandia már 2013-tól átlépte, azóta folyamatosan emelik a korhatárt. A helyi törvények szerint a kormánynak erre gyakorlatilag automatikusan joga van, de csak abban az esetben, ha a várható élettartam is emelkedik.

A 65 évesekre vonatkozó várható élettartam egyébként Hollandiában 1950 és 2019 között folyamatosan emelkedett, 2020-21-ben azonban a koronavírus-járvány okozta korai halálozások megtörték ezt a trendet. Más országokhoz hasonlóan a nők várható élettartama Hollandiában is magasabb, mint a férfiaké, a nyugdíjkorhatár azonban egységes, abban nem tesznek különbséget nőt és férfiak között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLogikus lenne folytatni a magyar nyugdíjkorhatár emelésétSzakértő szerzőnk megindokolja, miért lenne érdemes a korhatáremelést a várható hátralévő élettartamhoz igazítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német nyugdíjpontrendszer idehaza is sok gondot megoldanaA német pontrendszer bevezetésével egy átlátható, méltányosnak érzett, a mai fontosabb problémákat megoldó rendszert kapnánk, amely jó alapja lenne a további reformoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElértéktelenedtek a nyugdíjak, de sokkal kevesebb lett az igazán szegény nyugdíjas 2010 utánEgyre kevesebb nyugdíjasra költünk egyre kevesebbet, és a nyugdíjak emelése lemarad a bérnövekedéshez képest. A szegény nyugdíjasok aránya mégis hatalmasat csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Hollandia nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.