Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 11. 09:03 Élet, Világ

Már 67 év fölé emelték a nyugdíjkorhatárt, mert olyan sokáig élnek a hollandok

A holland statisztikai hivatal számításai szerint az a holland állampolgár, aki 2028-ban lesz 65 éves, várhatóan még átlagosan 21 évet fog élni. Márpedig ez azt jelenti, hogy a várható élettartam 2021 és 2028 között, azaz hét év alatt másfél évvel nő, így a helyi jogszabályok szerint a nyugdíjba vonulás életkori határát is feljebb lehet emelni.

A holland nyugdíjkorhatár jelenleg 66 év és 7 hónap, a kormány azonban már korábban döntött arról, hogy 2024-től 67 évre emelkedik, most pedig egy újabb döntéssel 67 év és 3 hónapra tolták ki az életkort, 2028-tól kezdve.

A magyarországihoz hasonló, 65 éves nyugdíjkorhatárt Hollandia már 2013-tól átlépte, azóta folyamatosan emelik a korhatárt. A helyi törvények szerint a kormánynak erre gyakorlatilag automatikusan joga van, de csak abban az esetben, ha a várható élettartam is emelkedik.

A 65 évesekre vonatkozó várható élettartam egyébként Hollandiában 1950 és 2019 között folyamatosan emelkedett, 2020-21-ben azonban a koronavírus-járvány okozta korai halálozások megtörték ezt a trendet. Más országokhoz hasonlóan a nők várható élettartama Hollandiában is magasabb, mint a férfiaké, a nyugdíjkorhatár azonban egységes, abban nem tesznek különbséget nőt és férfiak között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLogikus lenne folytatni a magyar nyugdíjkorhatár emelésétSzakértő szerzőnk megindokolja, miért lenne érdemes a korhatáremelést a várható hátralévő élettartamhoz igazítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA német nyugdíjpontrendszer idehaza is sok gondot megoldanaA német pontrendszer bevezetésével egy átlátható, méltányosnak érzett, a mai fontosabb problémákat megoldó rendszert kapnánk, amely jó alapja lenne a további reformoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElértéktelenedtek a nyugdíjak, de sokkal kevesebb lett az igazán szegény nyugdíjas 2010 utánEgyre kevesebb nyugdíjasra költünk egyre kevesebbet, és a nyugdíjak emelése lemarad a bérnövekedéshez képest. A szegény nyugdíjasok aránya mégis hatalmasat csökkent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Hollandia nyugdíj nyugdíjkorhatár Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.