Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 14. 15:04 Élet, Világ

Megúszhatjuk a kemény telet, de a gázárak csökkenésében nem érdemes bízni

Mérsékelt téli időjárásra számíthatnak az európaiak és az Egyesült Államok keleti partján élők a Kopernikusz program friss előrejelzése szerint. Az észak-atlanti térségben épp a fűtési szezon csúcsidőszakában, december és február között ígérkezik a szokásosnál jelentősen melegebb időjárás, ami a gáz iránti igény mérséklődésével járhat.

A becslések persze valószínűségi alapon történtek, az Egyesült Királyság, a mediterrán partvidék és Közép-Európa bizonyos részein 50-60 százalékos, míg a kontinens többi részén – Magyarország is ide tartozik – 40-50 százalékos eséllyel mérhetünk a sokévi átlagnál jóval magasabb téli hőmérsékleteket, derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Az előrejelzést tehát jelentős bizonytalanságok övezik, amelyekre nemcsak a fentebbi valószínűségek, hanem más becslések eredményei is utalnak. A brit, francia, német, olasz és amerikai meteorológusok részvételével összeállított, különböző mérőeszközök által gyűjtött milliárdnyi megfigyelésen alapuló Kopernikusz-modellel szemben egy időjárási becslésekre szakosodott piaci szolgáltató, a Commodity Weather Group éppen valamivel hűvösebb telet prognosztizált az elmúlt tíz évben tapasztaltakhoz képest, de a kemény fagyok beállását a vállalat eredményei szerint is jó eséllyel megúszhatjuk.

A tél közeledtével egyre inkább érdemes az Északi-sark környéki poláris örvényt és az Atlanti-óceán északi részén az Észak-Atlanti Oszcillációt figyelni, amelyek jól jelzik az északi félgömbön várható klimatikus viszonyokat – egy az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint egyelőre a sarkvidéki légmozgások sem utalnak nagy hidegek bekövetkeztére.

Ugyanakkor hiába mérsékli egy-egy térség energiaigényét az enyhébb időjárás, ha a világ más részein megnövekszik az energiahordozók iránti kereslet, a költségek mégis megemelkedhetnek. Erre megvan az esély, Kína ugyanis hűvös télre készül, ráadásul az ország gázigényét a koronavírussal szembeni óvintézkedések korlátozzák, szintén a Bloomberg elemzése szerint. Az ázsiai ország mostanáig tehát viszonylag alacsony érdeklődést mutatott a cseppfolyósított földgáz (LNG) iránt, ez azonban a tél közeledtével megváltozhat, így a vezetéken érkező orosz gáz alternatívájáért fokozódhat a verseny a piacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHoloda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő"Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázjátszma legbizarrabb oldala: miközben az oroszok jégkorszakkal fenyegetik a Nyugatot, Ukrajnának dollárban fizetnek a tranzitértLogikus érvek szólnak amellett, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz adu. De vajon meddig?

Élet Világ földgáz gáz időjárás Kína LNG Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.