Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 10. 10:03 Világ

Az üzemanyag drágulását nem az fogja megállítani, hogy visszaengedik a világpiacra Venezuelát

Joe Biden meglehetősen ingerülten fogadta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseinek (OPEC+) múlt heti döntését a napi termelési kvóta kétmillió hordós csökkentéséről, ami megfordította az olajárak addigi csökkenő trendjét. Ez rövid távon azért rossz az amerikai elnöknek, mert a novemberi törvényhozási választások előtt az ismét dráguló üzemanyag nem kedvező a demokraták számára, hosszabb távon pedig az infláció letörését is nehezíti.

Az amerikai kormányzat részben abban bízik, hogy a venezuelai kőolaj elleni szankciók feloldása új kínálatot hoz a piacra, ami segít kordában tartani az árakat. Ahogy azonban a Wall Street Journal (WSJ) írta, ez rövid- és középtávon valószínűleg csak mérsékelten lehet így, mert olyan szinten leromlott a dél-amerikai országban az olajipari infrastruktúra állapota, hogy sok idő és pénz kell a helyrehozásához.

Venezuela elvileg a világ legnagyobb feltárt kőolajtartalékának birtokolja, ám az utóbbi évtizedekben, Hugo Chávez, majd Nicolas Maduro elnöksége alatt mindig a rövid távú szempontok kerültek előtérbe, a befektetéseket elhanyagolták, az államosításokkal a befektetők jó részét elűzték, a korrupció és a szabad rablás pedig tönkretette a szektort.

Az amerikai tervek középpontjában álló Chevron például 2020-ban teljesen leírta a venezuelai eszközeit – 2,6 milliárd dollár veszteséget könyvelve el –, miután a Trump-kormány megszigorította a szankciókat, megtiltva a venezuelai olaj kitermelését, szállítását és eladását is. Ekkortól kezdve nem juthatott hozzá a nagyon sűrű venezuelai olaj kezelését és szállítását segítő kenőanyagokhoz sem amerikai finomítókból.

Mivel a venezuelai gazdaság összeomlott, sok olajipari létesítményt teljesen kifosztottak, a berendezéseket szétszedték és eladták ócskavasnak. Több tízezer képzett szakember – hegesztők, geológusok, olajipari mérnökök – pedig elhagyta az országot.

Az optimista becslések szerint akár 400 ezer hordóval is növelni lehetne néhány hónapon belül, mások azonban sokkal óvatosabbak. Egy korábban a venezuelai állami olajcégnél is dolgozó olajipari szakember például azt mondta a WSJ-nak, hogy ilyen időtávon 100, kétévesen pedig 200 ezer hordó pluszt tart csak elképzelhetőnek, egyebek mellett a bizonytalan áramellátás, valamint az elöregedő olajmezőkön emelkedő vízszint miatt. Nem véletlen, hogy míg decemberben még napi 900 ezer hordó volt az ország kitermelése, idén szeptember nagy részében csak 686 ezer.

És akkor még nem is volt szó a szankciók feloldásának politikai feltételeiről, amelyek azt irányozzák elő, hogy 2024-ben szabad és tisztességes elnökválasztást tartanak az országban. Ha el is kezdődne ez a folyamat, nincs rá garancia, hogy a Maduro-rezsim tartja magát a megállapodáshoz. Így összességében az látszik, hogy ha már szankcionált olajtermelőkről van szó, Irán több pluszt tudna hozzátenni a kitermeléshez, ám ennek az esélye is erősen csökkent, az utóbbi hetekben pedig az országot irányító rendszer is a tüntetések leverésével van elfoglalva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért lehet még drágább az olaj hosszú távon?Az olajkereslet úgy közelítette meg ismét a napi 100 millió hordót, hogy a légi forgalom még sehol nincs a járvány előtti szinthez képest. A kínálati oldallal viszont komoly gondok lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamar elszállt a remény, hogy Európa hozzájusson az iráni olajhoz és gázhozEgy hónap alatt nagyot fordult a világ, gyorsan elszállt az esélye annak, hogy Iránnal megkössék az atomalkut, és feloldják az ellene bevezetett szankciókat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Ázsiára borított orosz olaj is fűti az iráni tüntetéseketVéres összecsapásba torkollnak az iráni tüntetések, miközben az iráni gazdaság egyre rosszabbul teljesít.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Irán kőolaj kőolaj-kitermelés kőolajembargó OPEC Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Kovács Krisztián
2023. december 6. 18:47 Világ

Argentína példája mutatja, hogy ostoba környezetben csak ostobán lehet kormányozni

A megválasztott elnök egyelőre keresi és nem találja a programot végrehajtó jegybankelnököt és pénzügyminisztert.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.