Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 30. 13:37 Világ

Olyan sok gázt fűtöttek el múlt héten a németek, hogy máris figyelmeztetést kaptak

Alig indult el a fűtési szezon, de a múlt heti németországi gázfogyasztás jelentősen meghaladta a 2018 és 2021 között mért átlagot, így a gázhálózat üzemeltetéséért felelős Bundesnetzagentur kénytelen volt figyelmeztetést kiadni a Bloomberg beszámolója szerint.

Önmagában már az is sokatmondó, hogy a szervezet most először közölt adatokat egyetlen hét fogyasztásáról. A szokatlan hideg miatti közel 15 százalékos fogyasztástöbblet már kérdésessé teszi a gázellátás fenntarthatóságát a későbbi, téli hónapokban, így az intézmény elnöke, Klaus Müller a spórolás fontosságára figyelmeztetett.

Németországban a magánfogyasztókhoz és a kisvállalatokhoz köthető a gázfogyasztás nagyjából negyven százaléka, akik főleg fűtésre használják az energiahordozót. Müller most őket szólította fel a gázfelhasználásuk legalább húsz százalékos mérséklésére, amit mellesleg a fogyasztás fennmaradó részéért felelős ipari felhasználók már augusztusban megtettek.

A tél átvészeléséhez Müller véleménye szerint három feltételnek kell teljesülnie: a cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas terminálok létesítésére vonatkozó terveket meg kell valósítani, a szomszédos országokban is biztosítani kell a stabil ellátást, és akkor is takarékoskodni kell a házzal, ha hidegebbre fordul az időjárás, ami már a fogyasztók felelőssége.

Erre már csak azért is szükség van, mert az Északi Áramlat 1 és 2 robbantásos tönkretételével jó időre elszállt annak az esélye, hogy a korábbi legfontosabb útvonalon bármennyi orosz gázhoz is hozzájusson Németország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrjöngő, zokogó ügyfelek hivogatják a német szolgáltatókat a számla miatt, pedig még csak most jön a javaHaraggal, elkeseredettséggel találkoznak a közműszolgáltatók ügyfélszolgálati munkatársai, új embereket kell felvenni, hogy bírják a panaszáradatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott az orosz gázimport, megszűnhet Putyin zsarolási potenciáljaAz elmúlt hetekben már több mint 2 milliárd köbméternyi orosz gáz hiányzott az európai importból, ennek nagy részét azonban sikerült pótolni.

Világ energiakrízis energiaválság gáz németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.