Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 30. 13:37 Világ

Olyan sok gázt fűtöttek el múlt héten a németek, hogy máris figyelmeztetést kaptak

Alig indult el a fűtési szezon, de a múlt heti németországi gázfogyasztás jelentősen meghaladta a 2018 és 2021 között mért átlagot, így a gázhálózat üzemeltetéséért felelős Bundesnetzagentur kénytelen volt figyelmeztetést kiadni a Bloomberg beszámolója szerint.

Önmagában már az is sokatmondó, hogy a szervezet most először közölt adatokat egyetlen hét fogyasztásáról. A szokatlan hideg miatti közel 15 százalékos fogyasztástöbblet már kérdésessé teszi a gázellátás fenntarthatóságát a későbbi, téli hónapokban, így az intézmény elnöke, Klaus Müller a spórolás fontosságára figyelmeztetett.

Németországban a magánfogyasztókhoz és a kisvállalatokhoz köthető a gázfogyasztás nagyjából negyven százaléka, akik főleg fűtésre használják az energiahordozót. Müller most őket szólította fel a gázfelhasználásuk legalább húsz százalékos mérséklésére, amit mellesleg a fogyasztás fennmaradó részéért felelős ipari felhasználók már augusztusban megtettek.

A tél átvészeléséhez Müller véleménye szerint három feltételnek kell teljesülnie: a cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas terminálok létesítésére vonatkozó terveket meg kell valósítani, a szomszédos országokban is biztosítani kell a stabil ellátást, és akkor is takarékoskodni kell a házzal, ha hidegebbre fordul az időjárás, ami már a fogyasztók felelőssége.

Erre már csak azért is szükség van, mert az Északi Áramlat 1 és 2 robbantásos tönkretételével jó időre elszállt annak az esélye, hogy a korábbi legfontosabb útvonalon bármennyi orosz gázhoz is hozzájusson Németország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrjöngő, zokogó ügyfelek hivogatják a német szolgáltatókat a számla miatt, pedig még csak most jön a javaHaraggal, elkeseredettséggel találkoznak a közműszolgáltatók ügyfélszolgálati munkatársai, új embereket kell felvenni, hogy bírják a panaszáradatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖsszeomlott az orosz gázimport, megszűnhet Putyin zsarolási potenciáljaAz elmúlt hetekben már több mint 2 milliárd köbméternyi orosz gáz hiányzott az európai importból, ennek nagy részét azonban sikerült pótolni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiakrízis energiaválság gáz németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.