Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 28. 13:13 Világ

Napról napra nő az atomfegyver bevetésének esélye egy korábbi amerikai hírszerző szerint

Nem számol az ukrajnai háború intenzitásának csökkenésével az ukrán fronton Robert Baer, egykori CIA-hírszerző, több amerikai lap – köztük a Wall Street Journal, a Time és a Washington Post – külsős szerzője.

Baer a CNN-nek adott interjúban azt mondta, szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a több mint hét hónapja tartó ukrajnai inváziójának sikertelensége, nemrég pedig az ukrán ellentámadás olyan pozícióba kényszerítheti, ahol kétségbeesettebb lépésre szánhatja el magát – az egykori hírszerző nevén is nevezte a taktikai atomfegyver bevetésének lehetőségét. (A taktikai atomfegyver nem egyenlő a klasszikus értelemben vett atombombával, a taktikai atomfegyver kisebb területen pusztít. Elvileg harcászati célok elérését szolgálja, például egy mélyen beásott védelem áttörését; a hátország ellen bevetve pedig az alkalmazó fél minden korábbi fenntartást félresöprő elszántságát demonstrálná.)

Szinte a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a konfliktus deeszaklálódik, Putyin nem adhat fel ekkora területet úgy, hogy közben az ne tűnjön visszavonulásnak, és megmaradjon a vezetői tekintélye. Az atomfegyver bevetésének – legalábbis a taktikai atomfegyver bevetésének – esélye napról napra növekszik.

Az ukrán előrenyomulás láthatóan megváltoztatta Putyin eddigi stratégiáját, az orosz elnök az elmúlt héten televíziós beszédet intézett az oroszokhoz – erre legutóbb az invázió február 24-i kezdetén volt példa -, és kihirdette a részleges mozgósítást. Emellett kilátásba helyezte az atomfegyver bevetését is, melynek indokaként a nyugati országok provokációját jelölte meg, és bár konkrétumot most sem tudott megnevezni, hozzátette, hogy nem blöfföl. Baer azt állította a CNN-nek adott kommentárjában, hogy az orosz kapcsolatai biztosak abban, hogy Putyin adott esetben valóban atomfegyverhez fog nyúlni.

Orosz rendőrök letartóztatnak egy, a részleges mozgósítás ellen tüntető nőt Szentpéterváron 2022. szeptember 21-én. Fotó:AFP/Europress

Az Egyesült Államok honvédelemért felelős szóvivője, Ned Price a hét elején azt mondta, Putyin „nukleáris kardcsörgetése” a mozgósítással együtt nyilvánvaló jele annak, hogy tudja, vesztésre áll. 

Egy esetleges nukleáris fegyver bevetése ellenére a NATO nem adna nukleáris válaszcsapást, ugyanakkor képes lenne elrettentő mértékű ellenlépésre – ezt már Lengyelország külügyminisztere, Zbigniew Rau mondta, aki nemrég Washingtonba látogatott, és kongresszusi képviselőkkel egyeztetett.

A külügyminiszter az NBC News-nak adott interjújában kiemelte: Putyin esetleges, Ukrajna ellen végrehajtott atomtámadása nem NATO-tagország elleni lépés volna, tehát a NATO erre a hagyományos (fegyverekkel végrehajtott) választ adhatja, ugyanakkor az is elrettentő erejű lenne. Rau szerint egyértelmű, hogy Putyin vesztésre áll, a mozgósítás pedig egy erre adott válasz, ugyanakkor ez nem fogja megfordítani a háború menetét, hiszen az ukránok már felőrölték a jól képzett orosz hivatásosokat, a most besorozottak pedig nemcsak hogy nem kaptak megfelelő kiképzést, de a felszereltségük is rosszabb.

Ugyanakkor a lépés arra jó, hogy megroggyantsa az orosz közvélemény Putyinba vetett bizalmát.

„Eddig a háború népszerű volt az oroszok körében, a felmérések szerint 80 százalékuk támogatta, de most minden orosz családnak át kell értékelnie a saját hozzáállását a konfliktushoz, tudván, hogy a szeretteiket is elküldhetik, és megölhetik a harcokban.”

Ez utóbbit jelzi az is, hogy Putyin oroszokhoz intézett televíziós beszéde után több városban is tüntettek a háború ellen, orosz férfiak tízezrei indultak meg a határ felé, hogy elmeneküljenek a sorozás elől. Több toborzóirodát is felgyújtottak, sőt, arra is volt példa, hogy egy frissen behívott lelőtte a toborzótisztet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőketA már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok napokon belül bekebelezik a megszállt ukrán megyéket, ezután jöhet a mozgósításAz ukrán többségű területen a szavazóbizottságok rendőri kísérettel kopognak majd be a lakókhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ atomfegyver orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.