Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 1. 09:05 Világ

Tajvan Ukrajna példáját követi, bevásárol az oroszok ellen már bevált fegyverekből

Tajvan elkezdte a nagybevásárlást azokból az amerikai fegyverekből, melyekkel az ukránok eredményesen vették fel a harcot az orosz megszálló erőkkel, mely azt jelzi, hogy a szigetország az orosz-ukrán konfliktus tanulságai alapján készül arra, hogy visszaverjen egy esetleges kínai inváziót – írja a Bloomberg.

A tajvani fegyveres erők parancsnoka szerint az amerikai Javelin páncéltörőkre már leadták a rendelést, illetve igény van több HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System, „nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer” )-fegyverrendszer beszerzésére is, melyeket a következő öt évben fognak leszállítani.  

A feburár óta tartó háborúban kiemelt szerepet játszanak a Raytheon és a Lockheed Martin által kifejlesztett Javelinek, melyek egyszerű kezelhetősége, ám ennek ellenére pontos találatai miatt hatékonyan tudták felvenni a harcot az invázióval. A vállról indítható Javelinek nem csak a páncélosokkal, de az alacsonyan repülő légi célpontokkal szemben is hatékonyak.

A HIMARS tüzérségi rendszerek beüzemelése után a megszálló csapatok helyzete még nehezebbé vált, az ukránok  nagy hatótávolságú, precíz tüzérséggel hatákonyan tudtak csapást mérni az orosz utánpótlási vonalakra illetve a fontosabb hadianyagraktárakra. 

Tajvannak Javelinjei eddig is voltak, a mostani megrendelés csak a már meglévő állomány kibővítését célozza, ugyanakkor a HIMARS fegyverrendszerből még nincs egy darab sem a szigetországban. Peking már a héten figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson fegyverrendszereket Tajvannak, a Biden adminisztráció ugyanis arra készül, hogy 1,1 milliárd dollár értékben értékesít rakétákat és különböző radareszközöket a tajvani hadseregnek. 

Korábban a CIA igazgatója mondta azt, hogy Kína is tanul az orosz-ukrán háborúból, és az oroszok sorozatos kudarcai arra ösztönözhetik őket, hogy egyből elsöprő erejű támadást alkalmazzanak majd, ezzel biztosítva a gyors győzelmet.Arról, hogy mekkora valószínűséggel lépi meg az ország az inváziót, Burns azt mondta, hogy egy ilyen döntésnek 2020 végén nagyobb esélyt adott volna, mint most. Szóba jöhető dátumként egyébként a Pentagon a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg felállításának százéves évfordulóját is számításba vette, ez viszont csak 2027-ben lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA CIA igazgatója szerint az orosz invázió Kína Tajvannal kapcsolatos terveit is átírtaAz amerikai hírszerzés igazgatója szerint a kínaiak próbálják levonni a tanulságokat az orosz invázióból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhetetlen egy amerikai-kínai háború?Sok példa volt a történelemben egy domináns és egy felemelkedő nagyhatalom konfliktusára, és a többségük háborúhoz vezetett.

Világ fegyverek háború HIMARS javelin Kína Oroszország Tajvan Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Nagy Zsolt
2023. február 1. 11:37 Világ

Egyre látványosabban alakul hadigazdasággá Oroszország

Az állami kiadások pörgetik a háborúhoz kapcsolódó szektorokat, ami jórészt ellensúlyozza a többi iparág veszteségeit.

Pálos Máté
2023. február 1. 09:36 Világ

Nyomoznak az orosz jacht ügyében, amely rejtélyesen eltűnt egy horvát kikötőből

A horvát hatóságok nyomozósást indítottak, miután az orosz oligarchához, Aliser Uszmanovhoz köthető luxusjachtnak nyoma veszett egy Splittől nem messze lévő kikötőből.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.