Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 1. 09:05 Világ

Tajvan Ukrajna példáját követi, bevásárol az oroszok ellen már bevált fegyverekből

Tajvan elkezdte a nagybevásárlást azokból az amerikai fegyverekből, melyekkel az ukránok eredményesen vették fel a harcot az orosz megszálló erőkkel, mely azt jelzi, hogy a szigetország az orosz-ukrán konfliktus tanulságai alapján készül arra, hogy visszaverjen egy esetleges kínai inváziót – írja a Bloomberg.

A tajvani fegyveres erők parancsnoka szerint az amerikai Javelin páncéltörőkre már leadták a rendelést, illetve igény van több HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System, „nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer” )-fegyverrendszer beszerzésére is, melyeket a következő öt évben fognak leszállítani.  

A feburár óta tartó háborúban kiemelt szerepet játszanak a Raytheon és a Lockheed Martin által kifejlesztett Javelinek, melyek egyszerű kezelhetősége, ám ennek ellenére pontos találatai miatt hatékonyan tudták felvenni a harcot az invázióval. A vállról indítható Javelinek nem csak a páncélosokkal, de az alacsonyan repülő légi célpontokkal szemben is hatékonyak.

A HIMARS tüzérségi rendszerek beüzemelése után a megszálló csapatok helyzete még nehezebbé vált, az ukránok  nagy hatótávolságú, precíz tüzérséggel hatákonyan tudtak csapást mérni az orosz utánpótlási vonalakra illetve a fontosabb hadianyagraktárakra. 

Tajvannak Javelinjei eddig is voltak, a mostani megrendelés csak a már meglévő állomány kibővítését célozza, ugyanakkor a HIMARS fegyverrendszerből még nincs egy darab sem a szigetországban. Peking már a héten figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson fegyverrendszereket Tajvannak, a Biden adminisztráció ugyanis arra készül, hogy 1,1 milliárd dollár értékben értékesít rakétákat és különböző radareszközöket a tajvani hadseregnek. 

Korábban a CIA igazgatója mondta azt, hogy Kína is tanul az orosz-ukrán háborúból, és az oroszok sorozatos kudarcai arra ösztönözhetik őket, hogy egyből elsöprő erejű támadást alkalmazzanak majd, ezzel biztosítva a gyors győzelmet.Arról, hogy mekkora valószínűséggel lépi meg az ország az inváziót, Burns azt mondta, hogy egy ilyen döntésnek 2020 végén nagyobb esélyt adott volna, mint most. Szóba jöhető dátumként egyébként a Pentagon a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg felállításának százéves évfordulóját is számításba vette, ez viszont csak 2027-ben lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA CIA igazgatója szerint az orosz invázió Kína Tajvannal kapcsolatos terveit is átírtaAz amerikai hírszerzés igazgatója szerint a kínaiak próbálják levonni a tanulságokat az orosz invázióból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkerülhetetlen egy amerikai-kínai háború?Sok példa volt a történelemben egy domináns és egy felemelkedő nagyhatalom konfliktusára, és a többségük háborúhoz vezetett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyverek háború HIMARS javelin Kína Oroszország Tajvan Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.