Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 1. 12:30 Világ

Megteltek az ukrán pszichiátriák, és még érkeznek a traumatizált katonák a frontról

A háború mentális egészségre gyakorolt drasztikus hatása hosszan tartó válságba taszíthatja Ukrajna egyébként is elavult pszichiátriai ellátás rendszerét. Az ország nyugati részében még működő pszichiátriai intézmények megteltek, az ott dolgozó orvosok arról számolnak be, hogy a frontról érkező traumatizált katonákat már nem tudják ellátni a katonai kórházak, ezért a polgári ellátórendszerbe irányítják őket. 

Az orosz invázió kezdetekor számos keleti bentlakásos pszichiátriát zártak be, és irányították át a betegeket az ország nyugati részébe, például a Lviv Regionális Pszichiátria és Kórházba .

Az országban összesen 193 bentlakásos pszichiátria működött, mintegy 32000 férőhellyel, mondta egy kijevi orvos a Wall Street Journalnak. Az elavult ellátórendszer a nagy, több száz fős tömegintézményekre támaszkodott, és azok sok esetben már a háború előtt is munkaerőhiánnyal, forráshiánnyal és kapacitáshiánnyal küszködtek. 

Az invázió előrehaladtával több keleti intézményben szűnt meg az ellátás, egyes betegek magukra maradtak. Ahol meg tudták szervezni az evakuálást, ott azonnal egy nyugati kórházba küldték a betegeket. Egy 80 éves, skizofréniával diagnosztizált harkovi beteg arról számolt be, hogy egyszerűen kézen fogták és kivitték a vonathoz, 39 kopejkával a zsebében. 

Maga az utazás is megviselte a betegeket, egyeseknél memóriazavar lépett fel, mások legyengültek és intenzív ellátásra szorultak, mire megérkeztek Lvivbe.

Ukrán adatok szerint a 2014 óta tartó fegyveres konfliktusok miatt a zónában harcoló katonák 15 százaléka küzd poszttraumás stressz zavarral. Egy 2021-es Yale-tanulmány szerint az ukrán gyerekek és fiatalok egyharmada szenved a depresszió vagy a poszttraumás stressz zavar valamilyen formájától, részben a hosszan tartó fegyveres konfliktus miatt. Egy másik adat szerint az ukránok 44 százaléka szakadt el legalább a családja egy részétől – ami önmagában traumatikus tapasztalat lehet. 

Az ország keleti feléből érkező pszichiátriai betegek egy részét a hatalmas lvivi pszichiátriai fogadja: az eredetileg 840 férőhelyes intézményben most több mint 1000 ágyat tartanak fent, és még ez sem bizonyul elégnek. 

A kórház igazgatója a lapnak azt mondta,  az új jelentkezőket kénytelen elküldeni. Egy másik orvos arról számolt be: régebben általában egyszerre 40 betege volt, most viszont 62 pácienst lát el. 

Az ukrán hatóságok egy régi, eredetileg árvaháznak épült, majd pszichiátriaként működő, de évek óta zárva tartó intézmény újranyitását tervezik, hogy enyhítsék a nyomást a túlzsúfolt intézményen és az ott dolgozó orvosokon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” - egy ukrán fogoly történeteTöbb mint egymillió ukránt hurcolhattak el az oroszok, sorsukról alig lehet tudni valamit. A néhány kiszabadult egyike beszélt az embertelen körülményekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost jött el igazán a véres patthelyzet UkrajnábanAz oroszoknak nincs erejük áttörni, az ukránok az orosz utánpótlás megbénításában bíznak, így a front másfél hónapja alig mozdul, miközben a felmorzsolás folyamatos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egészségügy háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.