Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 1. 12:30 Világ

Megteltek az ukrán pszichiátriák, és még érkeznek a traumatizált katonák a frontról

A háború mentális egészségre gyakorolt drasztikus hatása hosszan tartó válságba taszíthatja Ukrajna egyébként is elavult pszichiátriai ellátás rendszerét. Az ország nyugati részében még működő pszichiátriai intézmények megteltek, az ott dolgozó orvosok arról számolnak be, hogy a frontról érkező traumatizált katonákat már nem tudják ellátni a katonai kórházak, ezért a polgári ellátórendszerbe irányítják őket. 

Az orosz invázió kezdetekor számos keleti bentlakásos pszichiátriát zártak be, és irányították át a betegeket az ország nyugati részébe, például a Lviv Regionális Pszichiátria és Kórházba .

Az országban összesen 193 bentlakásos pszichiátria működött, mintegy 32000 férőhellyel, mondta egy kijevi orvos a Wall Street Journalnak. Az elavult ellátórendszer a nagy, több száz fős tömegintézményekre támaszkodott, és azok sok esetben már a háború előtt is munkaerőhiánnyal, forráshiánnyal és kapacitáshiánnyal küszködtek. 

Az invázió előrehaladtával több keleti intézményben szűnt meg az ellátás, egyes betegek magukra maradtak. Ahol meg tudták szervezni az evakuálást, ott azonnal egy nyugati kórházba küldték a betegeket. Egy 80 éves, skizofréniával diagnosztizált harkovi beteg arról számolt be, hogy egyszerűen kézen fogták és kivitték a vonathoz, 39 kopejkával a zsebében. 

Maga az utazás is megviselte a betegeket, egyeseknél memóriazavar lépett fel, mások legyengültek és intenzív ellátásra szorultak, mire megérkeztek Lvivbe.

Ukrán adatok szerint a 2014 óta tartó fegyveres konfliktusok miatt a zónában harcoló katonák 15 százaléka küzd poszttraumás stressz zavarral. Egy 2021-es Yale-tanulmány szerint az ukrán gyerekek és fiatalok egyharmada szenved a depresszió vagy a poszttraumás stressz zavar valamilyen formájától, részben a hosszan tartó fegyveres konfliktus miatt. Egy másik adat szerint az ukránok 44 százaléka szakadt el legalább a családja egy részétől – ami önmagában traumatikus tapasztalat lehet. 

Az ország keleti feléből érkező pszichiátriai betegek egy részét a hatalmas lvivi pszichiátriai fogadja: az eredetileg 840 férőhelyes intézményben most több mint 1000 ágyat tartanak fent, és még ez sem bizonyul elégnek. 

A kórház igazgatója a lapnak azt mondta,  az új jelentkezőket kénytelen elküldeni. Egy másik orvos arról számolt be: régebben általában egyszerre 40 betege volt, most viszont 62 pácienst lát el. 

Az ukrán hatóságok egy régi, eredetileg árvaháznak épült, majd pszichiátriaként működő, de évek óta zárva tartó intézmény újranyitását tervezik, hogy enyhítsék a nyomást a túlzsúfolt intézményen és az ott dolgozó orvosokon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” - egy ukrán fogoly történeteTöbb mint egymillió ukránt hurcolhattak el az oroszok, sorsukról alig lehet tudni valamit. A néhány kiszabadult egyike beszélt az embertelen körülményekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost jött el igazán a véres patthelyzet UkrajnábanAz oroszoknak nincs erejük áttörni, az ukránok az orosz utánpótlás megbénításában bíznak, így a front másfél hónapja alig mozdul, miközben a felmorzsolás folyamatos.

Világ egészségügy háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.

Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, Moszkva már támadó kiberfegyverekkel is ellátja az iráni rezsimet. 

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.