Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 1. 12:30 Világ

Megteltek az ukrán pszichiátriák, és még érkeznek a traumatizált katonák a frontról

A háború mentális egészségre gyakorolt drasztikus hatása hosszan tartó válságba taszíthatja Ukrajna egyébként is elavult pszichiátriai ellátás rendszerét. Az ország nyugati részében még működő pszichiátriai intézmények megteltek, az ott dolgozó orvosok arról számolnak be, hogy a frontról érkező traumatizált katonákat már nem tudják ellátni a katonai kórházak, ezért a polgári ellátórendszerbe irányítják őket. 

Az orosz invázió kezdetekor számos keleti bentlakásos pszichiátriát zártak be, és irányították át a betegeket az ország nyugati részébe, például a Lviv Regionális Pszichiátria és Kórházba .

Az országban összesen 193 bentlakásos pszichiátria működött, mintegy 32000 férőhellyel, mondta egy kijevi orvos a Wall Street Journalnak. Az elavult ellátórendszer a nagy, több száz fős tömegintézményekre támaszkodott, és azok sok esetben már a háború előtt is munkaerőhiánnyal, forráshiánnyal és kapacitáshiánnyal küszködtek. 

Az invázió előrehaladtával több keleti intézményben szűnt meg az ellátás, egyes betegek magukra maradtak. Ahol meg tudták szervezni az evakuálást, ott azonnal egy nyugati kórházba küldték a betegeket. Egy 80 éves, skizofréniával diagnosztizált harkovi beteg arról számolt be, hogy egyszerűen kézen fogták és kivitték a vonathoz, 39 kopejkával a zsebében. 

Maga az utazás is megviselte a betegeket, egyeseknél memóriazavar lépett fel, mások legyengültek és intenzív ellátásra szorultak, mire megérkeztek Lvivbe.

Ukrán adatok szerint a 2014 óta tartó fegyveres konfliktusok miatt a zónában harcoló katonák 15 százaléka küzd poszttraumás stressz zavarral. Egy 2021-es Yale-tanulmány szerint az ukrán gyerekek és fiatalok egyharmada szenved a depresszió vagy a poszttraumás stressz zavar valamilyen formájától, részben a hosszan tartó fegyveres konfliktus miatt. Egy másik adat szerint az ukránok 44 százaléka szakadt el legalább a családja egy részétől – ami önmagában traumatikus tapasztalat lehet. 

Az ország keleti feléből érkező pszichiátriai betegek egy részét a hatalmas lvivi pszichiátriai fogadja: az eredetileg 840 férőhelyes intézményben most több mint 1000 ágyat tartanak fent, és még ez sem bizonyul elégnek. 

A kórház igazgatója a lapnak azt mondta,  az új jelentkezőket kénytelen elküldeni. Egy másik orvos arról számolt be: régebben általában egyszerre 40 betege volt, most viszont 62 pácienst lát el. 

Az ukrán hatóságok egy régi, eredetileg árvaháznak épült, majd pszichiátriaként működő, de évek óta zárva tartó intézmény újranyitását tervezik, hogy enyhítsék a nyomást a túlzsúfolt intézményen és az ott dolgozó orvosokon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” - egy ukrán fogoly történeteTöbb mint egymillió ukránt hurcolhattak el az oroszok, sorsukról alig lehet tudni valamit. A néhány kiszabadult egyike beszélt az embertelen körülményekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost jött el igazán a véres patthelyzet UkrajnábanAz oroszoknak nincs erejük áttörni, az ukránok az orosz utánpótlás megbénításában bíznak, így a front másfél hónapja alig mozdul, miközben a felmorzsolás folyamatos.

Világ egészségügy háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

Továbbra is akadozik az ellátási lánc, és a problémát tetézi, hogy az infláció miatt a vásárlóerő is csökken.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Ne hagyd ki