Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 1. 12:30 Világ

Megteltek az ukrán pszichiátriák, és még érkeznek a traumatizált katonák a frontról

A háború mentális egészségre gyakorolt drasztikus hatása hosszan tartó válságba taszíthatja Ukrajna egyébként is elavult pszichiátriai ellátás rendszerét. Az ország nyugati részében még működő pszichiátriai intézmények megteltek, az ott dolgozó orvosok arról számolnak be, hogy a frontról érkező traumatizált katonákat már nem tudják ellátni a katonai kórházak, ezért a polgári ellátórendszerbe irányítják őket. 

Az orosz invázió kezdetekor számos keleti bentlakásos pszichiátriát zártak be, és irányították át a betegeket az ország nyugati részébe, például a Lviv Regionális Pszichiátria és Kórházba .

Az országban összesen 193 bentlakásos pszichiátria működött, mintegy 32000 férőhellyel, mondta egy kijevi orvos a Wall Street Journalnak. Az elavult ellátórendszer a nagy, több száz fős tömegintézményekre támaszkodott, és azok sok esetben már a háború előtt is munkaerőhiánnyal, forráshiánnyal és kapacitáshiánnyal küszködtek. 

Az invázió előrehaladtával több keleti intézményben szűnt meg az ellátás, egyes betegek magukra maradtak. Ahol meg tudták szervezni az evakuálást, ott azonnal egy nyugati kórházba küldték a betegeket. Egy 80 éves, skizofréniával diagnosztizált harkovi beteg arról számolt be, hogy egyszerűen kézen fogták és kivitték a vonathoz, 39 kopejkával a zsebében. 

Maga az utazás is megviselte a betegeket, egyeseknél memóriazavar lépett fel, mások legyengültek és intenzív ellátásra szorultak, mire megérkeztek Lvivbe.

Ukrán adatok szerint a 2014 óta tartó fegyveres konfliktusok miatt a zónában harcoló katonák 15 százaléka küzd poszttraumás stressz zavarral. Egy 2021-es Yale-tanulmány szerint az ukrán gyerekek és fiatalok egyharmada szenved a depresszió vagy a poszttraumás stressz zavar valamilyen formájától, részben a hosszan tartó fegyveres konfliktus miatt. Egy másik adat szerint az ukránok 44 százaléka szakadt el legalább a családja egy részétől – ami önmagában traumatikus tapasztalat lehet. 

Az ország keleti feléből érkező pszichiátriai betegek egy részét a hatalmas lvivi pszichiátriai fogadja: az eredetileg 840 férőhelyes intézményben most több mint 1000 ágyat tartanak fent, és még ez sem bizonyul elégnek. 

A kórház igazgatója a lapnak azt mondta,  az új jelentkezőket kénytelen elküldeni. Egy másik orvos arról számolt be: régebben általában egyszerre 40 betege volt, most viszont 62 pácienst lát el. 

Az ukrán hatóságok egy régi, eredetileg árvaháznak épült, majd pszichiátriaként működő, de évek óta zárva tartó intézmény újranyitását tervezik, hogy enyhítsék a nyomást a túlzsúfolt intézményen és az ott dolgozó orvosokon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” - egy ukrán fogoly történeteTöbb mint egymillió ukránt hurcolhattak el az oroszok, sorsukról alig lehet tudni valamit. A néhány kiszabadult egyike beszélt az embertelen körülményekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost jött el igazán a véres patthelyzet UkrajnábanAz oroszoknak nincs erejük áttörni, az ukránok az orosz utánpótlás megbénításában bíznak, így a front másfél hónapja alig mozdul, miközben a felmorzsolás folyamatos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egészségügy háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2023. december 6. 12:07 Közélet, Világ

Extrém módon túl sok Covid-oltást rendeltünk, vagy ránk tukmálta az EU, de kifizetni nem akarjuk

Magyarország azt állítja, az ukrán-háború miatt nem tud 23 milliárd forintot kifizetni arra a hárommillió Pfizer vakcinára, amit valamilyen formában feleslegesen rendelt meg.

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.