Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 11. 12:48 Világ

Nagy fordulat után már csökkennek az árak az amerikai e-kereskedelemben

Jelentősen erősödtek a tőzsdék az Egyesült Államokban, miután tegnap a vártnál alacsonyabb, 8,5 százalékos inflációs adat jelent meg. Ennek egyik összetevője, hogy az e-kereskedelemben kétévnyi infláció után júliusban ismét csökkentek az árak.

Igaz, ezt nem hivatalos mérés mutatja, hanem az Adobe digitális árindexe, amely százmilliónyi termék e-kereskedelemi forgalmának nyomon követése alapján készül. Eszerint júliusban éves alapon egy százalékkal csökkentek az e-kereskedelmi árak az Egyesült Államokban, és ez 25 hónapos inflációs korszaknak vetett véget – írja a Bloomberg.

A járvány kitörése előtt az index éveken keresztül deflációt jelzett (átlagosan olcsóbbá váltak a termékek), amelyet aztán olyan jól ismert jelenségek fordítottak meg, mint az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök sürgős beszerzése és az ellátási láncok akadozása, ami felhajtotta az árakat. Ez most visszafelé játszódik le, a legnagyobb árcsökkenést éppen az elektronikai eszközöknél mérték, több mint 9 százalékosat. Hasonló mértékben estek a játékok árai, míg a ruhák egy százalékkal lettek olcsóbbak.

Mivel az amerikai kiskereskedelem 15 százaléka már online zajlik, ennek a teljes árszínvonalra jelentős hatása van. A még a 8,5 százalékos szinten is nagyon magasnak számító infláció ellen küzdő amerikai jegybank ugyanakkor még egyáltalán nem dőlhet hátra, mert az élelmiszerek az online térben is drágábbak lettek, több mint 13 százalékkal. A szolgáltatások árváltozása pedig ebben az e-kereskedelmi mérésben nem jelenik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-inflációA kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az inflációTöbb mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ defláció e-kereskedelem egyesült államok infláció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.