Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 11. 12:48 Világ

Nagy fordulat után már csökkennek az árak az amerikai e-kereskedelemben

Jelentősen erősödtek a tőzsdék az Egyesült Államokban, miután tegnap a vártnál alacsonyabb, 8,5 százalékos inflációs adat jelent meg. Ennek egyik összetevője, hogy az e-kereskedelemben kétévnyi infláció után júliusban ismét csökkentek az árak.

Igaz, ezt nem hivatalos mérés mutatja, hanem az Adobe digitális árindexe, amely százmilliónyi termék e-kereskedelemi forgalmának nyomon követése alapján készül. Eszerint júliusban éves alapon egy százalékkal csökkentek az e-kereskedelmi árak az Egyesült Államokban, és ez 25 hónapos inflációs korszaknak vetett véget – írja a Bloomberg.

A járvány kitörése előtt az index éveken keresztül deflációt jelzett (átlagosan olcsóbbá váltak a termékek), amelyet aztán olyan jól ismert jelenségek fordítottak meg, mint az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök sürgős beszerzése és az ellátási láncok akadozása, ami felhajtotta az árakat. Ez most visszafelé játszódik le, a legnagyobb árcsökkenést éppen az elektronikai eszközöknél mérték, több mint 9 százalékosat. Hasonló mértékben estek a játékok árai, míg a ruhák egy százalékkal lettek olcsóbbak.

Mivel az amerikai kiskereskedelem 15 százaléka már online zajlik, ennek a teljes árszínvonalra jelentős hatása van. A még a 8,5 százalékos szinten is nagyon magasnak számító infláció ellen küzdő amerikai jegybank ugyanakkor még egyáltalán nem dőlhet hátra, mert az élelmiszerek az online térben is drágábbak lettek, több mint 13 százalékkal. A szolgáltatások árváltozása pedig ebben az e-kereskedelmi mérésben nem jelenik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-inflációA kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az inflációTöbb mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Világ defláció e-kereskedelem egyesült államok infláció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 23. 08:51 Pénz, Világ

Már most látszik, hogy üzleti értelemben véve fekete lesz a karácsony a német kereskedőknek

Továbbra is akadozik az ellátási lánc, és a problémát tetézi, hogy az infláció miatt a vásárlóerő is csökken.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Bod Péter Ákos
2022. szeptember 23. 18:06 Pénz

Gazdaságunk kilátásai: sima landolás, teljes összeomlás vagy elhúzódó pangás?

A gazdaságpolitika, amely súlyosan megkésett a makrogazdasági kiigazítással, majd az árrögzítés, különadóztatás, szociális tétlenség mixelésével tudott csak reagálni a helyzetre, vajon milyen válságkezelési megoldásokat alkalmaz majd?

Ne hagyd ki