Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 29. 18:05 Világ

Egyre több az ázsiai vendégmunkás Romániában

Mostanra közel 85 ezer külföldi munkavállaló dolgozik Romániában, ami majdnem kétszeres növekedés az utolsó járvány előtti év, 2019 nyarához képest. A munkaerőhiány hazánk mellett a szomszédos országban is egyre nagyobb probléma, leginkább ennek tudható be a vendégmunkások növekvő száma, és ők zömmel Ázsiából érkeznek a Curs De Guvernare cikke szerint.

A legtöbb külföldi az építőiparban helyezkedett el, de a román lap megállapítása szerint az innovatívabb szektorokba is sok dolgozó érkezett az országhatárokon túlról, vagyis

nem csak az egyszerű feladatok elvégzésére alkalmas, olcsó munkaerő áramlik be az országba.

A küldő országokat nézve egyrészt Törökország emelhető ki, innen érkezett a legtöbb külföldi munkavállaló, több mint tízezer. Figyelemre méltó a nepáliakra vonatkozó statisztika is, ugyanis az ő létszámuk majdnem a hatszorosára emelkedett 2019 és 2022 között, így a dél-ázsiai ország állampolgárai már közel akkora csoportot alkotnak Romániában, mint a törökök. 

A változások következtében most már a külföldi munkavállalók 83 százaléka unión kívüli, míg ez az arány 2019-ben még csak 64 százalék volt. Figyelemre méltó továbbá, hogy a háború miatt az ukránok száma is jócskán megnőtt idén, akik jelenléte a lap szerint kifejezetten gyakori az olyan szakértelem-igényes munkakörökben, mint az informatikus. Az európai származású külföldi munkavállalók jellemzően a feldolgozóiparban és a különböző szolgáltató szektorokban dolgoznak, míg a már említett építőipari munkákat inkább a távolabbról érkezők végzik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA külügy behívta a vietnámi, mongol, indonéz vendégmunkásokat, de nem tudja, hányan jöttekA kormány kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ázsiai vendégmunkás sem a minimálbérért jön hozzánk, minimum nettó 350 ezer forintot kérAhogy a kormány szándékának megfelelően beindult az ázsiai, főleg vietnámi, indonéz és Fülöp-szigeteki munkások foglalkoztatása, egyre világosabb, hogy mit várhatunk tőlük és ők mit szeretnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is támogatja, hogy ázsiai vendégmunkások enyhítsék a munkaerőhiánytUkrajna és Szerbia után Vietnám lett a magyar cégek kedvelt vadászterülete, és ezt a szabályozás is támogatja. Már ma is több ázsiai dolgozik nálunk, mint ukrán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ukrán munkásokat már a háború előtt sem tudtuk megtartani, és a menekültek sem maradnak itt dolgozniNagyon kevés Magyarországon a külföldi vendégmunkás, a jövőben a dél-koreai és vietnámi dolgozókra lehet számítani, az ukránokra sokkal kevésbé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ külföldi munkavállalás külföldi munkavállaló Románia vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.