Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 29. 18:05 Világ

Egyre több az ázsiai vendégmunkás Romániában

Mostanra közel 85 ezer külföldi munkavállaló dolgozik Romániában, ami majdnem kétszeres növekedés az utolsó járvány előtti év, 2019 nyarához képest. A munkaerőhiány hazánk mellett a szomszédos országban is egyre nagyobb probléma, leginkább ennek tudható be a vendégmunkások növekvő száma, és ők zömmel Ázsiából érkeznek a Curs De Guvernare cikke szerint.

A legtöbb külföldi az építőiparban helyezkedett el, de a román lap megállapítása szerint az innovatívabb szektorokba is sok dolgozó érkezett az országhatárokon túlról, vagyis

nem csak az egyszerű feladatok elvégzésére alkalmas, olcsó munkaerő áramlik be az országba.

A küldő országokat nézve egyrészt Törökország emelhető ki, innen érkezett a legtöbb külföldi munkavállaló, több mint tízezer. Figyelemre méltó a nepáliakra vonatkozó statisztika is, ugyanis az ő létszámuk majdnem a hatszorosára emelkedett 2019 és 2022 között, így a dél-ázsiai ország állampolgárai már közel akkora csoportot alkotnak Romániában, mint a törökök. 

A változások következtében most már a külföldi munkavállalók 83 százaléka unión kívüli, míg ez az arány 2019-ben még csak 64 százalék volt. Figyelemre méltó továbbá, hogy a háború miatt az ukránok száma is jócskán megnőtt idén, akik jelenléte a lap szerint kifejezetten gyakori az olyan szakértelem-igényes munkakörökben, mint az informatikus. Az európai származású külföldi munkavállalók jellemzően a feldolgozóiparban és a különböző szolgáltató szektorokban dolgoznak, míg a már említett építőipari munkákat inkább a távolabbról érkezők végzik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA külügy behívta a vietnámi, mongol, indonéz vendégmunkásokat, de nem tudja, hányan jöttekA kormány kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ázsiai vendégmunkás sem a minimálbérért jön hozzánk, minimum nettó 350 ezer forintot kérAhogy a kormány szándékának megfelelően beindult az ázsiai, főleg vietnámi, indonéz és Fülöp-szigeteki munkások foglalkoztatása, egyre világosabb, hogy mit várhatunk tőlük és ők mit szeretnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is támogatja, hogy ázsiai vendégmunkások enyhítsék a munkaerőhiánytUkrajna és Szerbia után Vietnám lett a magyar cégek kedvelt vadászterülete, és ezt a szabályozás is támogatja. Már ma is több ázsiai dolgozik nálunk, mint ukrán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ukrán munkásokat már a háború előtt sem tudtuk megtartani, és a menekültek sem maradnak itt dolgozniNagyon kevés Magyarországon a külföldi vendégmunkás, a jövőben a dél-koreai és vietnámi dolgozókra lehet számítani, az ukránokra sokkal kevésbé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ külföldi munkavállalás külföldi munkavállaló Románia vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 11. 11:36 Tech, Világ

Történelmi dróncsapásról készült videó

Eddig csak légi drónok közötti összecsapásról volt felvétel, az ukránoknak most sikerült kiütniük egyet a földön is.

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 11. 04:34 Közélet

Az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása mindenkinek csak ártott

Az iskolaelhagyók többsége nem megy el dolgozni, és passzivizálódik, esetleg emellé még gyereket vállal.

Pálos Máté
2023. december 9. 17:49 Közélet

A PISA-felmérés szerint kikészíti a diákokat a telefonfüggés

A diákok csaknem fele ideges és feszült lesz, ha a telefonja nincs a közelében.

Stubnya Bence
2023. december 9. 04:34 Podcast

Egy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságból

Újra nő a gazdaság, a reálbér és egyszámjegyű az infláció. Ennek örülhetünk, de annak nem, hogy a megélhetési válság ettől még nem ért véget: erről szól a Függő Változó új adása.