Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 29. 18:05 Világ

Egyre több az ázsiai vendégmunkás Romániában

Mostanra közel 85 ezer külföldi munkavállaló dolgozik Romániában, ami majdnem kétszeres növekedés az utolsó járvány előtti év, 2019 nyarához képest. A munkaerőhiány hazánk mellett a szomszédos országban is egyre nagyobb probléma, leginkább ennek tudható be a vendégmunkások növekvő száma, és ők zömmel Ázsiából érkeznek a Curs De Guvernare cikke szerint.

A legtöbb külföldi az építőiparban helyezkedett el, de a román lap megállapítása szerint az innovatívabb szektorokba is sok dolgozó érkezett az országhatárokon túlról, vagyis

nem csak az egyszerű feladatok elvégzésére alkalmas, olcsó munkaerő áramlik be az országba.

A küldő országokat nézve egyrészt Törökország emelhető ki, innen érkezett a legtöbb külföldi munkavállaló, több mint tízezer. Figyelemre méltó a nepáliakra vonatkozó statisztika is, ugyanis az ő létszámuk majdnem a hatszorosára emelkedett 2019 és 2022 között, így a dél-ázsiai ország állampolgárai már közel akkora csoportot alkotnak Romániában, mint a törökök. 

A változások következtében most már a külföldi munkavállalók 83 százaléka unión kívüli, míg ez az arány 2019-ben még csak 64 százalék volt. Figyelemre méltó továbbá, hogy a háború miatt az ukránok száma is jócskán megnőtt idén, akik jelenléte a lap szerint kifejezetten gyakori az olyan szakértelem-igényes munkakörökben, mint az informatikus. Az európai származású külföldi munkavállalók jellemzően a feldolgozóiparban és a különböző szolgáltató szektorokban dolgoznak, míg a már említett építőipari munkákat inkább a távolabbról érkezők végzik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA külügy behívta a vietnámi, mongol, indonéz vendégmunkásokat, de nem tudja, hányan jöttekA kormány kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ázsiai vendégmunkás sem a minimálbérért jön hozzánk, minimum nettó 350 ezer forintot kérAhogy a kormány szándékának megfelelően beindult az ázsiai, főleg vietnámi, indonéz és Fülöp-szigeteki munkások foglalkoztatása, egyre világosabb, hogy mit várhatunk tőlük és ők mit szeretnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is támogatja, hogy ázsiai vendégmunkások enyhítsék a munkaerőhiánytUkrajna és Szerbia után Vietnám lett a magyar cégek kedvelt vadászterülete, és ezt a szabályozás is támogatja. Már ma is több ázsiai dolgozik nálunk, mint ukrán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ukrán munkásokat már a háború előtt sem tudtuk megtartani, és a menekültek sem maradnak itt dolgozniNagyon kevés Magyarországon a külföldi vendégmunkás, a jövőben a dél-koreai és vietnámi dolgozókra lehet számítani, az ukránokra sokkal kevésbé.

Világ külföldi munkavállalás külföldi munkavállaló Románia vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.