Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 29. 18:05 Világ

Egyre több az ázsiai vendégmunkás Romániában

Mostanra közel 85 ezer külföldi munkavállaló dolgozik Romániában, ami majdnem kétszeres növekedés az utolsó járvány előtti év, 2019 nyarához képest. A munkaerőhiány hazánk mellett a szomszédos országban is egyre nagyobb probléma, leginkább ennek tudható be a vendégmunkások növekvő száma, és ők zömmel Ázsiából érkeznek a Curs De Guvernare cikke szerint.

A legtöbb külföldi az építőiparban helyezkedett el, de a román lap megállapítása szerint az innovatívabb szektorokba is sok dolgozó érkezett az országhatárokon túlról, vagyis

nem csak az egyszerű feladatok elvégzésére alkalmas, olcsó munkaerő áramlik be az országba.

A küldő országokat nézve egyrészt Törökország emelhető ki, innen érkezett a legtöbb külföldi munkavállaló, több mint tízezer. Figyelemre méltó a nepáliakra vonatkozó statisztika is, ugyanis az ő létszámuk majdnem a hatszorosára emelkedett 2019 és 2022 között, így a dél-ázsiai ország állampolgárai már közel akkora csoportot alkotnak Romániában, mint a törökök. 

A változások következtében most már a külföldi munkavállalók 83 százaléka unión kívüli, míg ez az arány 2019-ben még csak 64 százalék volt. Figyelemre méltó továbbá, hogy a háború miatt az ukránok száma is jócskán megnőtt idén, akik jelenléte a lap szerint kifejezetten gyakori az olyan szakértelem-igényes munkakörökben, mint az informatikus. Az európai származású külföldi munkavállalók jellemzően a feldolgozóiparban és a különböző szolgáltató szektorokban dolgoznak, míg a már említett építőipari munkákat inkább a távolabbról érkezők végzik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA külügy behívta a vietnámi, mongol, indonéz vendégmunkásokat, de nem tudja, hányan jöttekA kormány kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyeli, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ázsiai vendégmunkás sem a minimálbérért jön hozzánk, minimum nettó 350 ezer forintot kérAhogy a kormány szándékának megfelelően beindult az ázsiai, főleg vietnámi, indonéz és Fülöp-szigeteki munkások foglalkoztatása, egyre világosabb, hogy mit várhatunk tőlük és ők mit szeretnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is támogatja, hogy ázsiai vendégmunkások enyhítsék a munkaerőhiánytUkrajna és Szerbia után Vietnám lett a magyar cégek kedvelt vadászterülete, és ezt a szabályozás is támogatja. Már ma is több ázsiai dolgozik nálunk, mint ukrán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ukrán munkásokat már a háború előtt sem tudtuk megtartani, és a menekültek sem maradnak itt dolgozniNagyon kevés Magyarországon a külföldi vendégmunkás, a jövőben a dél-koreai és vietnámi dolgozókra lehet számítani, az ukránokra sokkal kevésbé.

Világ külföldi munkavállalás külföldi munkavállaló Románia vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.

Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A magyar kormánynak a devizában fizetendő megdrágult energiaimport miatt is fontos lett volna az idei megegyezés, most viszont úgy tűnik, hogy jövőre is folytatódhat az alkudozás.

Torontáli Zoltán
2022. november 24. 16:04 Vállalat, Világ

Néha nem jön az olaj, megint látszik a Barátság vezeték kockázata

Minden érintettnek az az érdeke, hogy az orosz olaj eljusson Kelet-Európába, de a háború olyan szakaszba lépett, amikor ez már egyáltalán nem garantálható.