Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az eddigi adatok alapján súlyos közegészségügyi következményei lehetnek a marihuána legalizálásának, az emberek nem érzékelik a kockázatokat, miközben folyamatosan nő a THC, vagyis a fű hatóanyag-tartalma. Valószínűleg ez a legerősebb és majd a legtöbb vitát keltő állítása az ENSZ e héten nyilvánosságra hozott éves kábítószerügyi jelentésének, a World Drug Report 2022-nek.

Mint az a tagállamok hivatalos statisztikáiból (termelés, kábítószerkereskedelem, fogyasztás, egészségügyi ártalmak és ehhez hasonlók) kiinduló, több száz oldalas összefoglalóból kiderül, a világszervezet szakértői egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy a marihuána legalizálása bármilyen szempontból is üdvözítő út, noha az Kanadától az USA vagy 20 államán át Dél-Afrikáig egyre több országban terjed, az orvosi használat engedélyezése pedig Európában is kezd általános trend lenni.

Az ENSZ szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy amióta elkezdték legalizálni a kannabiszt Észak-Amerikában, jelentősen nőtt a napi használat. Akik szívnak, egyre többet szívnak, miközben egyre nagyobb a kereskedelmi forgalomban kapható anyag THC-tartalma. A jelentés szerint a Nyugat- és Közép-Európában kapható átlagos fűben is 50 százalékkal több lett a hatóanyag az utóbbi tíz évben, a hasisban pedig az egyenesen megháromszorozódott.

Bár a szívás egészségügyi következményeiről nagy viták zajlanak, az ENSZ-jelentés ezt kifejezetten veszélyes jelenségnek tartja, és a szerzők azt hangsúlyozzák, hogy emiatt egyértelműen több egészségügyi ártalom jelentkezik, és többen is szorulnak ellátásra. Mint írják, a kábítószer miatt valamilyen kezelést igénybe vevők egyharmada kannabiszhasználat miatt kerül kapcsolatba egészségügyi intézményekkel. Hogy ez mennyire köszönhető az olyan jogintézményeknek, mint például a Magyarországon alkalmazott kötelező elterelés, a jelentésből nem derül ki, de komolyabb kórképeket (pszichiátriai rendellenességek, öngyilkosság) is direkt kapcsolatba hoznak a rendszeres használattal – noha az adatok jellegéből oksági kapcsolatra önmagában nem lehet következtetni.

Az ENSZ jelentésíróinak javaslata szerint folytatni kell a legalizálás hatásainak monitorozását, hogy egyértelműbbek legyenek a társadalmi és gazdasági költségek, és ennek során célszerű külön figyelni a magas THC-tartalmú termékekre. A legalizálással szintet váltó marihuánakereskedelem kapcsán olyan korábbi lobbitevékenységek tanulságaira hívják fel a figyelmet, mint annak idején a dohány-, az alkohol- és az élelmiszeripar működése vagy éppen a gyógyszergyártók egészségügyi kockázatokat elkendőző kampányai.

Leginkább azt tartják fontosnak, hogy a gazdasági szempontok ne írják felül az egészségügyi megfontolásokat, és tudatosítsák a fogyasztókban az esetleges veszélyeket. Érdekes, hogy rájátszanának a drogok visszaszorítása érdekében a növekvő klímatudatosságra, bár ezt még érdemes lehet finomhangolni. A prevenciós kommunikációban mindenesetre nagy hangsúlyt helyeznének arra, hogy a kábítószer-termelésnek milyen nagy ökológiai lábnyoma van. Erre a jelentés hoz is néhány példát: a beltéri kannabisztermesztés eszerint 16-100-szor nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a kültéri, egy kiló kokain előállítása pedig 30-szor rosszabb az éghajlatnak, mint egy kiló kakaóé.

Összességében a jelentés világszinten 209 millióra becsüli a kannabiszhasználók számát, ez tíz év alatt 23 százalékos növekedés. A könnyűdrog leginkább Észak-Amerikában elterjedt, ahol egy év alatt az emberek 16,6 százaléka szívott a hivatalos adatok szerint – a pandémia alatt különösen nagy volt a növekedés (miközben csökkent az olyan közösségi drogok fogyasztása, mint az ecstasy).

Több más drognak is jelentősen nőtt a fogyasztása a 2010-es években. A lefoglalt metamfetamin mennyisége például az ötszörösére nőtt egy évtized alatt, a legnagyobb problémát ez Délkelet-Ázsiában jelenti. A világ két nagy opiátfertőzése is tovább tart. Az Egyesült Államokban 2021-ben egyetlen év alatt több mint százezren haltak meg túladagolás miatt, ez leginkább a fentanil számlájára írható, a Közel-Keleten pedig a tramadol nevű opioid fájdalomcsillapító okoz súlyos problémákat. A világon összesen bő 60 millió opioidhasználó van, a felük Dél- és Délnyugat-Ázsiában. A heroin 86 százaléka még 2020-ban is Afganisztánból jött, de azóta a tálib rezsim betiltotta a máktermesztést az országban. Kérdés, hogy a gyakorlatban ezt mennyire fogják érvényesíteni. Ha komolyabban, akkor annak a világ heroinpiacára is jelentős hatása lesz.

A kokaingyártás továbbra is felfutóban van, annak ellenére is, hogy Dél-Amerikában egyre több szállítmányt kapcsolnak le. A termőterületek azonban minden ezt megállítani akaró politikai intézkedés ellenére ütemesen nőnek: a legújabb becslés szerint 300 ezer hektárt tesznek ki (ebben Kolumbia az első, Peru a második, Bolívia csak a harmadik), tíz éve még csak nagyjából fele ennyi volt. Tiszta, 100 százalékos kokainra átszámolva ez nagyjából 2000 tonnát ad ki, a szállítás 90 százaléka a lefoglalások alapján tengeri úton történik.

Mint azt az Euractiv cikke – szintén az ENSZ jelentése alapján – kiemeli,

Európában egyre inkább Albánia az illegális drogkereskedelem központja.

A balkáni csempészútvonal meghatározó, jelentős a saját marihuánatermesztés is (rendszeresen jelennek meg híradások azokról a dél-albán falvakról, amelyekbe a rendfenntartók sem tudnak behatolni, a lokális rendet a kábítószerből működtetett bűnszervezetek határozzák meg), de az albán maffiák a kokain európai elosztásában is egyre komolyabb szerepet játszanak.

Az ENSZ magyarországi adatok alapján közli a hazai drogpiac árszintjét is, még ha az nem is a legfrissebb. Eszerint a magyar piacon az amfetaminszármazékok egységnyi ára az elmúlt években stabilan 10 dollár körül volt, a kokain grammja 70 dollár körül mozgott, de szintén nem mutatott jelentős ingadozásokat. Ezzel szemben a marihuána ára egyik évről a másikra majdnem duplázott azzal, hogy 2019-ben a kiskereskedelmi forgalomban átszámítva már 16 dollárba került, és a heroinisták is nehéz időket éltek meg egy 60 százalékos áremelkedéssel. Továbbra is messze a szintetikus fű, a szegénytelepek kábítószere a legolcsóbb; nem véletlen, hogy a tágabb térségben is ennek veszélyes terjedését emelte ki az ENSZ-jelentés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszeresére nőtt a világ kokaintermelése három év alatt2013-ig jelentősen csökkent a kokatermesztés Kolumbiában, de azóta annyira felpörgött, mint még soha.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika megmutatta, hogyan nem érdemes üldözni a drogokatHa az összes drogbárót kinyírják, az sem oldja meg a drogproblémát. A közgazdaságtan segít, hogyan csináljuk okosabban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai ügyészség drogkartellként kezeli a fájdalomcsillapító-gyártókatDrámaian nő a fájdalomcsillapító-túladagolás miatti halálesetek száma az USA-ban, az ügyészek egy újabb törvényi lehetőséget kiaknázva próbálnak tenni ez ellen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ drog ensz kábítószer-kereskedelem Marihuána Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.