Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. június 24. 12:47 Világ

Lenne egy jó módszer arra, hogy azonnal lássuk, mekkora az infláció

Érdekes kutatási projekt előzetes ismertetését jelentették meg német közgazdászok a VoxEu portálon. Az egyetemi szférából és a jegybankból érkező kutatói csapat tagjai néhány tartós élelmiszer árából és eladott mennyiségéből építenek adatbázisokat, a GfK piackutató ottani háztartási paneljére támaszkodva.

A pénztárgépes adatok, vagyis a nyugták alapján minden héten összesítik, hogy a felmérésben résztvevők ténylegesen mennyit fizettek és mennyit vásároltak az olyan termékekből, mint az étolaj, a liszt, a tej, a vaj vagy a kávé. Így egy reprezentatív mintán termékcsoportokra lebontva lényegében folyamatosan mérni tudják az inflációt és az értékesítés volumenét is. A kutatók szerint ez lehetőséget ad arra, hogy a hivatalos inflációs adatokat is hétről-hétre előre jelezzék, amire azért van szükség,

mert azok csak az adott hónap vége után, egyes esetekben hat hét csúszással jelennek meg.

Az orosz-ukrán háború viszont arra mutat rá, hogy az árak és a vásárolt mennyiségek is nagyon gyorsan megváltozhatnak, és ilyenkor a hat hét rengeteg idő, a döntéshozóknak jól jönne egy olyan eszköz, amellyel azonnal képet kaphatnak a folyamatokról.

Az idei adatok például jól mutatják, hogy az étolaj fogyasztói ára a háború kitörése előtt is elég meredeken emelkedett, és ez a mai napig egyenletesen tart. Az étolaj vásárlások viszont a háború kitörése utáni hetekben emelkedtek az egekbe, hogy aztán májusra visszatérjenek a korábbi évek átlagos szintjére. A lisztnél hasonló folyamatok zajlottak le azzal a lényeges különbséggel, hogy ott az áremelkedést csak a háború indította be.

Az is jól látszik a cikkhez mellékelt ábrákon, hogy tejből például nem is kezdtek felhalmozni a fogyasztók az áremelkedés ellenére sem, vajból pedig egyenesen többéves mélypontra zuhant a vásárlási mennyiség (ennek oka valószínűleg már az, hogy a rendkívüli áremelkedés miatt a helyettesítő termékeket választják).

A kutatók a tanulmányukban megerősítik azt az egyébként szélesebb körben is támogatott elképzelést, hogy a pénztárgépes adatokra építve nagyon hasznos lenne “élőben” és termékcsoportokra lebontva követni az ár- és volumenváltozásokat, mert sokkal gyorsabban lehetne reagálni a piaci folyamatokra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafogták a vásárlásaikat a németek, árcsökkentést kényszerítve a boltokraRekordzuhanásban van Németországban a kiskereskedelmi forgalom.

Világ élelmiszer infláció németország orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Váczi István
2022. július 1. 10:48 Világ

Tőlük várják a megoldást, de alig tudják már növelni a felhozatalt a legnagyobb olajkitermelők

A szándék megvan a növelésre, de már tavasszal is több millió hordóval maradt el a kitermelés a kvóták által meghatározott mennyiségtől.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.