Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. június 20. 13:57 Világ

A hatósági ár vége: pánikvásárlás és üzemanyaghiány a szlovén benzinkutakon

Június 21-től kezdve megszűnik az üzemanyagok államilag meghatározott ára Szlovéniában. Az 24ur.com szerint országszerte azzal szembesülnek az autósok, hogy nincs üzemanyag a töltőállomásokon, mert mindenki most indult el megtankolni az autóját, és hamarabb kiürülnek a készletek, mint ahogy azt pótolni tudnák. 

Az országban a választások utáni egyik első lépés volt az előző kormány által bevezetett árstop eltörlése - akkor a benzin 8, a dízel 20 százalékkal drágult.

A hatósági ár kivezetését azzal indokolták, hogy a piac stabilizálódott, de ezt az álláspontot két hétig tudták tartani, utána újra bevezették az ársapkát. 

A cikk szerint az üzemanyaghiány a nagy kutakat egyformán érintette, ugyanúgy akadozott az ellátás a Mol és az OMV töltőállomásain.

Az üzemanyaghiány elsődleges okaként a hatósági ár kivezetése miatti pánikvásárlást jelölték meg, de megjelenik faktorként a turizmus felélénkülése is, sőt, olyan vélemények is elhangzottak miszerint a nagy kutak szándékosan visszatartják a készleteiket, hogy csökkentsék a veszteségeiket, amiket a felfokozott vásárlási kedv és a hatósági ár kombinációja okoz –  utóbbit nem sikerült eddig bebizonyítani. 

Szinte ezzel egyidőben a szomszédos Horvátországban inkább bevezetik az ársapkát. A horvátok eddig más módszerekkel próbálták mérsékelni az elszabaduló árakat, például a jövedéki adó csökkentésével és a kereskedői árrés maximalizálásával, de úgy tűnik, hogy ez sem volt elég.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. június 29. 12:16 Tech, Világ

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miatt

A nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Pálos Máté
2022. június 29. 10:11 Világ

Egyre több tanker tűnik el a térképről, miközben orosz olajat szállít

Egyre inkább szeretnék elrejteni az orosz olaj eredetét, ezért kikapcsolják a helyzetjelzőt, főleg akkor, amikor áttöltik egyik hajóról a másikra az árut.

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.