Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 18. 11:35 Világ

Hogy kerültek amerikai alkatrészek orosz fegyverekbe?

Az Ukrajnában fellelt orosz hadi eszközökben gyakran előfordulnak amerikai eredetű chipek, hiába felügyeli, illetve korlátozza az Egyesült Államok az ott gyártott elektronikai eszközök Oroszországba szállítását. A zömmel katonai rádiókban, légvédelmi eszközökben, drónokban, radarokban, tankokban és a rakéták maradványaiban talált chipek között olyan is akad, amelyet bőven a Krím félsziget megszállását követően gyártottak, amikor az Egyesült Államok szigorította az efféle termékek oroszországi exportjára vonatkozó szabályokat. Az ügyben vizsgálatot indított az FBI és az USA kereskedelmi minisztériuma, aminek részleteiről a Washington Post számolt be.

A hatóságok nem a gyártók felelősségre vonásán, hanem a kereskedelmi csatornák feltérképezésén dolgoznak elsősorban a lap értesülései szerint. A helyzetet bonyolítja, hogy a chipgyártók az egyszerűbb termékeiket évekig korlátozások nélkül árusíthatták az orosz hadiipar szereplőinek. A szabálysértés ténye tehát nem minden chip esetében egyértelmű, a vizsgálatok során így be kell azonosítani a típusukat és gyártási idejüket is – ennek során gyakran a legáltalánosabb felhasználásra tervezett, mostanra elavult chipekre találnak rá a szakemberek, ami jól jellemzi az oroszok szorult helyzetét. (Bár a feladatok egy részére ezek egyébként tökéletesen megfelelőek.)

A kereskedelmi és gyártói láncok összetett mivolta sem kedvez a hatóságoknak, a chipek útja a gyártóktól a végfelhasználókig a legtöbb esetben ugyanis sok szereplőn át vezet. Továbbá a vizsgálatok során előkerültek olyan chipek is, amelyekről szándékosan eltüntették a beazonosításukhoz szükséges adatokat, ami a Washington Postnak nyilatkozó szakértő szerint arra utal, hogy valamelyik érintett szándékosan igyekezett megnehezíteni a mostanihoz hasonló vizsgálatokat.

A vizsgálatok tétje azért komoly, mert Oroszország kellő elektronikai gyártókapacitás hiányában erősen függ a chipek importjától, aminek korlátozását az elmúlt években nem sikerült teljes mértékben megvalósítani. A korlátozások áthágása ugyanakkor már egy ideje ismert tény: az elmúlt néhány évben az oroszok felderítő drónjaiban – amelyek időnként ukrán kézre kerültek Kelet-Ukrajnában – is rendre előfordultak nyugati gyártású alkatrészek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözadakozással próbálják befoltozni az ukrán és az orosz hadsereg jókora hiányosságaitA társadalmi célok megvalósításakor már jól ismert közadakozási formák és megoldások az utóbbi hónapokban a háborúval kapcsolatban kerültek előtérbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanakSzlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Mindenki spekulál, visszatért a banditizmus" - az autósok már érzik a szankciók hatását OroszországbanA raktárak szinte teljesen kiürültek, az árak elszálltak, sok beszámoló szerint a piacot elárasztották a lopott és hamisított alkatrészek.

Világ chip mikrochip orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Mészáros R. Tamás
2022. november 29. 04:34 Világ

Épülnek, de a szkeptikusok szerint hasznavehetetlenek Kína elsüllyeszthetetlen repülőgép-hordozói és mesterséges szigetei

Kína számos mesterséges szigetet és katonai támaszpontot húzott fel a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán, a Dél-kínai-tengeren. Új fotók alapján a bázisok kietlenek, ami egyes elemzők szerint azt jelzi, hogy azok gyenge minőségűek, és nem sok katonai hasznuk van.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.