Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 18. 11:35 Világ

Hogy kerültek amerikai alkatrészek orosz fegyverekbe?

Az Ukrajnában fellelt orosz hadi eszközökben gyakran előfordulnak amerikai eredetű chipek, hiába felügyeli, illetve korlátozza az Egyesült Államok az ott gyártott elektronikai eszközök Oroszországba szállítását. A zömmel katonai rádiókban, légvédelmi eszközökben, drónokban, radarokban, tankokban és a rakéták maradványaiban talált chipek között olyan is akad, amelyet bőven a Krím félsziget megszállását követően gyártottak, amikor az Egyesült Államok szigorította az efféle termékek oroszországi exportjára vonatkozó szabályokat. Az ügyben vizsgálatot indított az FBI és az USA kereskedelmi minisztériuma, aminek részleteiről a Washington Post számolt be.

A hatóságok nem a gyártók felelősségre vonásán, hanem a kereskedelmi csatornák feltérképezésén dolgoznak elsősorban a lap értesülései szerint. A helyzetet bonyolítja, hogy a chipgyártók az egyszerűbb termékeiket évekig korlátozások nélkül árusíthatták az orosz hadiipar szereplőinek. A szabálysértés ténye tehát nem minden chip esetében egyértelmű, a vizsgálatok során így be kell azonosítani a típusukat és gyártási idejüket is – ennek során gyakran a legáltalánosabb felhasználásra tervezett, mostanra elavult chipekre találnak rá a szakemberek, ami jól jellemzi az oroszok szorult helyzetét. (Bár a feladatok egy részére ezek egyébként tökéletesen megfelelőek.)

A kereskedelmi és gyártói láncok összetett mivolta sem kedvez a hatóságoknak, a chipek útja a gyártóktól a végfelhasználókig a legtöbb esetben ugyanis sok szereplőn át vezet. Továbbá a vizsgálatok során előkerültek olyan chipek is, amelyekről szándékosan eltüntették a beazonosításukhoz szükséges adatokat, ami a Washington Postnak nyilatkozó szakértő szerint arra utal, hogy valamelyik érintett szándékosan igyekezett megnehezíteni a mostanihoz hasonló vizsgálatokat.

A vizsgálatok tétje azért komoly, mert Oroszország kellő elektronikai gyártókapacitás hiányában erősen függ a chipek importjától, aminek korlátozását az elmúlt években nem sikerült teljes mértékben megvalósítani. A korlátozások áthágása ugyanakkor már egy ideje ismert tény: az elmúlt néhány évben az oroszok felderítő drónjaiban – amelyek időnként ukrán kézre kerültek Kelet-Ukrajnában – is rendre előfordultak nyugati gyártású alkatrészek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözadakozással próbálják befoltozni az ukrán és az orosz hadsereg jókora hiányosságaitA társadalmi célok megvalósításakor már jól ismert közadakozási formák és megoldások az utóbbi hónapokban a háborúval kapcsolatban kerültek előtérbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanakSzlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Mindenki spekulál, visszatért a banditizmus" - az autósok már érzik a szankciók hatását OroszországbanA raktárak szinte teljesen kiürültek, az árak elszálltak, sok beszámoló szerint a piacot elárasztották a lopott és hamisított alkatrészek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ chip mikrochip orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 11. 11:36 Tech, Világ

Történelmi dróncsapásról készült videó

Eddig csak légi drónok közötti összecsapásról volt felvétel, az ukránoknak most sikerült kiütniük egyet a földön is.

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 11. 04:34 Közélet

Az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása mindenkinek csak ártott

Az iskolaelhagyók többsége nem megy el dolgozni, és passzivizálódik, esetleg emellé még gyereket vállal.

Pálos Máté
2023. december 9. 17:49 Közélet

A PISA-felmérés szerint kikészíti a diákokat a telefonfüggés

A diákok csaknem fele ideges és feszült lesz, ha a telefonja nincs a közelében.

Stubnya Bence
2023. december 9. 04:34 Podcast

Egy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságból

Újra nő a gazdaság, a reálbér és egyszámjegyű az infláció. Ennek örülhetünk, de annak nem, hogy a megélhetési válság ettől még nem ért véget: erről szól a Függő Változó új adása.