Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 18. 11:35 Világ

Hogy kerültek amerikai alkatrészek orosz fegyverekbe?

Az Ukrajnában fellelt orosz hadi eszközökben gyakran előfordulnak amerikai eredetű chipek, hiába felügyeli, illetve korlátozza az Egyesült Államok az ott gyártott elektronikai eszközök Oroszországba szállítását. A zömmel katonai rádiókban, légvédelmi eszközökben, drónokban, radarokban, tankokban és a rakéták maradványaiban talált chipek között olyan is akad, amelyet bőven a Krím félsziget megszállását követően gyártottak, amikor az Egyesült Államok szigorította az efféle termékek oroszországi exportjára vonatkozó szabályokat. Az ügyben vizsgálatot indított az FBI és az USA kereskedelmi minisztériuma, aminek részleteiről a Washington Post számolt be.

A hatóságok nem a gyártók felelősségre vonásán, hanem a kereskedelmi csatornák feltérképezésén dolgoznak elsősorban a lap értesülései szerint. A helyzetet bonyolítja, hogy a chipgyártók az egyszerűbb termékeiket évekig korlátozások nélkül árusíthatták az orosz hadiipar szereplőinek. A szabálysértés ténye tehát nem minden chip esetében egyértelmű, a vizsgálatok során így be kell azonosítani a típusukat és gyártási idejüket is – ennek során gyakran a legáltalánosabb felhasználásra tervezett, mostanra elavult chipekre találnak rá a szakemberek, ami jól jellemzi az oroszok szorult helyzetét. (Bár a feladatok egy részére ezek egyébként tökéletesen megfelelőek.)

A kereskedelmi és gyártói láncok összetett mivolta sem kedvez a hatóságoknak, a chipek útja a gyártóktól a végfelhasználókig a legtöbb esetben ugyanis sok szereplőn át vezet. Továbbá a vizsgálatok során előkerültek olyan chipek is, amelyekről szándékosan eltüntették a beazonosításukhoz szükséges adatokat, ami a Washington Postnak nyilatkozó szakértő szerint arra utal, hogy valamelyik érintett szándékosan igyekezett megnehezíteni a mostanihoz hasonló vizsgálatokat.

A vizsgálatok tétje azért komoly, mert Oroszország kellő elektronikai gyártókapacitás hiányában erősen függ a chipek importjától, aminek korlátozását az elmúlt években nem sikerült teljes mértékben megvalósítani. A korlátozások áthágása ugyanakkor már egy ideje ismert tény: az elmúlt néhány évben az oroszok felderítő drónjaiban – amelyek időnként ukrán kézre kerültek Kelet-Ukrajnában – is rendre előfordultak nyugati gyártású alkatrészek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözadakozással próbálják befoltozni az ukrán és az orosz hadsereg jókora hiányosságaitA társadalmi célok megvalósításakor már jól ismert közadakozási formák és megoldások az utóbbi hónapokban a háborúval kapcsolatban kerültek előtérbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanakSzlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Mindenki spekulál, visszatért a banditizmus" - az autósok már érzik a szankciók hatását OroszországbanA raktárak szinte teljesen kiürültek, az árak elszálltak, sok beszámoló szerint a piacot elárasztották a lopott és hamisított alkatrészek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ chip mikrochip orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.