Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 18. 11:35 Világ

Hogy kerültek amerikai alkatrészek orosz fegyverekbe?

Az Ukrajnában fellelt orosz hadi eszközökben gyakran előfordulnak amerikai eredetű chipek, hiába felügyeli, illetve korlátozza az Egyesült Államok az ott gyártott elektronikai eszközök Oroszországba szállítását. A zömmel katonai rádiókban, légvédelmi eszközökben, drónokban, radarokban, tankokban és a rakéták maradványaiban talált chipek között olyan is akad, amelyet bőven a Krím félsziget megszállását követően gyártottak, amikor az Egyesült Államok szigorította az efféle termékek oroszországi exportjára vonatkozó szabályokat. Az ügyben vizsgálatot indított az FBI és az USA kereskedelmi minisztériuma, aminek részleteiről a Washington Post számolt be.

A hatóságok nem a gyártók felelősségre vonásán, hanem a kereskedelmi csatornák feltérképezésén dolgoznak elsősorban a lap értesülései szerint. A helyzetet bonyolítja, hogy a chipgyártók az egyszerűbb termékeiket évekig korlátozások nélkül árusíthatták az orosz hadiipar szereplőinek. A szabálysértés ténye tehát nem minden chip esetében egyértelmű, a vizsgálatok során így be kell azonosítani a típusukat és gyártási idejüket is – ennek során gyakran a legáltalánosabb felhasználásra tervezett, mostanra elavult chipekre találnak rá a szakemberek, ami jól jellemzi az oroszok szorult helyzetét. (Bár a feladatok egy részére ezek egyébként tökéletesen megfelelőek.)

A kereskedelmi és gyártói láncok összetett mivolta sem kedvez a hatóságoknak, a chipek útja a gyártóktól a végfelhasználókig a legtöbb esetben ugyanis sok szereplőn át vezet. Továbbá a vizsgálatok során előkerültek olyan chipek is, amelyekről szándékosan eltüntették a beazonosításukhoz szükséges adatokat, ami a Washington Postnak nyilatkozó szakértő szerint arra utal, hogy valamelyik érintett szándékosan igyekezett megnehezíteni a mostanihoz hasonló vizsgálatokat.

A vizsgálatok tétje azért komoly, mert Oroszország kellő elektronikai gyártókapacitás hiányában erősen függ a chipek importjától, aminek korlátozását az elmúlt években nem sikerült teljes mértékben megvalósítani. A korlátozások áthágása ugyanakkor már egy ideje ismert tény: az elmúlt néhány évben az oroszok felderítő drónjaiban – amelyek időnként ukrán kézre kerültek Kelet-Ukrajnában – is rendre előfordultak nyugati gyártású alkatrészek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözadakozással próbálják befoltozni az ukrán és az orosz hadsereg jókora hiányosságaitA társadalmi célok megvalósításakor már jól ismert közadakozási formák és megoldások az utóbbi hónapokban a háborúval kapcsolatban kerültek előtérbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanakSzlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Mindenki spekulál, visszatért a banditizmus" - az autósok már érzik a szankciók hatását OroszországbanA raktárak szinte teljesen kiürültek, az árak elszálltak, sok beszámoló szerint a piacot elárasztották a lopott és hamisított alkatrészek.

Világ chip mikrochip orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. június 29. 12:16 Tech, Világ

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miatt

A nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Pálos Máté
2022. június 29. 10:11 Világ

Egyre több tanker tűnik el a térképről, miközben orosz olajat szállít

Egyre inkább szeretnék elrejteni az orosz olaj eredetét, ezért kikapcsolják a helyzetjelzőt, főleg akkor, amikor áttöltik egyik hajóról a másikra az árut.

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.