Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 9. 10:12 Világ

Egyre több országban jelent problémát a sörösüveghiány, dobozos csomagolásra állnak át a gyártók

Németország után Svédországban, az Egyesült Királyságban és Kanadában is felütötte a fejét a sörösüveghiány.

A svéd Aftonbladet online kiadása szerdán közölt cikket arról, hogy a svéd sörszövetség könyörög, hogy a lakosság a szelektív szemétbe se dobja ki az üvegeiket, inkább váltsák vissza azokat.

A lapnak Anna-Karin Fondberg, az iparági érdekképviselet vezetője elmondta, az üvegeket tisztítás után negyven alkalommal lehet újrahasznosítani, miközben a felméréseik alapján az újrahasznosítható sörösüvegek negyede végzi a szemétben évente. Svédországban a fél literes palackokért 90 öre (kb. 33,5 forint) betéti díjat kell fizetni, így a sörszövetség becslése alapján évente nagyjából 7 millió koronányi pénz maradhatna a lakosságnál, ha a kidobott üvegeket is visszaváltanák.

Május közepén a magyar sajtó is beszámolt róla, hogy a német sörgyártók is attól tartottak, hogy nyárra hiány lehet sörösüvegből. A problémát az okozza, hogy az elszálló energiaárak miatt megdrágult a palackok gyártása, így az egy évvel ezelőtti szinthez képest a gyártóknak 80 százalékkal többet kell fizetniük az új palackokért.

Németországban emellett még a sofőrhiány miatt emelkedő szállítási költségek is drágítják a sört, idén 30 százalékos áremelkedésre lehet számítani átlagosan. A német sörgyártók a svédekhez hasonlóan szintén arra kérték a lakosságot, hogy váltsák vissza az üvegeket.

A Bloomberg nagyjából a német iparági aggodalmak nyilvánosságra kerülése után egy héttel számolt be arról, hogy az Egyesült Királyságban is hasonló a helyzet.

Skócia egyik legnagyobb gyártójának az operatív igazgatója arról számolt be a lapnak, hogy szerinte a palackozási kínálat szűkülését, vagy a végtermék drágulását fogja eredményeini a helyzet, attól függően, hogy a gyártók hajlandóak-e fém dobozra váltani, vagy úgy ítélik meg, hogy ez a márkájuknak annyit ártana, hogy inkább az áremelést választják. A cikk szerint az áremelkedéshez az is hozzájárul, hogy az emberek egyre nagyobb arányban fogyasztanak sört otthon, és kisebb mértékben éttermekben, kocsmában, vagy szórakozóhelyeken. 

Az üvegek drágulása leginkább a kisebb főzdéket és gyártókat érinti, mert az üveggyártók a nagyobb szereplők nagyobb mennyiségű rendeléseit priorizálják. A kanadai CBC-nek arról számolt be egy kisebb ottawai röviditalfőzde tulajdonosa, hogy a járvány előtt egy héten belül szállították a rendeléseit, de mostanában hat hónapig is eltart, mire az üvegeket kiszállítják. Az Ogham Craft Spirits ezért egy ideje juharszirupos üvegekben árulja a szeszes italokat. Egy ontarioi sörfőzde tulaja arról számolt be a lapnak, hogy már egyáltalán nem használ üvegeket, a söröket csak dobozban árulja, amit a boltok egyáltalán nem is bánnak, mert a dobozos sör kevesebb helyet foglal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hiány németország sör Svédország üveg Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.