Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. június 4. 09:42 Világ

Két év múlva leváltják Putyint?

(A szerző a HOLD Alapkezelő privát bankára.)

Ha Oroszország teljesen el is foglalná a holdbéli tájjá bombázott Donbaszt, akkor is kérdéses, hogy ez hadászati szinten fordulópontot jelentene-e az ukrajnai háborúban. Az invázióról, a gazdasági szankciókról és a Putyin utáni Kremlről Rácz András, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, történész, egyetemi oktató, Oroszország-szakértő beszélt.

A szankciók nem romba döntik Oroszországot, hanem egy hosszú távú lejtmeneti pályára állítják, amely eredményeként a posztszovjet korszakba lép vissza. Az orosz elitnek a szakértő véleménye szerint egyszerűbb lenne Putyin nélkül, mint Putyinnal, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenáron el akarnák mozdítani az elnököt, de a legközelebbi alkalommal (2024-ben), amikor legitim módon esély lesz a leváltására, meg fogják lépni azt – vélekedett Rácz András a HOLDBLOG-on olvasható interjúban.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország miért nem hirdet háborút, miért különleges katonai műveletről beszél, a szakértő úgy válaszolt, hogy amíg különleges katonai művelet zajlik, addig nem kell totális vagy részleges mozgósítást elrendelni az országban. A különleges katonai művelet sokkal szűkebb mozgásteret ad ugyan az orosz kormánynak a hadiállapothoz képest, de a gazdasági károk is kisebbek. A hadiállapot bevezetésével a még megmaradt külföldi befektetők is kimenekülnének az orosz piacról, az orosz tőzsdéről.

Arról pedig, hogy Oroszország vajon elérheti-e céljait Ukrajnában, annyit mondott, hogy ezt azért nehéz megítélni, mert azok folyamatosan – a hadszíntéri események függvényében – változnak.

Ahogy jönnek a sikerek, úgy nőnek a területi ambíciók.

Arról, hogy

  • meddig folyhat a jelenlegi intenzitással a háború,
  • a szankciók hatásaiból melyek azok, amelyek a legfájdalmasabbak Oroszországnak,
  • az okozott károk közül mi az, ami már most egyértelműen megmutatkozik az orosz gazdaságban,
  • mennyire hatásosak ezek például az orosz haderő utánpótlása, esetlegesen további fejlesztése tekintetében, illetve
  • van-e esélye Ukrajnának a már elfoglalt területek visszaszerzésére, és ha igen, mely térségekben

részletesen olvashatsz a teljes interjúban a HOLDBLOG-on.

A szerző korábbi cikkei innen érhetőek el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre inkább Ukrajna hátországává válik a NATO keleti szárnyaA csehek és a szlovákok javítják a sérült ukrán harci járműveket. Csehország helikoptereket küldött Ukrajnába, új szintre emelve a támogatások mértékét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregbenAz Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégekAz oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gazdasági szankció orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.