Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. május 24. 12:06 Világ

Egyre inkább Ukrajna hátországává válik a NATO keleti szárnya

Új szintre lépett az orosz katonai agresszió ellen védekező Ukrajna megsegítése. Csehország harci helikoptereket adott át Ukrajnának, Szlovákiával együtt pedig engedélyezték, hogy az ukrán hadsereg felfegyverzett harci járművei átlépjék a határaikat, hogy aztán javítás után onnan térhessenek vissza a konfliktuszónába.

A Wall Street Journal információi szerint az ukrán hadsereg javításra szoruló harckocsijai korábban már legalább 3 hétig használták a két ország területén lévő gyárakat, üzemeket. Egyelőre ez a segítségnyújtás kis léptékű, de feltehetően egy nagyobb terv része, ami azt célozza, hogy helyreállítsák az ukrán hadsereg tulajdonában lévő, szovjet eredetű harcjárműállományt.

Csehországnak és Szlovákiának megvan az infrastruktúrája és gyakorlata ezeknek a szovjet gyártmányú harci járműveknek a javításában.

A lépés markáns eszkalációt jelent Ukrajna nyugati támogatásában. Ennek kockázatát a cseh védelmi miniszter sem tagadta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában ennél sokkal nagyobb veszéllyel néznek szembe az emberek. 

Csehország áprilisban első NATO-országként adott át tankokat Ukrajnának, a múlt héten elsőként adományozott harci helikoptereket – egészen pontosan szovjet gyártmányú Mi-24-eseket. Csehország a korábbi NATO-adományokból is kivette a részét: onnan érkezett például az invázió első két hetében a szövetség által Ukrajnának átadott 17 ezer tankelhárító eszköz nagy része. 

Míg a háború első heteiben nyugatról elsősorban olyan fegyverszállítmányok érkeztek, amelyeket egyetlen katona is tud használni (kézi páncéltörő és légvédelmi rakéták, kézigránátok, sorozatlövő fegyverek), a nehézfegyver-szállítmányok sorát olyan közép-európai országok nyitották meg, amelyek a rendszerváltás előtti időkből származó harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket, tüzérségi és légvédelmi eszközöket adtak át az ukránoknak.

Ugyanakkor technológiai szempontból még a Közép-Európából érkező felszerelés sem tud minden esetben belesimulni  az ukrán hadsereg állományába.

Mindenesetre Szlovákia javította már az ukrán hadsereg szovjet gyártmányú BRDM-2-es kétéltűjeit is. Csehország sokféle ukrán harceszközt reparált már: olyat is, ami a fronton rongálódott meg, és olyat is, amit a bevetés előtt, több év elhanyagolás kellett helyre pofozni. Csehország a tervek szerint az ukrán hadsereg által használt teljes szárazföldi harcjárműállomány javításához is hozzájárulhat a jövőben, beleértve a tankokat is.

Egyelőre az orosz hadseregtől zsákmányolt harci járművek nincsenek a Csehországban és Szlovákiában javított harceszközök között, de a nyilatkozatok szerint ez változhat a jövőben. Az Oryx nevű OSINT*nyilvánosan elérhető információkból dolgozó-blog gyűjtése szerint a háború kitörése óta az ukrán hadsereg 243 orosz tankot és 421 orosz páncélozott csapatszállítót, gyalogsági harcjárművet és lövészpáncélost zsákmányolt.

A közép-európai országok hadseregeinek együttműködése azt mutatja, hogy a NATO keleti szárnya egyre inkább hátországként szolgál az orosz agresszió ellen három hónapja védekező ukrán fegyveres erőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legcifrább hadserege lett az ukrán, de ez sok gondot is okozSokat erősödnek az ukránok a nyugati fegyverzettel, ám a lőszer- és alkatrész-utánpótlás biztosítása sokkal nehezebb feladat, mint pusztán a fegyverek átadása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadsereg harckocsi NATO orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.