Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. május 24. 12:06 Világ

Egyre inkább Ukrajna hátországává válik a NATO keleti szárnya

Új szintre lépett az orosz katonai agresszió ellen védekező Ukrajna megsegítése. Csehország harci helikoptereket adott át Ukrajnának, Szlovákiával együtt pedig engedélyezték, hogy az ukrán hadsereg felfegyverzett harci járművei átlépjék a határaikat, hogy aztán javítás után onnan térhessenek vissza a konfliktuszónába.

A Wall Street Journal információi szerint az ukrán hadsereg javításra szoruló harckocsijai korábban már legalább 3 hétig használták a két ország területén lévő gyárakat, üzemeket. Egyelőre ez a segítségnyújtás kis léptékű, de feltehetően egy nagyobb terv része, ami azt célozza, hogy helyreállítsák az ukrán hadsereg tulajdonában lévő, szovjet eredetű harcjárműállományt.

Csehországnak és Szlovákiának megvan az infrastruktúrája és gyakorlata ezeknek a szovjet gyártmányú harci járműveknek a javításában.

A lépés markáns eszkalációt jelent Ukrajna nyugati támogatásában. Ennek kockázatát a cseh védelmi miniszter sem tagadta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában ennél sokkal nagyobb veszéllyel néznek szembe az emberek. 

Csehország áprilisban első NATO-országként adott át tankokat Ukrajnának, a múlt héten elsőként adományozott harci helikoptereket – egészen pontosan szovjet gyártmányú Mi-24-eseket. Csehország a korábbi NATO-adományokból is kivette a részét: onnan érkezett például az invázió első két hetében a szövetség által Ukrajnának átadott 17 ezer tankelhárító eszköz nagy része. 

Míg a háború első heteiben nyugatról elsősorban olyan fegyverszállítmányok érkeztek, amelyeket egyetlen katona is tud használni (kézi páncéltörő és légvédelmi rakéták, kézigránátok, sorozatlövő fegyverek), a nehézfegyver-szállítmányok sorát olyan közép-európai országok nyitották meg, amelyek a rendszerváltás előtti időkből származó harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket, tüzérségi és légvédelmi eszközöket adtak át az ukránoknak.

Ugyanakkor technológiai szempontból még a Közép-Európából érkező felszerelés sem tud minden esetben belesimulni  az ukrán hadsereg állományába.

Mindenesetre Szlovákia javította már az ukrán hadsereg szovjet gyártmányú BRDM-2-es kétéltűjeit is. Csehország sokféle ukrán harceszközt reparált már: olyat is, ami a fronton rongálódott meg, és olyat is, amit a bevetés előtt, több év elhanyagolás kellett helyre pofozni. Csehország a tervek szerint az ukrán hadsereg által használt teljes szárazföldi harcjárműállomány javításához is hozzájárulhat a jövőben, beleértve a tankokat is.

Egyelőre az orosz hadseregtől zsákmányolt harci járművek nincsenek a Csehországban és Szlovákiában javított harceszközök között, de a nyilatkozatok szerint ez változhat a jövőben. Az Oryx nevű OSINT*nyilvánosan elérhető információkból dolgozó-blog gyűjtése szerint a háború kitörése óta az ukrán hadsereg 243 orosz tankot és 421 orosz páncélozott csapatszállítót, gyalogsági harcjárművet és lövészpáncélost zsákmányolt.

A közép-európai országok hadseregeinek együttműködése azt mutatja, hogy a NATO keleti szárnya egyre inkább hátországként szolgál az orosz agresszió ellen három hónapja védekező ukrán fegyveres erőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legcifrább hadserege lett az ukrán, de ez sok gondot is okozSokat erősödnek az ukránok a nyugati fegyverzettel, ám a lőszer- és alkatrész-utánpótlás biztosítása sokkal nehezebb feladat, mint pusztán a fegyverek átadása.

Világ hadsereg harckocsi NATO orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.

Pálos Máté
2023. március 21. 16:02 Világ

Putyin megerősíti a teljes orosz határvédelmet, egyre több a háborús incidens az orosz oldalon

A háború már az orosz területre is behatol, Moszkva lényegében légvédelmi kupola alá került.

Fontos

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.