Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. május 24. 12:06 Világ

Egyre inkább Ukrajna hátországává válik a NATO keleti szárnya

Új szintre lépett az orosz katonai agresszió ellen védekező Ukrajna megsegítése. Csehország harci helikoptereket adott át Ukrajnának, Szlovákiával együtt pedig engedélyezték, hogy az ukrán hadsereg felfegyverzett harci járművei átlépjék a határaikat, hogy aztán javítás után onnan térhessenek vissza a konfliktuszónába.

A Wall Street Journal információi szerint az ukrán hadsereg javításra szoruló harckocsijai korábban már legalább 3 hétig használták a két ország területén lévő gyárakat, üzemeket. Egyelőre ez a segítségnyújtás kis léptékű, de feltehetően egy nagyobb terv része, ami azt célozza, hogy helyreállítsák az ukrán hadsereg tulajdonában lévő, szovjet eredetű harcjárműállományt.

Csehországnak és Szlovákiának megvan az infrastruktúrája és gyakorlata ezeknek a szovjet gyártmányú harci járműveknek a javításában.

A lépés markáns eszkalációt jelent Ukrajna nyugati támogatásában. Ennek kockázatát a cseh védelmi miniszter sem tagadta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában ennél sokkal nagyobb veszéllyel néznek szembe az emberek. 

Csehország áprilisban első NATO-országként adott át tankokat Ukrajnának, a múlt héten elsőként adományozott harci helikoptereket – egészen pontosan szovjet gyártmányú Mi-24-eseket. Csehország a korábbi NATO-adományokból is kivette a részét: onnan érkezett például az invázió első két hetében a szövetség által Ukrajnának átadott 17 ezer tankelhárító eszköz nagy része. 

Míg a háború első heteiben nyugatról elsősorban olyan fegyverszállítmányok érkeztek, amelyeket egyetlen katona is tud használni (kézi páncéltörő és légvédelmi rakéták, kézigránátok, sorozatlövő fegyverek), a nehézfegyver-szállítmányok sorát olyan közép-európai országok nyitották meg, amelyek a rendszerváltás előtti időkből származó harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket, tüzérségi és légvédelmi eszközöket adtak át az ukránoknak.

Ugyanakkor technológiai szempontból még a Közép-Európából érkező felszerelés sem tud minden esetben belesimulni  az ukrán hadsereg állományába.

Mindenesetre Szlovákia javította már az ukrán hadsereg szovjet gyártmányú BRDM-2-es kétéltűjeit is. Csehország sokféle ukrán harceszközt reparált már: olyat is, ami a fronton rongálódott meg, és olyat is, amit a bevetés előtt, több év elhanyagolás kellett helyre pofozni. Csehország a tervek szerint az ukrán hadsereg által használt teljes szárazföldi harcjárműállomány javításához is hozzájárulhat a jövőben, beleértve a tankokat is.

Egyelőre az orosz hadseregtől zsákmányolt harci járművek nincsenek a Csehországban és Szlovákiában javított harceszközök között, de a nyilatkozatok szerint ez változhat a jövőben. Az Oryx nevű OSINT*nyilvánosan elérhető információkból dolgozó-blog gyűjtése szerint a háború kitörése óta az ukrán hadsereg 243 orosz tankot és 421 orosz páncélozott csapatszállítót, gyalogsági harcjárművet és lövészpáncélost zsákmányolt.

A közép-európai országok hadseregeinek együttműködése azt mutatja, hogy a NATO keleti szárnya egyre inkább hátországként szolgál az orosz agresszió ellen három hónapja védekező ukrán fegyveres erőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legcifrább hadserege lett az ukrán, de ez sok gondot is okozSokat erősödnek az ukránok a nyugati fegyverzettel, ám a lőszer- és alkatrész-utánpótlás biztosítása sokkal nehezebb feladat, mint pusztán a fegyverek átadása.

Világ hadsereg harckocsi NATO orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.