Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Már korábban is voltak arról hírek, hogy a kínai technológiai cégek szép csendben visszafogják oroszországi szállításaikat, a héten pedig az amerikai kereskedelmi miniszter beszélt arról, hogy márciusban 40 százalékkal kevesebb kínai laptopot szállítottak Oroszországba, mint februárban. Az okostelefonoknál kétharmados volt a visszaesés, míg a telekommunikációs hálózati berendezéseknél 98 százalékos – tette hozzá Gina Raimondo a legfrissebb elérhető kínai kereskedelmi adatokra hivatkozva.

Ebben valamekkora szerepe lehetett az orosz vásárlói igények visszaesésének, de minden bizonnyal az amerikai technológiai szankciók fontosabbak. Ezek értelmében ugyanis olyan berendezéseket sem szabad eladni Oroszországnak, amelyekben a félvezetőket amerikai szoftverrel tervezték vagy chipgyártó géppel állították elő. (Vagy legalábbis a gyártó cég használ ilyeneket.) Ezeket pedig szerte a világban nagyon széleskörűen alkalmazzák, Kínát is beleértve.

Kína ugyan nem csatlakozott a szankciókhoz – és a kínai cégeket is arra bátorította, hogy dacoljanak ezekkel -, a vállalatok azonban jó eséllyel nem akarnak kockáztatni. Ellenkező esetben ugyanis egyrészt a Huawei sorsára juthatnak – elvághatják őket az amerikai technológiától –, másrészt pedig elveszthetik az amerikai fogyasztói piacot, amely összehasonlíthatatlanul fontosabb, mint az orosz.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy működnek-e a szankciók. A válasz egyértelműen az, hogy igen

idézte a minisztert a Washington Post.

Az okostelefonoknál az orosz piac három legnagyobb szereplője az Apple, a Samsung és a Xiaomi volt az idei első negyedévben az IDC piackutató cég adatai szerint. Közülük az előbbi kettő már bejelentette kereskedelmi tevékenységének felfüggesztését, míg a kínai vállalat a cikk megjelenéséig nem válaszolt az amerikai lap kérdéseire.

A szankcióknak egyébként nem volt célja, hogy a laptopokhoz és okostelefonokhoz hasonló fogyasztói elektronikai termékek orosz importját megbénítsa, a csúcstechnológiához való hozzáférést akarták gátolni, különösen a hadiipar számára. Ami az előbbieket illeti, valószínű, hogy ha máshogy nem, szürkeimport formájában megtalálják az utat az orosz piacra, igaz, így csak drágábban lehet majd beszerezni őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb szankciók jönnek Oroszországgal szemben, de mit értek el az eddigiek?A pénzügyi káoszt sikerült legyűrnie az orosz kormánynak, de már a lakosságnak is fájnak a büntetőintézkedések. Más kérdés, hogy egyelőre úgy néz ki, Putyint ez nem hatja meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit keresnek az oroszok Európán az energiahordozókkal a szankciók óta, mint a háború előttA héten kiszivárgott és közölt számítások és adatok alapján Európa a csökkenő orosz export ellenére finanszírozza egyre nagyobb mértékben az ukrajnai háborút.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ pénze sem oldja meg a magyar autóipart fojtogató csiphiánytA kereslet túl nagy, a gyártás töredezett, a beruházások lassúak, és a gépek is elfogytak: bár világszerte súlyos gazdasági károkat okoz, a mikrocsip-hiányra nincs gyors megoldás.

Tech Világ chip Kína külkereskedelem laptop okostelefonok orosz-ukrán háború Oroszország szankciók technológiai cégek Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2022. június 29. 12:16 Tech, Világ

Megbénulhat az orosz gazdaság a nyugati vállalatok informatikai kivonulása miatt

A nyugati ipari szoftverek az orosz gazdaság meghatározó ágazatait tartják működésben az agráriumtól az acéliparon keresztül az energiaszektorig.

Torontáli Zoltán
2022. június 27. 09:58 Tech

Enyhíti a fájdalmat, ha egy gép az elhunyt családtag hangját utánozza?

Elég egyetlen perc korábban felvett minta, és az Amazon Alexa asszisztense átveszi a hangot.

Hajdu Miklós
2022. június 22. 14:14 Tech

Sok érv szól a közutak föld alá vezetése mellett, mégsem erre kellene költeni a pénzt

Logikus lenne a föld alá terelni a forgalmat, hiszen ezzel a városok is területet nyernének, sőt, a biodiverzitásnak is jót tenne, ennek ellenére nem ez a legjobb ötlet.

Fontos

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.