Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 4. 14:29 Világ

Sufnik és pottyantós WC-k között harcolnak az orosz zsoldosok Kelet-Ukrajnában

A háború kitörése óta sok felvételt láthattunk, beszámolót olvashattunk a városokon belül (például Mariupolban), a déli ukrán sztyeppén és a Kijev környéki erdőkben vívott harcokról, de a jelek szerint van egy további, egészen sajátos terep is, amivel meg kell küzdeniük az orosz támadóknak. Méghozzá pont ott, ahol az észak-ukrajnai visszavonulás óta az offenzívájuk összpontosul, Ukrajna keleti részén.

Tegnap egy viszonylag hosszú, minden bizonnyal drónnal készített felvételt tett közzé a Wagner-csoport, amely a legismertebb orosz „magánhadsereg”, azaz olyan vállalkozás, amely jellemzően leszerelt katonákat szerződtet, hogy jó pénzért harcoljanak, főként olyan országokban, ahol tevékenységükkel az orosz kormányzati törekvéseket is támogatják. A csoport kelet-ukrajnai jelenlétéről már hetekkel ezelőtt beszámolt a brit hírszerzés, akkori becslések szerint körülbelül ezer zsoldosuk harcolhatott a térségben.

A most közzétett videón elvileg azt látni, ahogy a csoport katonái megtisztítanak egy külvárosias jellegű területet a Luhanszk megyei Popasznában, amelyet a háború eleje óta próbálnak elfoglalni a szeparatisták az orosz hadsereg támogatásával. Igaz, nincs könnyű dolguk, mert a háború február 24-i kitörése előtt is itt húzódott az ukrán hadsereg és az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság közötti front, így az előbbi alaposan megerősítette a térséget a 2014-15-ös harcok idején, illetve az azóta eltelt időben.

Alább a videó egy kivonatolt változata látható, de három részben elérhető egy hosszabb verzió*A Telegramon pedig egy még hosszabb. is (első, második és harmadik rész).

Különösen a videó utolsó részéről feltételezhető, hogy megrendezett, legalábbis furcsa, hogy milyen nyugalommal dobja be az orosz katona az utolsó kézigránátot az épületbe, illetve honnan kerültek elő hirtelen az ukrán hadifoglyok. A felvételek még ezzel együtt is több szempontból tanulságosak. Már a kijevi elővárosi harcokkal kapcsolatban is lehetett arról olvasni, hogy a szabályozás híján burjánzó garázsok és egyéb melléképületek labirintusa milyen kiváló rejtekhelyet nyújt a védőknek, és itt hasonló környezetet láthatunk. Nincsenek 10-20 emelet magas épületek, ám az egyszintes fészerek, nyári konyhák és egyéb vityillók – a felvételeken valószínűleg „pottyantós” WC-k is láthatók – szintén előnyös környezetet alkotnak a védők számára. Különösen akkor, ha lövészárkokkal is összekötik őket, ahogy a felvétel elején látható.

A popasznai harcokról egy luhanszki szeparatista katona is azt emelte ki a beszámolójában, hogy légi támogatás híján egyszerűen képtelenek voltak átlátni az ilyen környezetet, ráadásul az ukránok tökéletesen előkészítették a védelmet, például az épületek közötti – ritkán, de előforduló – szabad térségeket előre belőtték géppuskákkal, így gyalogosként egyszerűen képtelenség volt átjutni. A páncélosok pedig szintén sebezhetőek ilyen környezetben, mert ugyan a harckocsik le tudják gázolni a gyenge épületeket, de közben elakadnak, lelassulnak, sérülékennyé válva a páncéltörő fegyverekkel szemben. Az ilyen építményeket egyesével szétlőni pedig idő- és lőszerigényes.

Az ilyen felvételeket látva az is világossá válik, hogy miért beszélnek, írnak olyan sokat a katonák moráljának fontosságáról. Egy támadásban részt venni természetesen mindenképpen bátorságot igényel, de más dolog nyílt terepen a tüzérség, tankok és helikopterek támogatásával harcolni, mint egy lövészraj tagjaként bemerészkedni ilyen épületek labirintusába, ahol soha nem lehet tudni, hol rejtőzik az ellenség, vagy milyen robbanószerkezet lapul valamelyik ajtó mögött.

Mindezek alapján nem is csoda, hogy ebben a térségben alig-alig jutnak előre az orosz csapatok. Igaz, a kelet felé néző ukrán arcvonal csapatait elvileg csak le kell kötni, hogy a nyugatabbra előrenyomuló orosz csapatok elvághassák őket, de ez a bekerítő hadművelet is csak nagyon lassan halad. Ezzel együtt Popasznát hetek óta próbálják bevenni az oroszok, eddig kevesebb, mint több sikerrel. A leghevesebb harcok térségének fronthelyzetét az alábbi térkép mutatja tegnapi állás szerint, Popasznát a jobb alsó részen kell keresni:

Forrás: Nathan Ruser

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMozgósítási gondjaik ellenére az oroszok a kelet-ukrajnai anyagháború nagy esélyeseiOrosz fölény nehézfegyverzetben és lőszerekben, nekik kedvező terepviszonyok: az ukránoknak csak akkor van reális esélyük, ha az oroszok ismét súlyos hibákat követnek el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLeszerepeltek az orosz elitegységek Ukrajnában, de hamarosan javíthatnakEddig sem az ejtőernyősök, sem az elit harckocsizók nem hozták azt, amit vártak tőlük. A súlyos veszteségek ellenére Kelet-Ukrajnában újabb feladatok várnak rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a csillogó új fegyverek játsszák a legfontosabb szerepet UkrajnábanA tüzérség nem örvend olyan népszerűségnek, mint a drónok és a páncéltörő rakéták, de a mostani háborút is döntő módon befolyásolják az aknavetők, ágyúk, tarackok és rakéta-sorozatvetők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború hadsereg orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna zsoldosok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.