Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 2. 09:56 Világ

Eltörölték az árstopot, 20 százalékkal drágult a dízel Szlovéniában

Március közepén a magyarországihoz hasonló korlátozást vezettek be az üzemanyagárakra Szlovéniában, valószínűleg nem függetlenül a közelgő választásoktól. Ez utóbbi máshogy alakult, mint Magyarországon, a Fidesz szövetségesének számító Janez Jansa pártja vesztett.

Ezt követően – szintén ellentétben Magyarországgal – az a döntés született, hogy nem tartják fenn az árkorlátozást, így tegnap már piaci árakon kellett tankolniuk az autósoknak. Ennek megfelelően szombaton sokan igyekeztek még a kedvezményes áron tankolni, amely a benzinnél literenként 1,503 euró volt, míg a gázolajnál 1,514. (Mostani árfolyamon 568, illetve 572 forint.)

A dízel több kútnál el is fogyott szombaton, mert másnap ennél volt jelentősebb az emelés. Ahogy az Euractiv írja, 1,817-1,824 közé emelkedett a gázolajár (687-689 forint), míg a benziné 1,617-1,619 euró közé (611-612 forint). Mint látszik, az utóbbi esetében ez mintegy 8 százalékos emelkedés, a dízelnél viszont több mint 20 százalékos.

A korlátozás eltörléséről szóló döntéssel kapcsolatban a kormányzat arra hivatkozott, hogy az intézkedés bevezetése óta stabilizálódtak a piaci viszonyok, és a növekedés után is csak az uniós átlag körül lesznek a szlovéniai üzemanyagárak. Ennek az autósok nyilván nem örültek, a benzinkutasok viszont igen, mert az állam csak részben kompenzálta a veszteségeiket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜzemanyag-árstop: elkezdődött a fércmunka férceléseNemcsak diszkriminatív, hanem sok szempontból átgondolatlan is a fuvarozók egy részének kizárása az ármaximált gázolajból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBuszok fokozhatják a benzinkúti káosztPéntektől a Volánbusz és a BKV már 180 forinttal veszi drágábban a dízel literjét a rögzített 480 forintnál. Ez a kutakra terelheti a cégek járműveinek egy részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevésbé tartható a 480-as üzemanyagárMár a nagykereskedőknek is nagyon fájhat az árstop. Hétfőn egy liter kőolaj is drágább volt annál, mint amennyibe a hazai kutakon az üzemanyag literje kerül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árstop benzin benzinár benzinkút dízel gázolaj szlovénia üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.