Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. március 31. 14:12 Világ

Importvámmal úgy lehetne csökkenteni a Gazprom bevételét, hogy Európának ne fájjon

Az Oroszország háborús agressziója miatt felmerülő szankciók között előkerült az az ötlet, hogy az EU tagállamai állítsák le az orosz földgáz importját, de ez a tagállamok egy részének (köztük Magyarországnak) komoly ellenállásába ütközött, mert rövid távon nagyon súlyos következményei lennének.

Daniel Gros, a brüsszeli Centre for European Policy Studies igazgatója a Voxeu.org-on megjelent cikkében viszont egy olyan megoldást vetett fel, amely anélkül csökkentené jelentősen az orosz állami tulajdonú Gazprom bevételeit, hogy az az európai fogyasztóknak különösebben fájna. Gros egy jelentősebb importvám kivetését javasolja az orosz gázra.

Bár ez a Kereskedelmi Világszervezet szabályaiba ütközne, Gros szerint van olyan jogi megoldás a szabályrendszerben, amivel igazolható lenne, ráadásul az EU azzal is érvelhetne, hogy Oroszország már régóta 30 százalékos vámot vet ki a gázexportjára, tehát az importvám csak ezt kompenzálná.

A javaslat kiindulópontja, hogy az EU-ba irányul a teljes orosz vezetékes gázexport mintegy 70 százaléka, az EU-nak így vevőként jelentős piaci ereje van. Az alternatívákat tekintve Oroszország Gros szerint nem áll túl jól, Kína ugyanis már most is jelentős mennyiségű gázt vesz át Oroszországból, és nem akarja, hogy energiaellátása Oroszországtól függjön. 

A Gazprom egyedüli gázexportőrként jelentős monopoljáradékhoz jut, ami az orosz államkasszát gazdagítja. Gros szerint viszont van egy kereskedelempolitikai opció, amit a monopolista Gazprommal szemben kvázimonopolista vevőként jelenleg az EU nem használ ki. Ha ugyanis az EU vámot vetne ki, a Gazprom erre várhatóan áremeléssel reagálna,

viszont nem tudná egy az egyben a vám nagyságával arányosan emelni az árait, mert így túl sok bevételtől esne el. 

Az áremelés persze rossz lenne az EU-nak, de Gros szerint ha az EU 60 százalékos vámot vetne ki az orosz gázimportra, abból annyi bevétel jönne be, amivel teljes mértékben kompenzálni lehetne a fogyasztókat, miközben a Gazprom bevételei a jelenlegi bevételek negyedére csökkennének.

A javaslat előnye Gros szerint politikai szempontból az, hogy kezd valamit azzal a problémával, hogy a gázimporttal Európa finanszírozza a háborút, hosszabb távon pedig arra ösztönzi az európai vevőket, hogy alternatív beszerzési források után nézzenek. 

Másrészt a jelentős bevételekből nemcsak a magasabb gázáraknak kiszolgáltatott rétegeket lehetne kompenzálni, hanem segíteni lehetne belőle az ukrán kormánynak, valamint a háború elől menekülő ukránoknak is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya Közép-Európát, közte Magyarországot sújthatja leginkábbA jelenlegi fogyasztásunk mellett nem tudunk meglenni orosz gáz nélkül - írja elemző szerzőnk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ EU export földgáz gazprom háború import Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.