Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. március 7. 11:38 Világ

Az időjárás az oroszok oldalára áll Ukrajnában ezen a héten

Ellentmondásos hírek érkeznek az ukrajnai harcterekről, a Kijevtől északra lévő több kilométeres konvojjal kapcsolatban például amerikai források azt közölték, hogy továbbra sem halad. Az ukrán hadsereg vezérkara viszont úgy látja, hogy az orosz csapatok elkezdték felhalmozni az erőforrásokat a főváros elleni támadáshoz. A két dolog nem áll feltétlenül teljes ellentmondásban egymással, de ha az ukránoknak van igazuk, akkor a konvoj egy része azért biztosan célba ért az utánpótlással (üzemanyag, lőszer, élelmiszer), valamint az erősítéssel. Elvileg az utóbbit mutatja az orosz védelmi minisztérium csatornáján közzétett videó, amely előrenyomuló orosz páncélosokat mutat Kijev megye területén.

Mint látható, a körülmények eléggé téliesek, és az előrejelzés szerint ezen a héten még inkább ilyenek lesznek. Múlt héten Ukrajna területének nagy részén napközben plusz fokok voltak, így ha esett is hó valahol (egyébként elég sok az ország északi és keleti tájain), akkor a jelentős része el is olvadt. Ez kedvezett a védőknek, sok felvételt lehetett látni sárba ragadt és elhagyott orosz páncélosokról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSárba ragad az orosz támadás UkrajnábanMiután a lanyha ellenállásra építő orosz taktika nem jött be, mást kell kitalálni, de ezt az ukrán hadsereg mellett az időjárás is nehezíti.

Az előrejelzés szerint ez ezen a héten megváltozik. Kijev térségében például valószínűleg egészen hétvégéig nem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet, és havazás is csak keddig várható, utána gyakran lesz enyhén felhős vagy kifejezetten derült az ég.

Ez több szempontból is kedvez az oroszoknak. A tartós fagy járhatóvá teszi a múlt héten sáros térségeket, a páncélos és gépesített alakulatok sokkal könnyebben tudnak manőverezni, és az ellátó (lánctalp nélküli) teherautók sem lesznek feltétlenül az utakhoz kötve. Vagyis ha valahol nagyon erős ellenállásba ütköznek az oroszok, akkor egyszerűen megkerülhetik az adott hadállást.

A hétvégén – a civilek vérfürdőbe torkolló menekülése miatt – a hírekben sokat szereplő Irpiny térségében ráadásul az ukránok nemcsak a hidat robbantották fel az orosz előrenyomulás megakadályozása érdekében, hanem az Irpiny folyót is hagyták kiáradni, ami lezárta a legrövidebb utat északnyugat felől Kijevbe. A tartós mínuszok miatt azonban a víz be fog fagyni, és ha több tíz tonnás harckocsikkal nem is feltétlenül próbálkoznak, az orosz gyalogság megpróbálhat átjutni a jeges térségen könnyebb járművek támogatásával.

Emellett a derült idő is kedvez a légi fölényben lévő oroszoknak. Minden többé-kevésbé fejlett technológia ellenére ugyanis a harci helikopterek pilótái és fegyveroperátorai számára manapság is fontos a célok szabad szemmel történő azonosítása, különösen városias környezetben. Borult időben ez meglehetősen nehéz, ezen a héten viszont várhatóan lesznek teljesen derült napok is.

Igaz, az ukránok mostanra jól felszerelkeztek vállról indítható légvédelmi rakétákkal, amelyek ideálisak alacsonyan tevékenykedő helikopterek ellen, és ezzel természetesen az oroszok is tisztában vannak. Ha viszont valahol döntő harcokra kerül a sor a Kijevet bekeríteni igyekvő oroszok és az ukrán védők között, a helikopterek veszteségek mellett is csatát eldöntő fegyverek lehetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért hagyják magukat bekeríteni az ukránok?Az oroszok valószínűleg elvágták az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt Ukrajna többi részétől, ami előre látható volt, a védők mégsem ürítették ki a várost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna Sztálingrádja lesz HarkivbólUkrajna második legnagyobb városa mindössze 50 kilométerre van az orosz határtól, egyelőre mégis szívósan ellenáll az egyre brutálisabb támadásoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz Ukrajnából a háború után, Finnország vagy Szíria?Ha nem bomlik fel az orosz hadsereg vagy a hatalmi gépezet, Moszkvának fontos szava lesz Ukrajna jövőjének meghatározásában. De milyen lehet ez a jövő?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború időjárás időjárás-jelentés kijev Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.