Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. február 27. 13:04 Világ

Növeli a választási részvételi kedvet a minimálbér emelése

Sokan vizsgálták már a minimálbér gazdasági összefüggéseit, de eddig kevés tanulmány született a demokráciára gyakorolt hatásáról. Ezt a hiányt igyekszik pótolni Zachary Markovich és Ariel White tanulmánya, amely arra kereste a választ, hogy vajon hajlamosabbak-e a minimálbérből élők szavazni, ha magasabb fizetést kapnak.

Az Egyesült Államokban bár van egy szövetségi szinten meghatározott minimálbér, minden állam szabadon megszabhat ennél magasabb szintet. Így elég nagy a szórás abban, hogy hol mennyi a minimálbér, ami sok lehetőséget teremt a kutatóknak arra, hogy a hatását vizsgálják. A tanulmány szerzői kifejezetten New Yorkra fókuszáltak, ahol ráadásul egyéni szinten meg tudták nézni, hogy ki keres mennyit keres, és elment-e szavazni.

Azt már a hosszú idősoros elemzésük is megmutatta, hogy 1980 és 2016 között,

amikor egy államban emelték a minimálbért, akkor megnövekedett a választásokon részt vevők száma is

a következő szavazáson, míg más államokban ez változatlan maradt. Ez azonban még nem elég jól definiált hatás ahhoz, hogy valódi oksági viszonyt bizonyítson, mivel sok minden más is történhetett a minimálbér-emelés idején, amit nem tudnak kontrollálni.

Így jön képbe a New York-i adat, ahol 2014/15-ben emeltek a minimálbéren, amely egyébként szövetségi szinten 2009 óta változatlan maradt. Ahhoz, hogy kiszűrjék annak az eshetőségét, hogy általánosan a lakosságban változott a választási hajlandóság, két részre osztották a megfigyelt mintát. Azonosították, hogy kik azok, akik minimálbért kapnak, így hatással lehet rájuk az emelés, míg a másik csoportot azok alkották, akiknek nem befolyásolta a fizetését a minimálbér-emelés.

Eredményeik azt mutatják, hogy azok körében,

akiket érintett az emelés, nőtt azoknak az aránya, akik elmentek szavazni,

2-3 százalékponttal, nagyjából 28 százalékról kiindulva. Hasonló változást nem figyeltek meg a minimálbér-emelés által nem érintett lakosság körében. Ebből arra lehet következtetni, hogy a megnövekedett minimálbér hatására nőtt meg a választási hajlandóság az alacsony jövedelműek körében.

Ennek hatására pont egy

olyan társadalmi rétegben nő a politikailag aktívak aránya, akik egyébként tipikusan kevésbé motiváltak arra, hogy részt vegyenek a választásokon.

Így kijelenthető, hogy a minimálbér-emelésnek a gazdasági hatáson kívül pozitív hatása van a demokráciára is, mivel hozzájárul az alacsonyabb jövedelműek reprezentativitásának növeléséhez.  

Arra viszont nem tudják megmondani a választ a szerzők, hogy mi állhat a megnövekedett választási kedv mögött. Két elméletük van, az egyik, hogy a megnövekedett bérrel együtt több ideje és lehetősége van az embereknek szavazni. Könnyebben fizetnek a közlekedésért, ami szükséges ahhoz, hogy eljussanak szavazni, illetve kevesebb kognitív energiájukat köti le annak átgondolása, hogyan jöjjenek ki a pénzükből, így több szabadidejük van.

A másik lehetséges magyarázat, hogy a minimálbér-emelés miatt rájönnek, hogy mekkora kézzelfogható hatással lehet az állam az életükre, így motiváltabbak arra, hogy részt vegyenek a választásokon, mivel jobban érzik a tétjét. Így vagy úgy, a kedvező hatás kimutatható a tanulmány eredményeiből, a részletek feltárásához viszont további tanulmányokra van szükség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNettóban az utolsó helyre volt elég a 2010-es évek tempósabb magyar minimálbér-emelése, bruttóban a régiós középmezőnyreA 2008-as válságban az egész régióban felpörgött a legkisebb bérek emelése. Az Elmúlt 20 év sorozat újabb részében azt szedtük össze, hogy a magyar minimálbér alakulása hogyan viszonyult a régiós trendekhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA minimálbér-emelés haszna és ok-okozati összefüggések értek idén NobeltKét másik kutató mellett idén egy olyan szakember kapta a közgazdasági Nobelt, akinek munkásságát idén mutattuk be a Rajk Szakkollégiummal közös videóinterjúban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzétoszt 1250 milliárdot a kormány februárig, de mi lesz ennek a hatása?A jövedelemrobbanás nemcsak a fogyasztást pörgeti fel a következő hónapokban, hanem valószínűleg az inflációt is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ minimálbér minimálbér-emelés New York választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.