Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 11. 09:13 Adat, Világ

Lassan minden korlátozást eltörölnek Közép-Európában

Csúcsot ért a járvány ötödik hulláma a visegrádi térség nagy részében a legfrissebb esetszámok szerint. A omikron-hullám a régió összes országában korábban nem látott számú fertőzéssel járt, de mostanra Csehországban, Lengyelországon és Magyarországon már a járványgörbe egyértelműen csökkenésbe fordult, igaz, a meredek emelkedés Szlovákiában még tart.

Az eddigi változatoknál jóval fertőzőképesebb variáns próbára tette az országok tesztkapacitásait is, főleg Magyarországon, ahol a pozitív tesztek mozgóátlagának aránya a 40 százalékot is elérte az elmúlt napokban – igaz, a pozitivitási ráta a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatta a régiós szomszédoknál is a közelmúltban.

Bár az esetszámok tükrében a járvány lassan enyhülni látszik, a kórházak terhelése egyelőre fokozódik a régióban. Jó hír viszont, hogy az ellátást igénylő koronavírusos betegek száma messze elmarad a korábbi hullámokban tapasztalt csúcsoktól.

Az utóbbi napokban a vírushoz köthető halálesetek száma is emelkedik több visegrádi országban, de a kórházban kezeltek számához hasonlóan ez a statisztika is viszonylag alacsonyan alakul a korábbi szomorú rekordokhoz és főleg a jelenlegi esetszámokhoz képest.

Az emlékeztető oltással ellátott lakosság arányát nézve tovább nőtt a szakadék az unió egészét jellemző átlag és a visegrádi országok statisztikái között.

Folytatódik a régióban az óvintézkedések lazítása. Csehországban a héten megszűnt a Covid-19 elleni védettségi igazolások ellenőrzése a vendéglőkben, a szolgáltatóknál és a rendezvényeken, továbbá a jövő héten lazít a kormány a létszámkorlátozásokon, és márciustól valószínűleg már csak a maszkhordás előírása marad érvényben. Lengyelországban a karanténszabályokon lazít, a távoktatást pedig eltörli a kormány a következő hetekben, majd márciusban az összes intézkedés feloldására sor kerülhet az egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski becslése szerint. Szlovákiában Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter várakozásai szerint szintén március végére törölheti el a kormány a járványvédelmi szabályokat, itt is a maszkviselési kötelezettség lehet a legtovább előírva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtólRendkívül magasak napi új esetszámok a visegrádi országokban, de szigorítás helyett inkább lazítanak a kormányok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz átfertőződéstől várja Közép-Európa a járvány végétAz omikron-hullám próbára teszi a visegrádi országok tesztkapacitásait, de a kormányok vonakodnak az érdemi szigorításoktól, a járvány természetes lecsengésére számítva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országbanA járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.