Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 11. 09:13 Adat, Világ

Lassan minden korlátozást eltörölnek Közép-Európában

Csúcsot ért a járvány ötödik hulláma a visegrádi térség nagy részében a legfrissebb esetszámok szerint. A omikron-hullám a régió összes országában korábban nem látott számú fertőzéssel járt, de mostanra Csehországban, Lengyelországon és Magyarországon már a járványgörbe egyértelműen csökkenésbe fordult, igaz, a meredek emelkedés Szlovákiában még tart.

Az eddigi változatoknál jóval fertőzőképesebb variáns próbára tette az országok tesztkapacitásait is, főleg Magyarországon, ahol a pozitív tesztek mozgóátlagának aránya a 40 százalékot is elérte az elmúlt napokban – igaz, a pozitivitási ráta a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatta a régiós szomszédoknál is a közelmúltban.

Bár az esetszámok tükrében a járvány lassan enyhülni látszik, a kórházak terhelése egyelőre fokozódik a régióban. Jó hír viszont, hogy az ellátást igénylő koronavírusos betegek száma messze elmarad a korábbi hullámokban tapasztalt csúcsoktól.

Az utóbbi napokban a vírushoz köthető halálesetek száma is emelkedik több visegrádi országban, de a kórházban kezeltek számához hasonlóan ez a statisztika is viszonylag alacsonyan alakul a korábbi szomorú rekordokhoz és főleg a jelenlegi esetszámokhoz képest.

Az emlékeztető oltással ellátott lakosság arányát nézve tovább nőtt a szakadék az unió egészét jellemző átlag és a visegrádi országok statisztikái között.

Folytatódik a régióban az óvintézkedések lazítása. Csehországban a héten megszűnt a Covid-19 elleni védettségi igazolások ellenőrzése a vendéglőkben, a szolgáltatóknál és a rendezvényeken, továbbá a jövő héten lazít a kormány a létszámkorlátozásokon, és márciustól valószínűleg már csak a maszkhordás előírása marad érvényben. Lengyelországban a karanténszabályokon lazít, a távoktatást pedig eltörli a kormány a következő hetekben, majd márciusban az összes intézkedés feloldására sor kerülhet az egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski becslése szerint. Szlovákiában Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter várakozásai szerint szintén március végére törölheti el a kormány a járványvédelmi szabályokat, itt is a maszkviselési kötelezettség lehet a legtovább előírva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtólRendkívül magasak napi új esetszámok a visegrádi országokban, de szigorítás helyett inkább lazítanak a kormányok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz átfertőződéstől várja Közép-Európa a járvány végétAz omikron-hullám próbára teszi a visegrádi országok tesztkapacitásait, de a kormányok vonakodnak az érdemi szigorításoktól, a járvány természetes lecsengésére számítva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országbanA járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Adat Világ fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.