Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. február 11. 09:13 Adat, Világ

Lassan minden korlátozást eltörölnek Közép-Európában

Csúcsot ért a járvány ötödik hulláma a visegrádi térség nagy részében a legfrissebb esetszámok szerint. A omikron-hullám a régió összes országában korábban nem látott számú fertőzéssel járt, de mostanra Csehországban, Lengyelországon és Magyarországon már a járványgörbe egyértelműen csökkenésbe fordult, igaz, a meredek emelkedés Szlovákiában még tart.

Az eddigi változatoknál jóval fertőzőképesebb variáns próbára tette az országok tesztkapacitásait is, főleg Magyarországon, ahol a pozitív tesztek mozgóátlagának aránya a 40 százalékot is elérte az elmúlt napokban – igaz, a pozitivitási ráta a járvány kontroll alatt tartását jelentő öt százalékos küszöbérték többszörösét mutatta a régiós szomszédoknál is a közelmúltban.

Bár az esetszámok tükrében a járvány lassan enyhülni látszik, a kórházak terhelése egyelőre fokozódik a régióban. Jó hír viszont, hogy az ellátást igénylő koronavírusos betegek száma messze elmarad a korábbi hullámokban tapasztalt csúcsoktól.

Az utóbbi napokban a vírushoz köthető halálesetek száma is emelkedik több visegrádi országban, de a kórházban kezeltek számához hasonlóan ez a statisztika is viszonylag alacsonyan alakul a korábbi szomorú rekordokhoz és főleg a jelenlegi esetszámokhoz képest.

Az emlékeztető oltással ellátott lakosság arányát nézve tovább nőtt a szakadék az unió egészét jellemző átlag és a visegrádi országok statisztikái között.

Folytatódik a régióban az óvintézkedések lazítása. Csehországban a héten megszűnt a Covid-19 elleni védettségi igazolások ellenőrzése a vendéglőkben, a szolgáltatóknál és a rendezvényeken, továbbá a jövő héten lazít a kormány a létszámkorlátozásokon, és márciustól valószínűleg már csak a maszkhordás előírása marad érvényben. Lengyelországban a karanténszabályokon lazít, a távoktatást pedig eltörli a kormány a következő hetekben, majd márciusban az összes intézkedés feloldására sor kerülhet az egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski becslése szerint. Szlovákiában Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter várakozásai szerint szintén március végére törölheti el a kormány a járványvédelmi szabályokat, itt is a maszkviselési kötelezettség lehet a legtovább előírva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtoltottságban egyre jobban lemaradunk az uniós átlagtólRendkívül magasak napi új esetszámok a visegrádi országokban, de szigorítás helyett inkább lazítanak a kormányok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz átfertőződéstől várja Közép-Európa a járvány végétAz omikron-hullám próbára teszi a visegrádi országok tesztkapacitásait, de a kormányok vonakodnak az érdemi szigorításoktól, a járvány természetes lecsengésére számítva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országbanA járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ fertőzöttek száma koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. október 2. 15:03 Adat

Karikó Katalin az első nő, aki kelet-európai állampolgárként tudományos Nobel-díjat kapott

Eddig mindössze három kelet-európai származású nő nyert tudományos Nobelt, közülük Karikó az első, aki megtartotta eredeti állampolgárságát.

Fabók Bálint
2023. október 2. 11:23 Adat

Eddig is a legdrágább volt az EU-ban az éves magyar autópálya-matrica, amely 16 százalékkal drágul jövőre

A matricás rendszert használó EU-s országok közül eddig is Magyarországon volt legdrágább az éves sztrádadíj.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 13:39 Élet

„Anyukám mindig meghallgatta a rádióban, hogy ki kapta a Nobel-díjat. Hát most összejött” – mondta Karikó Katalin díja után a G7-nek

A nemzetközi tudományosságban is egészen ritka, hogy az átütő alkalmazási eredmények után alig három évvel valakit a világ legnagyobb tudományos elismerésében részesítsenek.

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2023. október 2. 04:34 Közélet

Sokkal jobban keres, aki tovább tanul – még több diplomás kellene, mégis felrobbant az iskolaelhagyók aránya

Az érettségi, a szakképesítés és a főiskolai diploma is jelentős bértöbbletet hoz a munkaerőpiacon, a kormány a tankötelezettség leszállításával mégis több ezer fiatalt engedett ki 8 általánossal az oktatási rendszerből.