Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 18. 14:21 Világ

Az unióban csak Észtországban drágultak a magyarországinál jobban az ingatlanok

A lakbérek 2010 óta lassan, de egyenletesen, az ingatlanárak némi hullámzás után 2015 óta emelkednek meredeken az EU-ban. 

Ha a 2010-es és a 2021 harmadik negyedévi átlagos ingatlanárakat hasonlítjuk össze, akkor kiderül, hogy a magyarországi ingatlanáraknál csak az észtországi lakásárak emelkedtek jobban: az észt emelkedés 141, a magyar közel 118 százalékos. A két említett ország mellett még Luxemburgban, Lettországban és Ausztriában haladták meg az árak a 2010-es árak dupláját, ahogy az az Eurostat grafikonján is látható.

Görögországban, Olaszországban, Cipruson és Spanyolországban csökkentek az ingatlanárak a 2010-es adatokhoz képest.

Mérsékeltebb, 50 százalék alatti volt a drágulás például Romániában, Franciaországban, Szlovéniában vagy Lengyelországban. A drágulás átlagos mértéke az EU-ban mintegy 40 százalék.

A lakbérek szintén Észtországban drágultak leginkább, de Magyarország ezen a listán is az élbolyban szerepel, a negyedik helyen.

A táblázat látványos lehet magyar szempontból, de nem meglepő. A magyar ingatlanárak 2014-ben kezdtek meredek emelkedésbe: a 2018-as első negyedévi átlagot és a 2015-ös átlagot összevetve a magyar áremelkedés volt a legnagyobb az EU-ban, és 2014 óta negyedéves bontásban is szinte folyamatosan előzi az EU-átlagot.

A magyar ingatlandrágulást korábban alaposan körbejártuk, akkor további növekedést is valószínűnek tartottunk, és azt írtuk: nincs ingatlanpiaci buborék, a drágulás nem tűnik megalapozatlannak, ráadásul mivel a magyarok a vagyonuk több mint felét ingatlanban tartják, sokan jól is járhatnak vele. 

Ugyanakkor a drágulás a fővárosban például még a bérek emelkedéséhez viszonyítva is mellbevágó: Budapesten hiába növekedett több mint másfélszeresére az átlagjövedelem 2013 és 2019 között, az abból megvásárolható négyzetméterek átlaga nagyjából megfeleződött ezidő alatt, mivel az átlagos négyzetméterár a 2013-ban tapasztalt 226 ezer forintos szintről 2019-re 627 ezer forintig futott fel. A megyeszékhelyeken ennyire nem volt drasztikus a helyzet, és 2020-ra a legtöbb nagyvárosban javultak a lakásvásárlók pozíciói.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.