Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. január 18. 14:21 Világ

Az unióban csak Észtországban drágultak a magyarországinál jobban az ingatlanok

A lakbérek 2010 óta lassan, de egyenletesen, az ingatlanárak némi hullámzás után 2015 óta emelkednek meredeken az EU-ban. 

Ha a 2010-es és a 2021 harmadik negyedévi átlagos ingatlanárakat hasonlítjuk össze, akkor kiderül, hogy a magyarországi ingatlanáraknál csak az észtországi lakásárak emelkedtek jobban: az észt emelkedés 141, a magyar közel 118 százalékos. A két említett ország mellett még Luxemburgban, Lettországban és Ausztriában haladták meg az árak a 2010-es árak dupláját, ahogy az az Eurostat grafikonján is látható.

Görögországban, Olaszországban, Cipruson és Spanyolországban csökkentek az ingatlanárak a 2010-es adatokhoz képest.

Mérsékeltebb, 50 százalék alatti volt a drágulás például Romániában, Franciaországban, Szlovéniában vagy Lengyelországban. A drágulás átlagos mértéke az EU-ban mintegy 40 százalék.

A lakbérek szintén Észtországban drágultak leginkább, de Magyarország ezen a listán is az élbolyban szerepel, a negyedik helyen.

A táblázat látványos lehet magyar szempontból, de nem meglepő. A magyar ingatlanárak 2014-ben kezdtek meredek emelkedésbe: a 2018-as első negyedévi átlagot és a 2015-ös átlagot összevetve a magyar áremelkedés volt a legnagyobb az EU-ban, és 2014 óta negyedéves bontásban is szinte folyamatosan előzi az EU-átlagot.

A magyar ingatlandrágulást korábban alaposan körbejártuk, akkor további növekedést is valószínűnek tartottunk, és azt írtuk: nincs ingatlanpiaci buborék, a drágulás nem tűnik megalapozatlannak, ráadásul mivel a magyarok a vagyonuk több mint felét ingatlanban tartják, sokan jól is járhatnak vele. 

Ugyanakkor a drágulás a fővárosban például még a bérek emelkedéséhez viszonyítva is mellbevágó: Budapesten hiába növekedett több mint másfélszeresére az átlagjövedelem 2013 és 2019 között, az abból megvásárolható négyzetméterek átlaga nagyjából megfeleződött ezidő alatt, mivel az átlagos négyzetméterár a 2013-ban tapasztalt 226 ezer forintos szintről 2019-re 627 ezer forintig futott fel. A megyeszékhelyeken ennyire nem volt drasztikus a helyzet, és 2020-ra a legtöbb nagyvárosban javultak a lakásvásárlók pozíciói.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Váczi István
2022. május 18. 11:31 Pénz, Világ

Erdősítéssel mentené meg a csokoládét a legnagyobb kakaóbab-termesztő

Olyan sok erdőt vágtak ki korábban, hogy az már a kakaó termesztését is hátráltatja, ezért magántőkét is mozgósítva szeretnék megfordítani a folyamatot.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.