Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 7. 09:52 Világ

A lengyelek nem maximálják a benzin árát, hanem csökkentik az áfáját, és 400 forint alá mennek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Interia lapnak nyilatkozva azt mondta, a jövő héten a kormány új antiinflációs programot jelent be, amelynek egyik fő eleme az üzemanyagok áfájának csökkentése lesz. A benzin és a gázolaj forgalmiadó-tartalmát 23-ról 8 százalékra viszik le.

Az interjúból nem derül ki egyértelműen, hogy átmeneti vagy hosszabb távú lesz az intézkedés, Morawiecki azt mondta, a lépés negyedévente körülbelül 120 milliárd forintnak megfelelő zloty bevételkiesést okoz a költségvetésnek, és konkrétan arról beszélt, hogy ha két negyedévig tartják meg, akkor több mint 240 milliárd forintnak megfelelő zlotytól esnek el. Ha enyhül az infláció, fokozatos áfaemeléssel térnének vissza a korábbi szinthez.

A kormány arra számít, hogy az alacsonyabb áfa következtében 50-55 forintnak megfelelő zlotyval csökken a benzin és a dízel literenkénti ára, és így átlagosan 5 zlotyba, azaz jelenlegi árfolyamon kevesebb mint 400 forintba fog kerülni.

Morawiecki megjegyezte, hogy a lépésre az Európai Unió még nem bólintott rá, az ezzel kapcsolatos állásfoglalást Lengyelország kérésére még nem adta ki. A miniszterelnök azonban úgy fogalmazott, hogy ennek ellenére is meglépik az adócsökkentést, mert nincs idejük várni, „fontosabbnak tartják a lengyel lakosság érdekeit a brüsszeli vagy berlini bürokratákénál”.

A lengyel kormány már korábban jelezte, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját nullára csökkenti, azaz megszünteti, ám ennek részleteit szintén csak a jövő hétre ígérik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áfa áfacsökkentés benzin dízel Lengyelország üzemanyag üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.