Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 24. 14:13 Világ

Agyonvert kutyák és macskák borzolják a karanténba kerülők kedélyeit Kínában

Kína lassan az egyetlen ország a világon, amely továbbra is kitart a zéró Covid megközelítés mellett, azaz tömeges lezárásokkal és teszteléssel igyekszik elejét venni a koronavírus terjedésének. Ez a járvány korábbi szakaszaiban eredményesen működött, a fertőzési lánc korai megszakításával a társadalom nagy része jórészt korlátozásoktól mentes életet élhetett, ami a gazdaság helyreállását is segítette az első hullámot követően.

A minden korábbinál fertőzőbb delta vírustörzs uralkodóvá válásával azonban már nagyon nehéz megszakítani a terjedést, amit mutatnak a növekvő – bár nemzetközi viszonylatban így is alacsony – kínai esetszámok. Mivel közben a társadalom nagy részét Kínában is beoltották, nem egyértelmű, hogy érdemes-e továbbra is ragaszkodni a korábbi megközelítéshez, de minden jel szerint a kínai kormányzat így tesz.

Ehhez azonban a korábbinál több embert kell karanténba parancsolni, és a szigornak esetenként az illetők háziállatai is áldozatul esnek – írja a Bloomberg. A legnagyobb figyelmet kapó eset egy corgié volt, amelyre a délkelet-kínai Csianghszi tartományában lévő Sangrao városában mért halálos ütést egy önkormányzati alkalmazott. A kutya gazdájának egy koronavírus-fertőzött kontaktjaként kellett (nem otthoni) karanténba vonulnia, és a házi kamerája felvette, ahogy fejbe vágja kedvencét egy fémrúddal a védőfelszerelést viselő illetékes. Az állat ezt követően még elszaladt, de aztán hamarosan elpusztult – mondta el a gazdája, hozzátéve, hogy több szomszédja háziállatára is hasonló sors várt.

Miután a Weibo nevű internetes platformon a felvétel futótűzszerűen elterjedt, a városi hatóságok kiadtak egy közleményt, miszerint a területet fertőtlenítő dolgozói „veszélytelen eljárást” alkalmaztak az állattal szemben, a gazdája informálása nélkül. Ez a megfogalmazás persze olaj volt a tűzre a kínai állatbarátok körében, és most már sokan tartanak attól, hogy elpusztítják házi kedvencét, ha karanténba kell mennie. A South China Morning Post egyik cikke szerint egy nő pontosan így járt, két macskájával végeztek.

Szerencsére azért nem mindenhol ennyire szigorúak a kínai hatóságok, már csak azért sem, mert az eddigi tapasztalatok alapján nagyon ritkán fordul elő, hogy egy ember háziállattól kapja el a fertőzést. Az amerikai állatorvosok szövetségének egy márciusi közleménye szerint nincs is bizonyíték arra, hogy ilyen valaha történt volna.

A túl kemény fellépés azért sem tűnik célravezetőnek, mert ebben az esetben az állatok gazdái például inkább otthon hagyják a telefonjukat, amikor bevásárolni mennek, így ugyanis utólag nem – vagy legalábbis jóval kisebb eséllyel – találják meg őket. Ez pedig csökkenti a kontaktkövetési munka hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelszólították az embereket, hogy spájzoljanak be élelmiszerből KínábanÁltalában nagyon szoktak vigyázni, nehogy kipattintsák a pánikszerű vásárlások szikráját, a kínai gazdasági minisztériumban viszont úgy gondolták, nem árt a jó tanács.

Világ járvány karantén Kína koronavírus kutya macska Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.