Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 24. 14:13 Világ

Agyonvert kutyák és macskák borzolják a karanténba kerülők kedélyeit Kínában

Kína lassan az egyetlen ország a világon, amely továbbra is kitart a zéró Covid megközelítés mellett, azaz tömeges lezárásokkal és teszteléssel igyekszik elejét venni a koronavírus terjedésének. Ez a járvány korábbi szakaszaiban eredményesen működött, a fertőzési lánc korai megszakításával a társadalom nagy része jórészt korlátozásoktól mentes életet élhetett, ami a gazdaság helyreállását is segítette az első hullámot követően.

A minden korábbinál fertőzőbb delta vírustörzs uralkodóvá válásával azonban már nagyon nehéz megszakítani a terjedést, amit mutatnak a növekvő – bár nemzetközi viszonylatban így is alacsony – kínai esetszámok. Mivel közben a társadalom nagy részét Kínában is beoltották, nem egyértelmű, hogy érdemes-e továbbra is ragaszkodni a korábbi megközelítéshez, de minden jel szerint a kínai kormányzat így tesz.

Ehhez azonban a korábbinál több embert kell karanténba parancsolni, és a szigornak esetenként az illetők háziállatai is áldozatul esnek – írja a Bloomberg. A legnagyobb figyelmet kapó eset egy corgié volt, amelyre a délkelet-kínai Csianghszi tartományában lévő Sangrao városában mért halálos ütést egy önkormányzati alkalmazott. A kutya gazdájának egy koronavírus-fertőzött kontaktjaként kellett (nem otthoni) karanténba vonulnia, és a házi kamerája felvette, ahogy fejbe vágja kedvencét egy fémrúddal a védőfelszerelést viselő illetékes. Az állat ezt követően még elszaladt, de aztán hamarosan elpusztult – mondta el a gazdája, hozzátéve, hogy több szomszédja háziállatára is hasonló sors várt.

Miután a Weibo nevű internetes platformon a felvétel futótűzszerűen elterjedt, a városi hatóságok kiadtak egy közleményt, miszerint a területet fertőtlenítő dolgozói „veszélytelen eljárást” alkalmaztak az állattal szemben, a gazdája informálása nélkül. Ez a megfogalmazás persze olaj volt a tűzre a kínai állatbarátok körében, és most már sokan tartanak attól, hogy elpusztítják házi kedvencét, ha karanténba kell mennie. A South China Morning Post egyik cikke szerint egy nő pontosan így járt, két macskájával végeztek.

Szerencsére azért nem mindenhol ennyire szigorúak a kínai hatóságok, már csak azért sem, mert az eddigi tapasztalatok alapján nagyon ritkán fordul elő, hogy egy ember háziállattól kapja el a fertőzést. Az amerikai állatorvosok szövetségének egy márciusi közleménye szerint nincs is bizonyíték arra, hogy ilyen valaha történt volna.

A túl kemény fellépés azért sem tűnik célravezetőnek, mert ebben az esetben az állatok gazdái például inkább otthon hagyják a telefonjukat, amikor bevásárolni mennek, így ugyanis utólag nem – vagy legalábbis jóval kisebb eséllyel – találják meg őket. Ez pedig csökkenti a kontaktkövetési munka hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelszólították az embereket, hogy spájzoljanak be élelmiszerből KínábanÁltalában nagyon szoktak vigyázni, nehogy kipattintsák a pánikszerű vásárlások szikráját, a kínai gazdasági minisztériumban viszont úgy gondolták, nem árt a jó tanács.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ járvány karantén Kína koronavírus kutya macska Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.