Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 24. 14:13 Világ

Agyonvert kutyák és macskák borzolják a karanténba kerülők kedélyeit Kínában

Kína lassan az egyetlen ország a világon, amely továbbra is kitart a zéró Covid megközelítés mellett, azaz tömeges lezárásokkal és teszteléssel igyekszik elejét venni a koronavírus terjedésének. Ez a járvány korábbi szakaszaiban eredményesen működött, a fertőzési lánc korai megszakításával a társadalom nagy része jórészt korlátozásoktól mentes életet élhetett, ami a gazdaság helyreállását is segítette az első hullámot követően.

A minden korábbinál fertőzőbb delta vírustörzs uralkodóvá válásával azonban már nagyon nehéz megszakítani a terjedést, amit mutatnak a növekvő – bár nemzetközi viszonylatban így is alacsony – kínai esetszámok. Mivel közben a társadalom nagy részét Kínában is beoltották, nem egyértelmű, hogy érdemes-e továbbra is ragaszkodni a korábbi megközelítéshez, de minden jel szerint a kínai kormányzat így tesz.

Ehhez azonban a korábbinál több embert kell karanténba parancsolni, és a szigornak esetenként az illetők háziállatai is áldozatul esnek – írja a Bloomberg. A legnagyobb figyelmet kapó eset egy corgié volt, amelyre a délkelet-kínai Csianghszi tartományában lévő Sangrao városában mért halálos ütést egy önkormányzati alkalmazott. A kutya gazdájának egy koronavírus-fertőzött kontaktjaként kellett (nem otthoni) karanténba vonulnia, és a házi kamerája felvette, ahogy fejbe vágja kedvencét egy fémrúddal a védőfelszerelést viselő illetékes. Az állat ezt követően még elszaladt, de aztán hamarosan elpusztult – mondta el a gazdája, hozzátéve, hogy több szomszédja háziállatára is hasonló sors várt.

Miután a Weibo nevű internetes platformon a felvétel futótűzszerűen elterjedt, a városi hatóságok kiadtak egy közleményt, miszerint a területet fertőtlenítő dolgozói „veszélytelen eljárást” alkalmaztak az állattal szemben, a gazdája informálása nélkül. Ez a megfogalmazás persze olaj volt a tűzre a kínai állatbarátok körében, és most már sokan tartanak attól, hogy elpusztítják házi kedvencét, ha karanténba kell mennie. A South China Morning Post egyik cikke szerint egy nő pontosan így járt, két macskájával végeztek.

Szerencsére azért nem mindenhol ennyire szigorúak a kínai hatóságok, már csak azért sem, mert az eddigi tapasztalatok alapján nagyon ritkán fordul elő, hogy egy ember háziállattól kapja el a fertőzést. Az amerikai állatorvosok szövetségének egy márciusi közleménye szerint nincs is bizonyíték arra, hogy ilyen valaha történt volna.

A túl kemény fellépés azért sem tűnik célravezetőnek, mert ebben az esetben az állatok gazdái például inkább otthon hagyják a telefonjukat, amikor bevásárolni mennek, így ugyanis utólag nem – vagy legalábbis jóval kisebb eséllyel – találják meg őket. Ez pedig csökkenti a kontaktkövetési munka hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelszólították az embereket, hogy spájzoljanak be élelmiszerből KínábanÁltalában nagyon szoktak vigyázni, nehogy kipattintsák a pánikszerű vásárlások szikráját, a kínai gazdasági minisztériumban viszont úgy gondolták, nem árt a jó tanács.

Világ járvány karantén Kína koronavírus kutya macska Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pálos Máté
2022. május 27. 04:11 Közélet, Világ

Az EU-ban csak az Orbán-kormány bánik ilyen mostohán az oktatással és egészségüggyel

Körkép arról, hogyan kezelik az európai kormányok az egészségügy és az oktatás kérdését.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Jandó Zoltán
2022. május 27. 09:26 Vállalat

Alkalmazottanként 1,1 milliárd forint nyereséget termelt Tiborcz István cége

Orbán Viktor vejének cége 12 milliárdos nyereséget ért el tavaly. Ez több, mint amennyit története korábbi éveiben összesen össze tudott hozni.