Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 24. 14:13 Világ

Agyonvert kutyák és macskák borzolják a karanténba kerülők kedélyeit Kínában

Kína lassan az egyetlen ország a világon, amely továbbra is kitart a zéró Covid megközelítés mellett, azaz tömeges lezárásokkal és teszteléssel igyekszik elejét venni a koronavírus terjedésének. Ez a járvány korábbi szakaszaiban eredményesen működött, a fertőzési lánc korai megszakításával a társadalom nagy része jórészt korlátozásoktól mentes életet élhetett, ami a gazdaság helyreállását is segítette az első hullámot követően.

A minden korábbinál fertőzőbb delta vírustörzs uralkodóvá válásával azonban már nagyon nehéz megszakítani a terjedést, amit mutatnak a növekvő – bár nemzetközi viszonylatban így is alacsony – kínai esetszámok. Mivel közben a társadalom nagy részét Kínában is beoltották, nem egyértelmű, hogy érdemes-e továbbra is ragaszkodni a korábbi megközelítéshez, de minden jel szerint a kínai kormányzat így tesz.

Ehhez azonban a korábbinál több embert kell karanténba parancsolni, és a szigornak esetenként az illetők háziállatai is áldozatul esnek – írja a Bloomberg. A legnagyobb figyelmet kapó eset egy corgié volt, amelyre a délkelet-kínai Csianghszi tartományában lévő Sangrao városában mért halálos ütést egy önkormányzati alkalmazott. A kutya gazdájának egy koronavírus-fertőzött kontaktjaként kellett (nem otthoni) karanténba vonulnia, és a házi kamerája felvette, ahogy fejbe vágja kedvencét egy fémrúddal a védőfelszerelést viselő illetékes. Az állat ezt követően még elszaladt, de aztán hamarosan elpusztult – mondta el a gazdája, hozzátéve, hogy több szomszédja háziállatára is hasonló sors várt.

Miután a Weibo nevű internetes platformon a felvétel futótűzszerűen elterjedt, a városi hatóságok kiadtak egy közleményt, miszerint a területet fertőtlenítő dolgozói „veszélytelen eljárást” alkalmaztak az állattal szemben, a gazdája informálása nélkül. Ez a megfogalmazás persze olaj volt a tűzre a kínai állatbarátok körében, és most már sokan tartanak attól, hogy elpusztítják házi kedvencét, ha karanténba kell mennie. A South China Morning Post egyik cikke szerint egy nő pontosan így járt, két macskájával végeztek.

Szerencsére azért nem mindenhol ennyire szigorúak a kínai hatóságok, már csak azért sem, mert az eddigi tapasztalatok alapján nagyon ritkán fordul elő, hogy egy ember háziállattól kapja el a fertőzést. Az amerikai állatorvosok szövetségének egy márciusi közleménye szerint nincs is bizonyíték arra, hogy ilyen valaha történt volna.

A túl kemény fellépés azért sem tűnik célravezetőnek, mert ebben az esetben az állatok gazdái például inkább otthon hagyják a telefonjukat, amikor bevásárolni mennek, így ugyanis utólag nem – vagy legalábbis jóval kisebb eséllyel – találják meg őket. Ez pedig csökkenti a kontaktkövetési munka hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelszólították az embereket, hogy spájzoljanak be élelmiszerből KínábanÁltalában nagyon szoktak vigyázni, nehogy kipattintsák a pánikszerű vásárlások szikráját, a kínai gazdasági minisztériumban viszont úgy gondolták, nem árt a jó tanács.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ járvány karantén Kína koronavírus kutya macska Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.