Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 22. 13:50 Világ

Már nem igaz a mondás, hogy sokan vannak, mint az oroszok

Tavaly kevés híján egymillióval csökkent Oroszország népessége, amely így 145 millió alá esett. Ez persze így sem kevés, de a munkaerőpiac szempontjából már biztosan nem igaz a „sokan vannak, mint az oroszok” kifejezés, hiszen hazánkhoz hasonlóan ott is a munkaerőhiány okoz problémát.

Az orosz munkanélküliség trendszerűen csökken a 2008-as válság mélypontja óta, de a most ősszel mért 4,3 százalékos arányra nem volt példa ebben az évezredben, és így valószínűleg a rendszerváltás óta sem. Ahogy a Bloomberg Businessweek írja, hiány van egyebek mellett építőmunkásokból, futárokból, taxisofőrökből és mezőgazdasági dolgozókból is. Ennek hatására a járvány előtthöz képest a bérek több mint 13 százalékkal emelkedtek az informatikában, a pénzügyi, kereskedelmi és vendéglátó szektorban, valamint az építőiparban.

Az egyik legnagyobb agrárholding, a Ros Agro gépesítéssel igyekszik csökkenteni a munkaerő hiányából fakadó problémákat, több helyen pedig diákok mozgósításával segítették a betakarítást. A vasutak karbantartására rabokat készülnek kivezényelni, vagy legalábbis szóba került ez a lehetőség.

Emellett igyekeznek a járvány nyomán milliós nagyságrendben távozott – elsősorban közép-ázsiai – vendégmunkásokat visszacsábítani, a beutazás megkönnyítésével és a korábbi munkaügyi szabálytalanságokra kínált amnesztiával. Ez azonban így sem könnyű, mert a vendégmunkások tartanak az esetleges újabb lezárásokról, ráadásul korábban esetenként szóbeli inzultusok és fizikai támadások célpontjai is voltak Oroszországban.

„Az üres állások betöltéséhez vagy vendégmunkásokra van szükség, vagy a meglévő munkaerőt kell újraosztani a régiók, ágazatok és cégek között” – állapította meg októberben az orosz jegybankelnök.

Bár a járvány közel félmillió áldozata Oroszországban is elsősorban az idősebbek közül került ki, az egyik legnagyobb kiskereskedelmi csoport múlt hónapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a békeidőben példátlan mértékű halálozás bizony a munkaerőpiaci helyzetet is negatívan befolyásolja.

A kilátások akkor sem túl jók, ha sikerül a járványt legyőzni. Demográfiai okok miatt a munkavállalási korú lakosság száma csökken – a 30 és 40 év közötti korosztályé például 2030-ig a negyedével, miközben az oroszok ekkor dolgoznak a leghatékonyabban. A fejlett világban ez a mutató általában csak később kezd csökkenni, az orosz lakosság rossz egészségi állapota miatt azonban – amelynek vannak életmódbeli és egészségügyi ellátási okai is – ott már nem sokkal 40 fölött is egyre többet betegeskednek az emberek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriásvállalatnyi dolgozót veszített el az ország a koronavírus miattA járvány gazdasági áldozatairól beszélve érdemes nemcsak a kiesett bevételekre és csődbe ment cégekre gondolni, hanem azokra az emberekre is, akik már soha, semmilyen munkahelyre nem térhetnek vissza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia járvány munkaerőhiány Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.