Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 22. 13:50 Világ

Már nem igaz a mondás, hogy sokan vannak, mint az oroszok

Tavaly kevés híján egymillióval csökkent Oroszország népessége, amely így 145 millió alá esett. Ez persze így sem kevés, de a munkaerőpiac szempontjából már biztosan nem igaz a „sokan vannak, mint az oroszok” kifejezés, hiszen hazánkhoz hasonlóan ott is a munkaerőhiány okoz problémát.

Az orosz munkanélküliség trendszerűen csökken a 2008-as válság mélypontja óta, de a most ősszel mért 4,3 százalékos arányra nem volt példa ebben az évezredben, és így valószínűleg a rendszerváltás óta sem. Ahogy a Bloomberg Businessweek írja, hiány van egyebek mellett építőmunkásokból, futárokból, taxisofőrökből és mezőgazdasági dolgozókból is. Ennek hatására a járvány előtthöz képest a bérek több mint 13 százalékkal emelkedtek az informatikában, a pénzügyi, kereskedelmi és vendéglátó szektorban, valamint az építőiparban.

Az egyik legnagyobb agrárholding, a Ros Agro gépesítéssel igyekszik csökkenteni a munkaerő hiányából fakadó problémákat, több helyen pedig diákok mozgósításával segítették a betakarítást. A vasutak karbantartására rabokat készülnek kivezényelni, vagy legalábbis szóba került ez a lehetőség.

Emellett igyekeznek a járvány nyomán milliós nagyságrendben távozott – elsősorban közép-ázsiai – vendégmunkásokat visszacsábítani, a beutazás megkönnyítésével és a korábbi munkaügyi szabálytalanságokra kínált amnesztiával. Ez azonban így sem könnyű, mert a vendégmunkások tartanak az esetleges újabb lezárásokról, ráadásul korábban esetenként szóbeli inzultusok és fizikai támadások célpontjai is voltak Oroszországban.

„Az üres állások betöltéséhez vagy vendégmunkásokra van szükség, vagy a meglévő munkaerőt kell újraosztani a régiók, ágazatok és cégek között” – állapította meg októberben az orosz jegybankelnök.

Bár a járvány közel félmillió áldozata Oroszországban is elsősorban az idősebbek közül került ki, az egyik legnagyobb kiskereskedelmi csoport múlt hónapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a békeidőben példátlan mértékű halálozás bizony a munkaerőpiaci helyzetet is negatívan befolyásolja.

A kilátások akkor sem túl jók, ha sikerül a járványt legyőzni. Demográfiai okok miatt a munkavállalási korú lakosság száma csökken – a 30 és 40 év közötti korosztályé például 2030-ig a negyedével, miközben az oroszok ekkor dolgoznak a leghatékonyabban. A fejlett világban ez a mutató általában csak később kezd csökkenni, az orosz lakosság rossz egészségi állapota miatt azonban – amelynek vannak életmódbeli és egészségügyi ellátási okai is – ott már nem sokkal 40 fölött is egyre többet betegeskednek az emberek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriásvállalatnyi dolgozót veszített el az ország a koronavírus miattA járvány gazdasági áldozatairól beszélve érdemes nemcsak a kiesett bevételekre és csődbe ment cégekre gondolni, hanem azokra az emberekre is, akik már soha, semmilyen munkahelyre nem térhetnek vissza.

Világ demográfia járvány munkaerőhiány Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pálos Máté
2022. május 27. 04:11 Közélet, Világ

Az EU-ban csak az Orbán-kormány bánik ilyen mostohán az oktatással és egészségüggyel

Körkép arról, hogyan kezelik az európai kormányok az egészségügy és az oktatás kérdését.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Jandó Zoltán
2022. május 27. 09:26 Vállalat

Alkalmazottanként 1,1 milliárd forint nyereséget termelt Tiborcz István cége

Orbán Viktor vejének cége 12 milliárdos nyereséget ért el tavaly. Ez több, mint amennyit története korábbi éveiben összesen össze tudott hozni.