Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. november 22. 13:50 Világ

Már nem igaz a mondás, hogy sokan vannak, mint az oroszok

Tavaly kevés híján egymillióval csökkent Oroszország népessége, amely így 145 millió alá esett. Ez persze így sem kevés, de a munkaerőpiac szempontjából már biztosan nem igaz a „sokan vannak, mint az oroszok” kifejezés, hiszen hazánkhoz hasonlóan ott is a munkaerőhiány okoz problémát.

Az orosz munkanélküliség trendszerűen csökken a 2008-as válság mélypontja óta, de a most ősszel mért 4,3 százalékos arányra nem volt példa ebben az évezredben, és így valószínűleg a rendszerváltás óta sem. Ahogy a Bloomberg Businessweek írja, hiány van egyebek mellett építőmunkásokból, futárokból, taxisofőrökből és mezőgazdasági dolgozókból is. Ennek hatására a járvány előtthöz képest a bérek több mint 13 százalékkal emelkedtek az informatikában, a pénzügyi, kereskedelmi és vendéglátó szektorban, valamint az építőiparban.

Az egyik legnagyobb agrárholding, a Ros Agro gépesítéssel igyekszik csökkenteni a munkaerő hiányából fakadó problémákat, több helyen pedig diákok mozgósításával segítették a betakarítást. A vasutak karbantartására rabokat készülnek kivezényelni, vagy legalábbis szóba került ez a lehetőség.

Emellett igyekeznek a járvány nyomán milliós nagyságrendben távozott – elsősorban közép-ázsiai – vendégmunkásokat visszacsábítani, a beutazás megkönnyítésével és a korábbi munkaügyi szabálytalanságokra kínált amnesztiával. Ez azonban így sem könnyű, mert a vendégmunkások tartanak az esetleges újabb lezárásokról, ráadásul korábban esetenként szóbeli inzultusok és fizikai támadások célpontjai is voltak Oroszországban.

„Az üres állások betöltéséhez vagy vendégmunkásokra van szükség, vagy a meglévő munkaerőt kell újraosztani a régiók, ágazatok és cégek között” – állapította meg októberben az orosz jegybankelnök.

Bár a járvány közel félmillió áldozata Oroszországban is elsősorban az idősebbek közül került ki, az egyik legnagyobb kiskereskedelmi csoport múlt hónapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a békeidőben példátlan mértékű halálozás bizony a munkaerőpiaci helyzetet is negatívan befolyásolja.

A kilátások akkor sem túl jók, ha sikerül a járványt legyőzni. Demográfiai okok miatt a munkavállalási korú lakosság száma csökken – a 30 és 40 év közötti korosztályé például 2030-ig a negyedével, miközben az oroszok ekkor dolgoznak a leghatékonyabban. A fejlett világban ez a mutató általában csak később kezd csökkenni, az orosz lakosság rossz egészségi állapota miatt azonban – amelynek vannak életmódbeli és egészségügyi ellátási okai is – ott már nem sokkal 40 fölött is egyre többet betegeskednek az emberek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÓriásvállalatnyi dolgozót veszített el az ország a koronavírus miattA járvány gazdasági áldozatairól beszélve érdemes nemcsak a kiesett bevételekre és csődbe ment cégekre gondolni, hanem azokra az emberekre is, akik már soha, semmilyen munkahelyre nem térhetnek vissza.

Világ demográfia járvány munkaerőhiány Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.