Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 15. 09:24 Világ

Sok finn középiskolában eltörölték a reggel 8-as kezdést, hogy többet aludjanak a diákok

Az első óra szinte sehol sem kezdődik reggel 8-kor a három legnagyobb finn város, Helsinki, Turku és Tampere középiskoláiban. Ahogy a finn közszolgálati hírügynökség, az YLE beszámolt róla, a három városban (amelyek vonzáskörzetében összességében a finn lakosság jelentős része él) 15, 30 perccel vagy akár egy órával is későbbre helyezték a napi kezdést, évekig tartó viták és egyeztetések eredményeképp.

A későbbi iskolakezdést ugyanis már régóta szorgalmazták a diákok és a szülők is. Turkuban egységesen 8.30-as iskolakezdést tesztelnek, a város oktatási ügyekért felelős igazgatója azt mondta, a szülői kezdeményezésbe azért is mentek bele, mert a későbbi kezdés előnyei mögött tudományos érvek is állnak. (Bár Magyarországon is vannak később kezdő középiskolák, Finnországban a városok és az iskolák is a magyarnál jóval nagyobb autonómiával rendelkeznek, így hasonló kérdésekben valószínűleg könnyebben dönthetnek, nem kell feltétlenül egy központi állami előírást követniük.)

Tamperében 8.15-kor kezdenek a középiskolások, az ottani hivatal képviselője azt mondja, érzékelik, hogy az elmúlt tíz évben az (este) képernyő előtt töltött idő a fiataloknál megnőtt, de az is a későbbi döntés mellett szól, hogy megpróbálják a reggeli közösségi közlekedési csúcsforgalmat enyhíteni vele.

Helsinkiben a városvezetés szabad kezet engedett az iskoláknak az ügyben, és számos helyen csak 9-kor kezdődik a tanítás.

Egy 2019-es felmérés szerint az északi országokban minden ötödik fiatal alvási nehézségekkel küzd, és a számuk Norvégiát kivéve mindenhol egyre növekszik.

Világ 8 óra első óra finnország Helsinki iskola iskolakezdés Tampere Turku Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.