Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. október 7. 16:19 Világ

Már gazdasági visszaeséstől tartanak a németek a világgazdasági káosz miatt

Olyan szinten érintik az exportnagyhatalomnak számító Németországot a globális ellátásilánc-problémák, hogy elemzők egy része már azt pedzegeti, hogy a világkereskedelmi fennakadások miatt recesszióba csúszhat a német gazdaság.

A német exporton belül nemzetközi összehasonlításban is kiemelten nagy a feldolgozóipari export aránya: a külföldre eladott termékek csaknem fele az autóipar, gépipar, vagy más feldolgozóipari ágazat terméke. Összehasonlításképpen: az USA-ban a feldolgozóipari export aránya csak 12 százalék. A termékhiány ezért a német feldolgozóiparnak elég nagy részben lényegében csak bedolgozó magyar gazdaságot is jelentősen érinti.

A New York Times cikke szerint a német üzemek termékek széles körének hiányától szenvednek: a médiában az utóbbi időben többet szereplő csipek mellett hiány van példáu rétegelt lemezből, rézből, alumíniumból, műanyagokból és olyan alapvető nyersanyagokból is, mint a kobalt, a lítium, a nikkel és a grafit, amelyek az elektromos autók akkumulátorainak alapvető összetevői.

Az IFO Intézet szeptemberi üzleti hangulatindexe újabb esést mutatott augusztushoz képest, így a menedzserek várakozásait vizsgáló indikátor értéke már harmadik egymást követő hónapban csökkent. A megkérdezettek háromnegyede számolt be arról, hogy termékhiány miatt problémái vannak a beszerzésekkel. A Német Kereskedelmi Iparkamara augusztusi felmérése szerint a megkérdezett cégek 40 százalékának esett ki bevétele beszerzési problémák miatt.

A termékhiánynak pedig végeredményben inflációs hatása is van, augusztusban az infláció 4,1 százalék volt a német gazdaságban, ami csaknem három évtizedes rekordot jelent.

Az érintett cégek különböző stratégiákkal próbálkoznak. A Volkswagen nehézgépjármű-gyártó leányvállalata, a Traton például a már legyártott, de még nem eladott modelleiből szerelt át bizonyos nehezen beszerezhető alkatrészeket olyan modellekbe, amelyekre rendelés érkezett. Egy kerékpárüzlet tulajdonosa arról számolt be a lapnak, hogy az egyik alkalmazottja eBay-en és Amazonon próbál használt alkatrészeket találni, vagy más boltokkal bartereznek.

A legkomolyabban az autógyártókat érinti a hiány: a Stellantishoz tartozó Opel szeptemberben bejelentette, hogy félvezetőhiány miatt az év végéig bezárják az eisenachi üzemet, ami azt jelenti, hogy az ott dolgozó 1300 alkalmazottnak addig nem tudnak munkát adni.

A cégek igyekeznek átalakítani a beszerzéseiket, hogy ellenállóbbá váljanak a globális ellátásilánc-problémákkal szemben, de ez nem egyszerű feladat. Bizonyos cégeknek sikerült földrajzilag közelebbi beszállítóktól vásárolniuk. A papírgyártó Voith például német és amerikai beszállítókra váltott, amit megkönnyített, hogy a kínai beszállítók a növekvő bérköltségek miatt megdrágultak.

A nagyobb cégeknél, például az alkatrészekből egyszerre több millió darabot vásárló autógyártóknál viszont nem minden esetben működik az, ami egy kisebb, speciális termékeket vásárló cég esetében. Erről árulkodik az is, hogy az iparkamara felmérése szerint augusztusban csak a cégek 8 százaléka tervezett beszállítót váltani.

Hosszabb távon viszont az is megoldást jelenthet a beszerzési problémákra, ha a beszállítók képesek bővíteni a kapacitásaikat. Ilyesmire példa az Infineon üzemnyitása. A német cég nemrég az ausztriai Villachban nyitott csipgyártó üzemével nagyjából 20 millió e-autó ellátására  lesz képes. Az ilyen bővítések ugyanakkor komoly beruházásokat igényelnek, az Infineon szerencséje épp az volt, hogy már a járvány előtt be volt tervezve a nagyjából másfél éves projekt.

Világ ellátási lánc ipar kereskedelem németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Váczi István
2022. augusztus 11. 12:48 Világ

Nagy fordulat után már csökkennek az árak az amerikai e-kereskedelemben

Miközben a világ jelentős részéhez hasonlóan az Egyesült Államokban is a magas infláció ellen küzdenek a döntéshozók, az e-kereskedelemben már visszatért az árak csökkenése.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.

Bucsky Péter
2022. augusztus 10. 04:34 Közélet

Ha fel kell adni a 480-as üzemanyagárat, kétszeresen is az EU-ra mutogathat a kormány

Áfából a magyar autósok fizetik a legtöbbet az üzemanyagok után, a kormány mégis a jövedéki adót csökkentette, amely már a kötelező uniós minimumot sem éri el.