Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 28. 17:34 Világ

Jó PR trükk, vagy előremutató kezdeményezés húsz guggolásért buszjegyet adni?

Újraindult Kolozsváron az az egészségjegy kampány, amelyben 20 guggolásért ingyen buszjegy jár a város mozgékonyabb utasai számára. A helyi Sportfesztivál kezdeményezésére indult, tavaly is nagy sikert arató program augusztus 23- óta megint fut.

A guggolásokat az automata beépített kamerarendszere ellenőrzi, a gyakorlatokat helyesen kell elvégezni. Bár csak egyetlen megállóban elérhető a rendszer, és csak egyetlen vonaljegyről van szó, mégis nagyon népszerűvé vált a kezdeményezés: tavaly szeptembertől december végéig 55 ezer buszjegy talált így gazdára. Az ezzel járó testmozgással töltött idő pedig 1900 órára rúg.

A kampány nagyon ötletes és jó szándékú, de gazdasági vetülete is lehet. A kérdés ebből a szempontból az, hogy a kolozsvári városvezetésnek megéri-e átszámolva közel 14 millió forint értékben 55 ezer buszjegy árbevételéről lemondani 1900 órányi testmozgásért. Első ránézésre úgy tűnik, hogy egy ehhez hasonló PR mutatvánnyal az állam és a város nem jut komolyabb előnyhöz, hiszen a testmozgás nem rendszeres, valószínű, hogy emiatt csak nagyon keveseknél válik azzá, és a buszjegyek döntő többségét valószínűleg eleve azok kapták, akik könnyen rávehetők a guggolásra, azaz alapból egészségesebbek.

Mindazonáltal ha a számokat nézzük, Kolozsvár lakossága 300 ezer fő, vagyis pár hónap alatt a város hatodát sikerült guggolásra bírni, ami nem kis teljesítmény. Annál is inkább, mert az Eurostat kimutatásai szerint Románia a rendszeres testmozgás tekintetében az európai országok között az utolsó helyen áll (2014-es adatfelvétel szerint). Az országban kifejezetten alacsony, 10 százalék alatti azoknak az aránya, akik rendszeresen heti 2,5 óra testmozgást végeznek. Ez még Magyarországhoz képest is alacsony, a magyar válaszadók 27 százaléka mondta magáról, hogy ennyi testmozgást minimum végez hetente.

A testmozgás hiánya persze egész Európában probléma, az Eurobarométer szerint a lakosságának közel a fele (46%) soha nem sportol, és az európaiak csupán 7 százaléka sportol heti 5 alkalommal.
A kolozsvári kezdeményezésnek minden bizonnyal nem a testmozgás nettó mutatókban való növelése, hanem a hosszabb távú figyelemfelhívás a célja.

Ha a buszjegyvásárlásra szimpla marketing eszközre tekintünk (márpedig nagyon valószínű, hogy ez a helyes megközelítés), akkor sikeresnek minősíthető a történet, hiszen most már második éve rengeteg emberhez jut el a guggolós buszjegy híre, és nem csak Romániában.

A kolozsvári tömegközlekedés éves bevétele átszámolva körülbelül 13 milliárd forint, amihez képest a 14 millió forintos elmaradt buszjegy bevétel (azaz durván 1 százalék) nem tűnik soknak, irreálisnak pedig semmiképpen. Mivel a közösségi közlekedés üzemeltetése Európában gyakorlatilag mindenhol eleve veszteséges, az elmaradó bevételt nyilvánvalóan állami és/vagy önkormányzati forrásból kell majd pótolni, ami rendben is van, hiszen a sportolásból származó egészséggazdasági előnyök is ott keletkeznek, ha pedig a vállalat a szokásos marketing büdzséjében allokálta az egyébként is elkölteni szándékozott összeg egy részét az akcióra, akkor gyakorlati értelemben még költségnövelésről sem nagyon beszélhetünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ buszjegy egészség guggolás Kolozsvár közlekedés PR Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.