Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 28. 17:34 Világ

Jó PR trükk, vagy előremutató kezdeményezés húsz guggolásért buszjegyet adni?

Újraindult Kolozsváron az az egészségjegy kampány, amelyben 20 guggolásért ingyen buszjegy jár a város mozgékonyabb utasai számára. A helyi Sportfesztivál kezdeményezésére indult, tavaly is nagy sikert arató program augusztus 23- óta megint fut.

A guggolásokat az automata beépített kamerarendszere ellenőrzi, a gyakorlatokat helyesen kell elvégezni. Bár csak egyetlen megállóban elérhető a rendszer, és csak egyetlen vonaljegyről van szó, mégis nagyon népszerűvé vált a kezdeményezés: tavaly szeptembertől december végéig 55 ezer buszjegy talált így gazdára. Az ezzel járó testmozgással töltött idő pedig 1900 órára rúg.

A kampány nagyon ötletes és jó szándékú, de gazdasági vetülete is lehet. A kérdés ebből a szempontból az, hogy a kolozsvári városvezetésnek megéri-e átszámolva közel 14 millió forint értékben 55 ezer buszjegy árbevételéről lemondani 1900 órányi testmozgásért. Első ránézésre úgy tűnik, hogy egy ehhez hasonló PR mutatvánnyal az állam és a város nem jut komolyabb előnyhöz, hiszen a testmozgás nem rendszeres, valószínű, hogy emiatt csak nagyon keveseknél válik azzá, és a buszjegyek döntő többségét valószínűleg eleve azok kapták, akik könnyen rávehetők a guggolásra, azaz alapból egészségesebbek.

Mindazonáltal ha a számokat nézzük, Kolozsvár lakossága 300 ezer fő, vagyis pár hónap alatt a város hatodát sikerült guggolásra bírni, ami nem kis teljesítmény. Annál is inkább, mert az Eurostat kimutatásai szerint Románia a rendszeres testmozgás tekintetében az európai országok között az utolsó helyen áll (2014-es adatfelvétel szerint). Az országban kifejezetten alacsony, 10 százalék alatti azoknak az aránya, akik rendszeresen heti 2,5 óra testmozgást végeznek. Ez még Magyarországhoz képest is alacsony, a magyar válaszadók 27 százaléka mondta magáról, hogy ennyi testmozgást minimum végez hetente.

A testmozgás hiánya persze egész Európában probléma, az Eurobarométer szerint a lakosságának közel a fele (46%) soha nem sportol, és az európaiak csupán 7 százaléka sportol heti 5 alkalommal.
A kolozsvári kezdeményezésnek minden bizonnyal nem a testmozgás nettó mutatókban való növelése, hanem a hosszabb távú figyelemfelhívás a célja.

Ha a buszjegyvásárlásra szimpla marketing eszközre tekintünk (márpedig nagyon valószínű, hogy ez a helyes megközelítés), akkor sikeresnek minősíthető a történet, hiszen most már második éve rengeteg emberhez jut el a guggolós buszjegy híre, és nem csak Romániában.

A kolozsvári tömegközlekedés éves bevétele átszámolva körülbelül 13 milliárd forint, amihez képest a 14 millió forintos elmaradt buszjegy bevétel (azaz durván 1 százalék) nem tűnik soknak, irreálisnak pedig semmiképpen. Mivel a közösségi közlekedés üzemeltetése Európában gyakorlatilag mindenhol eleve veszteséges, az elmaradó bevételt nyilvánvalóan állami és/vagy önkormányzati forrásból kell majd pótolni, ami rendben is van, hiszen a sportolásból származó egészséggazdasági előnyök is ott keletkeznek, ha pedig a vállalat a szokásos marketing büdzséjében allokálta az egyébként is elkölteni szándékozott összeg egy részét az akcióra, akkor gyakorlati értelemben még költségnövelésről sem nagyon beszélhetünk.

Világ buszjegy egészség guggolás Kolozsvár közlekedés PR Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.

Stubnya Bence
2022. január 20. 15:44 Világ

Egyre többen látnak kartellt a rekordprofitot elkönyvelő konténerpiac káosza mögött

Viszont senki sem tudja ezt bizonyítani, más kérdés, hogy a szabályozás erre eszközt sem ad az érintett hatóságok kezébe.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.