Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 28. 17:34 Világ

Jó PR trükk, vagy előremutató kezdeményezés húsz guggolásért buszjegyet adni?

Újraindult Kolozsváron az az egészségjegy kampány, amelyben 20 guggolásért ingyen buszjegy jár a város mozgékonyabb utasai számára. A helyi Sportfesztivál kezdeményezésére indult, tavaly is nagy sikert arató program augusztus 23- óta megint fut.

A guggolásokat az automata beépített kamerarendszere ellenőrzi, a gyakorlatokat helyesen kell elvégezni. Bár csak egyetlen megállóban elérhető a rendszer, és csak egyetlen vonaljegyről van szó, mégis nagyon népszerűvé vált a kezdeményezés: tavaly szeptembertől december végéig 55 ezer buszjegy talált így gazdára. Az ezzel járó testmozgással töltött idő pedig 1900 órára rúg.

A kampány nagyon ötletes és jó szándékú, de gazdasági vetülete is lehet. A kérdés ebből a szempontból az, hogy a kolozsvári városvezetésnek megéri-e átszámolva közel 14 millió forint értékben 55 ezer buszjegy árbevételéről lemondani 1900 órányi testmozgásért. Első ránézésre úgy tűnik, hogy egy ehhez hasonló PR mutatvánnyal az állam és a város nem jut komolyabb előnyhöz, hiszen a testmozgás nem rendszeres, valószínű, hogy emiatt csak nagyon keveseknél válik azzá, és a buszjegyek döntő többségét valószínűleg eleve azok kapták, akik könnyen rávehetők a guggolásra, azaz alapból egészségesebbek.

Mindazonáltal ha a számokat nézzük, Kolozsvár lakossága 300 ezer fő, vagyis pár hónap alatt a város hatodát sikerült guggolásra bírni, ami nem kis teljesítmény. Annál is inkább, mert az Eurostat kimutatásai szerint Románia a rendszeres testmozgás tekintetében az európai országok között az utolsó helyen áll (2014-es adatfelvétel szerint). Az országban kifejezetten alacsony, 10 százalék alatti azoknak az aránya, akik rendszeresen heti 2,5 óra testmozgást végeznek. Ez még Magyarországhoz képest is alacsony, a magyar válaszadók 27 százaléka mondta magáról, hogy ennyi testmozgást minimum végez hetente.

A testmozgás hiánya persze egész Európában probléma, az Eurobarométer szerint a lakosságának közel a fele (46%) soha nem sportol, és az európaiak csupán 7 százaléka sportol heti 5 alkalommal.
A kolozsvári kezdeményezésnek minden bizonnyal nem a testmozgás nettó mutatókban való növelése, hanem a hosszabb távú figyelemfelhívás a célja.

Ha a buszjegyvásárlásra szimpla marketing eszközre tekintünk (márpedig nagyon valószínű, hogy ez a helyes megközelítés), akkor sikeresnek minősíthető a történet, hiszen most már második éve rengeteg emberhez jut el a guggolós buszjegy híre, és nem csak Romániában.

A kolozsvári tömegközlekedés éves bevétele átszámolva körülbelül 13 milliárd forint, amihez képest a 14 millió forintos elmaradt buszjegy bevétel (azaz durván 1 százalék) nem tűnik soknak, irreálisnak pedig semmiképpen. Mivel a közösségi közlekedés üzemeltetése Európában gyakorlatilag mindenhol eleve veszteséges, az elmaradó bevételt nyilvánvalóan állami és/vagy önkormányzati forrásból kell majd pótolni, ami rendben is van, hiszen a sportolásból származó egészséggazdasági előnyök is ott keletkeznek, ha pedig a vállalat a szokásos marketing büdzséjében allokálta az egyébként is elkölteni szándékozott összeg egy részét az akcióra, akkor gyakorlati értelemben még költségnövelésről sem nagyon beszélhetünk.

Világ buszjegy egészség guggolás Kolozsvár közlekedés PR Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?