Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 23. 13:59 Világ

Tizennyolc magyar állította, hogy átvágták egy finn eperföldön, lezárult a vizsgálat

Csaknem egy év telt el azóta, hogy a finn rendőrség a helyi hatósággal karöltve kivonult egy lappföldi eperföldre, ahol 18 magyar dolgozott. A szezonra felvett magyarok az YLE közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint úgy vélték, hogy a finnek átejtették őket, ezért a rendőrség vizsgálatot is indított az ügyben.

Az eperszedő munkások egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül jutottak Lappföldre, de a farmon azzal szembesültek, hogy nincs elég eper, azaz nem mindenkinek jut elég munka. Márpedig a közvetítő teljesítményarányosan kötötte meg a szerződéseket, ami végső soron azt jelentette, hogy a magyarok nem tudtak annyit keresni, amennyit előzetesen reméltek – illetve a beszámolók szerint amennyit a közvetítő előzetesen beígért nekik. A munkavállaláshoz kapcsolódó egyéb költségeket viszont természetesen levonták a fizetésükből.

A rendőrség munkaügyi diszkrimináció gyanújával indított vizsgálatot a közvetítőcég ellen, ám a helyi szóvivő ma bejelentette, hogy nem találtak szabálysértést. Az ügyet további intézkedés nélkül ezzel lezárták.

A finnországi eperültetvényeken általában nagyon sok külföldi dolgozik szezonális szerződéssel, és bár magyarok is rendre előfordulnak közöttük, a munka nagy részét általában ukrán vendégmunkások végzik el. Általánosságban azonban itt is igaz, hogy egyre nehezebb olyan munkásokat találni, akik hajlandóak az üzleti modellhez szükséges alacsony bérekért leszedni az epret.

A tavalyi esetben vélhetően döntő szerepet játszott, hogy a járvány miatt még a szokásosnál is jóval nehezebb lett a toborzás, a termés viszont gyenge lett, és a munkaerő-közvetítők túllőttek a célon, azaz több embert csábítottak Finnországba, mint amennyire optimális esetben szükség lett volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Visszatért idén az El Niño, és rekordmagasba röpítette a klímaváltozással a 2023-ra vonatkozó globális átlaghőmérsékleti adatot.

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.