Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 23. 13:59 Világ

Tizennyolc magyar állította, hogy átvágták egy finn eperföldön, lezárult a vizsgálat

Csaknem egy év telt el azóta, hogy a finn rendőrség a helyi hatósággal karöltve kivonult egy lappföldi eperföldre, ahol 18 magyar dolgozott. A szezonra felvett magyarok az YLE közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint úgy vélték, hogy a finnek átejtették őket, ezért a rendőrség vizsgálatot is indított az ügyben.

Az eperszedő munkások egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül jutottak Lappföldre, de a farmon azzal szembesültek, hogy nincs elég eper, azaz nem mindenkinek jut elég munka. Márpedig a közvetítő teljesítményarányosan kötötte meg a szerződéseket, ami végső soron azt jelentette, hogy a magyarok nem tudtak annyit keresni, amennyit előzetesen reméltek – illetve a beszámolók szerint amennyit a közvetítő előzetesen beígért nekik. A munkavállaláshoz kapcsolódó egyéb költségeket viszont természetesen levonták a fizetésükből.

A rendőrség munkaügyi diszkrimináció gyanújával indított vizsgálatot a közvetítőcég ellen, ám a helyi szóvivő ma bejelentette, hogy nem találtak szabálysértést. Az ügyet további intézkedés nélkül ezzel lezárták.

A finnországi eperültetvényeken általában nagyon sok külföldi dolgozik szezonális szerződéssel, és bár magyarok is rendre előfordulnak közöttük, a munka nagy részét általában ukrán vendégmunkások végzik el. Általánosságban azonban itt is igaz, hogy egyre nehezebb olyan munkásokat találni, akik hajlandóak az üzleti modellhez szükséges alacsony bérekért leszedni az epret.

A tavalyi esetben vélhetően döntő szerepet játszott, hogy a járvány miatt még a szokásosnál is jóval nehezebb lett a toborzás, a termés viszont gyenge lett, és a munkaerő-közvetítők túllőttek a célon, azaz több embert csábítottak Finnországba, mint amennyire optimális esetben szükség lett volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.