Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 23. 13:59 Világ

Tizennyolc magyar állította, hogy átvágták egy finn eperföldön, lezárult a vizsgálat

Csaknem egy év telt el azóta, hogy a finn rendőrség a helyi hatósággal karöltve kivonult egy lappföldi eperföldre, ahol 18 magyar dolgozott. A szezonra felvett magyarok az YLE közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint úgy vélték, hogy a finnek átejtették őket, ezért a rendőrség vizsgálatot is indított az ügyben.

Az eperszedő munkások egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül jutottak Lappföldre, de a farmon azzal szembesültek, hogy nincs elég eper, azaz nem mindenkinek jut elég munka. Márpedig a közvetítő teljesítményarányosan kötötte meg a szerződéseket, ami végső soron azt jelentette, hogy a magyarok nem tudtak annyit keresni, amennyit előzetesen reméltek – illetve a beszámolók szerint amennyit a közvetítő előzetesen beígért nekik. A munkavállaláshoz kapcsolódó egyéb költségeket viszont természetesen levonták a fizetésükből.

A rendőrség munkaügyi diszkrimináció gyanújával indított vizsgálatot a közvetítőcég ellen, ám a helyi szóvivő ma bejelentette, hogy nem találtak szabálysértést. Az ügyet további intézkedés nélkül ezzel lezárták.

A finnországi eperültetvényeken általában nagyon sok külföldi dolgozik szezonális szerződéssel, és bár magyarok is rendre előfordulnak közöttük, a munka nagy részét általában ukrán vendégmunkások végzik el. Általánosságban azonban itt is igaz, hogy egyre nehezebb olyan munkásokat találni, akik hajlandóak az üzleti modellhez szükséges alacsony bérekért leszedni az epret.

A tavalyi esetben vélhetően döntő szerepet játszott, hogy a járvány miatt még a szokásosnál is jóval nehezebb lett a toborzás, a termés viszont gyenge lett, és a munkaerő-közvetítők túllőttek a célon, azaz több embert csábítottak Finnországba, mint amennyire optimális esetben szükség lett volna.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.