Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 13. 11:19 Élet, Világ

Az amerikai gyerekek és fiatalok már nagyrészt készételen élnek

Nagyszabású adatgyűjtés eredményét tette közzé a napokban az amerikai Tufts Egyetem Táplálkozástudományi Intézete. A kutatócsoport az 1999 és 2018 közötti csaknem két évtizedben gyerek- és fiatal korban lévők (2-19 év közöttiek) étkezési szokásait vizsgálta egy egészen nagy, majdnem 34 ezer fős mintán.

Az adatokból kiderült, hogy míg 1999-ben az említett korcsoportban az összességében elfogyasztott kalória mennyiségének 61 százaléka származott nagyon magas feldolgozottságú (ultraprocessed) ételekből, 2018-ra ez az arány átlépte a kétharmados küszöböt, és 67 százalékra emelkedett.

Cikkünk címében az egyszerűség kedvéért írtunk készételeket, mert bár a nagyon magas, ultra-feldolgozottságú ételek között előfordulhatnak például egyszerűnek tűnő csomagolt kenyerek, gyümölcsjoghurtok vagy édesített reggeli gabonapelyhek is, a kategória döntő részét inkább az olyan típusú élelmiszerek alkotják, mint a nagyüzemi módszerekkel készülő fagyasztott pizza, az instant leves, a húspogácsa és hasonlók.

Jelenlegi tudásunk szerint az ultrafeldolgozott ételek túlzott mértékű fogyasztása hosszú távon egyértelműen káros, erről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Ezért ad aggodalomra okot, hogy az amerikai fiatalok már több mint kétharmad részben ilyen forrásból szerzik be a napi kalóriaszükségletüket, hiszen ennek döntő szerepe lehet a fiatalkori elhízás egyre általánosabb jelenségében is. Bár a kutatás az Egyesült Államokban készült, nem merész feltételezni, hogy eredményei bizonyos mértékig a fejlett világ legtöbb országára is mérvadóak lehetnek.

A legnagyobb ugrás egyébként a fagyasztott pizzáknál és hamburgereknél van, ezek aránya 2,2 százalékról 11,2 százalékra nőtt a bevitt összes kalórián belül. Az előrecsomagolt édes snackek és desszertek 10,6 százalékról 12,9 százalékra nőttek.

A kutatók nem találtak összefüggést a szülők végzettsége, a családok jövedelmi helyzete és az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásának mértéke között, amiből arra következtetnek, hogy ezek az élelmiszerek minden társadalmi rétegben széles körben váltak mindennapi rutinná.

A felmérés egyetlen jó híre az, hogy a cukrozott üdítők aránya az összes kalórián belül 10,8 százalékról 5,3 százalékra esett vissza. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy

ha megfelelően erős kampányokat indítanak az egészségesebb étkezés népszerűsítésére, akkor annak megvan az eredménye,

hiszen a cukros üdítők visszaszorulásának legfőbb oka is ez lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinél feldolgozottabb élelmiszereket eszünk, annál korábban halunk megKét elég nagy és megbízható kutatás is ezt az összefüggést támasztja alá.

Élet Világ Amerika étel felmérés készétel ultrafeldolgozott Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. szeptember 21. 12:38 Élet

A könyvesboltból eltűnnek a „csak nézelődők”, de a piac megy előre

Tízéves könyvkiadási csúcs dölt meg 2020-ban, a pandémia begyűrűzésének és a boltzárak évében.

Stubnya Bence
2021. szeptember 16. 13:11 Élet

Az otthonról dolgozók kétszer akkora eséllyel szaladnak bele hatnapos munkahétbe

Szlovákiában például már törvényt is hoztak annak érdekében, hogy ne lehessen negatív következménye, ha valaki nem elérhető online a munkaidején kívül.

Debreczeni Anna
2021. szeptember 16. 11:14 Élet, Támogatói tartalom

Jól hangzik, de a műanyagevő baktériumok egyedül nem oldják meg a globális szemétproblémát

Minél fiatalabb egy vásárló, annál több pénzt hajlandó fizetni a zöld termékekért.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.