Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 13. 11:19 Élet, Világ

Az amerikai gyerekek és fiatalok már nagyrészt készételen élnek

Nagyszabású adatgyűjtés eredményét tette közzé a napokban az amerikai Tufts Egyetem Táplálkozástudományi Intézete. A kutatócsoport az 1999 és 2018 közötti csaknem két évtizedben gyerek- és fiatal korban lévők (2-19 év közöttiek) étkezési szokásait vizsgálta egy egészen nagy, majdnem 34 ezer fős mintán.

Az adatokból kiderült, hogy míg 1999-ben az említett korcsoportban az összességében elfogyasztott kalória mennyiségének 61 százaléka származott nagyon magas feldolgozottságú (ultraprocessed) ételekből, 2018-ra ez az arány átlépte a kétharmados küszöböt, és 67 százalékra emelkedett.

Cikkünk címében az egyszerűség kedvéért írtunk készételeket, mert bár a nagyon magas, ultra-feldolgozottságú ételek között előfordulhatnak például egyszerűnek tűnő csomagolt kenyerek, gyümölcsjoghurtok vagy édesített reggeli gabonapelyhek is, a kategória döntő részét inkább az olyan típusú élelmiszerek alkotják, mint a nagyüzemi módszerekkel készülő fagyasztott pizza, az instant leves, a húspogácsa és hasonlók.

Jelenlegi tudásunk szerint az ultrafeldolgozott ételek túlzott mértékű fogyasztása hosszú távon egyértelműen káros, erről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Ezért ad aggodalomra okot, hogy az amerikai fiatalok már több mint kétharmad részben ilyen forrásból szerzik be a napi kalóriaszükségletüket, hiszen ennek döntő szerepe lehet a fiatalkori elhízás egyre általánosabb jelenségében is. Bár a kutatás az Egyesült Államokban készült, nem merész feltételezni, hogy eredményei bizonyos mértékig a fejlett világ legtöbb országára is mérvadóak lehetnek.

A legnagyobb ugrás egyébként a fagyasztott pizzáknál és hamburgereknél van, ezek aránya 2,2 százalékról 11,2 százalékra nőtt a bevitt összes kalórián belül. Az előrecsomagolt édes snackek és desszertek 10,6 százalékról 12,9 százalékra nőttek.

A kutatók nem találtak összefüggést a szülők végzettsége, a családok jövedelmi helyzete és az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásának mértéke között, amiből arra következtetnek, hogy ezek az élelmiszerek minden társadalmi rétegben széles körben váltak mindennapi rutinná.

A felmérés egyetlen jó híre az, hogy a cukrozott üdítők aránya az összes kalórián belül 10,8 százalékról 5,3 százalékra esett vissza. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy

ha megfelelően erős kampányokat indítanak az egészségesebb étkezés népszerűsítésére, akkor annak megvan az eredménye,

hiszen a cukros üdítők visszaszorulásának legfőbb oka is ez lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinél feldolgozottabb élelmiszereket eszünk, annál korábban halunk megKét elég nagy és megbízható kutatás is ezt az összefüggést támasztja alá.

Élet Világ Amerika étel felmérés készétel ultrafeldolgozott Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2022. január 26. 09:54 Élet

A G7 újságírója nyerte a Minőségi Újságírásért Díjat

Bucsky Péter kollégánknak ítélte a decemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma hiánypótló cikksorozatáért, amely az uniós támogatásokat nyert cégeket és a támogatásnak a teljesítményükre gyakorolt hatásukat elemezte makrogazdasági dimenziókban.

Katona Hajnalka
2022. január 24. 17:37 Élet

Még mindig nem minden az, aminek látszik a térképeken

Bár minden eddiginél több adat van a térképkészítők kezében, még mindig csak a valóság egyszerűsített mását látjuk.

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Fontos

Váczi István
2022. január 25. 15:04 Világ

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

Váczi István
2022. január 25. 11:07 Világ

Az oroszok már nem csak Ukrajna körül izmoznak

Fegyverek kubai telepítésének meglebegtetésével és kiterjedt haditengerészeti hadgyakorlatokkal is igyekeznek erőt mutatni az orosz fegyveres erők.

Mészáros R. Tamás
2022. január 25. 06:49 Világ

Az osztogatás hatékonyabb, mint a munkaalapú társadalom

A közvélekedés szerint a szegények elherdálják a segélyeket, de közgazdasági kísérletek szerint valójában a pénz- és tőkeinjekció a leghatásosabb módja a szegénység felszámolásának.