Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 10. 09:57 Világ

A gazdag országokban is romlott az élelmezési helyzet a járvány miatt

A járvány az egész világon komoly élelmezési problémákat okozott, de az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nemrég publikált adatai alapján nemcsak a szegényebb, hanem a gazdagabb országokban is nőtt az élelmiszer-ellátás bizonytalansága – írja a Financial Times.

Amíg 2019-ben az ENSZ adatai alapján

az észak-amerikai és európai népesség 7,7 százalékának volt komolyan vagy közepesen bizonytalan az élelmiszer-ellátása, tavaly ez az arány már 9 százalék volt.

Az ENSZ 2014 óta vezeti a statisztikát, és azóta ez volt az első év, hogy romlott a helyzet. Ugyanez nagyjából a világ népességének harmadára volt tavaly igaz, tehát a világ gazdagabb régióiban – ezúttal is – jobb a helyzet. Azt is fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a szegény országokban gyakran nincsenek olyan állami garanciák a gazdasági sokkok ellen, mint amilyet a gazdagabb országok jóléti államai biztosítanak.

Arif Husain, az ENSZ Globális Élelmezési Programjának  vezető közgazdásza szerint a magas jövedelmű országokban az önfoglalkoztatottakat, informális gazdaságban dolgozókat vagy a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatottakat érintette leginkább hátrányosan a járvány, ők nem voltak jogosultak az állami munkanélküli segélyre vagy betegbiztosításra.

Ezek a csoportok gyakran csak a civil szervezetek segítségére számíthattak, és az adatok alapján szükség is volt erre. Az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége (European Food Banks Federation – Feba) szerint a tagszervezeteik 2020-ban 13 millió embernek segítettek, ami 35 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Angela Frigo, a szervezet főtitkára szerint 860 ezer tonna élelmiszert osztottak szét 2020-ban, 12 százalékkal többet, mint 2019-ben. Azt is hozzátette, egyelőre idén sem látszik, hogy csökkenne a kereslet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nyomasztó járvány leginkább felemelő része, hogy az emberek újfajta együttműködésekbe kezdtekA járvány tapasztalatai lendületet adhatnak a civil kezdeményezéseknek. A Harvard professzora, James E. Austin a G7-nek arról beszélt, hogy a céges-civil együttműködések fellendülésére számít Magyarországon is.

A Feeding America nevű szervezet szerint az Egyesült Államokban 55 százalékkal több embernek osztottak ételt a járvány előtti évhez képest. Becsléseik szerint tavaly valamivel kevesebb embernek volt bizonytalan az élelmiszer-ellátása, mint a 2008-as válság után (45 és 50 millió), de a növekvő élelmiszer-infláció aggodalomra ad okot.

Ahogy arról a G7-en is írtunk már június elején, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe közel 10 éves csúcsra jutott májusban. A drágulás egyelőre inkább az alacsony jövedelmű országokat érintette érzékenyen, de az előrejelezések alapján a közepes- és magas jövedelmű országokban is begyűrűzik majd a drágulás. Christian Bogmans, a Nemzetközi Valutalap (IMF) közgazdásza szerint saját és kollégái előrejelezése alapján a lakossági élelmiszerárak 4,5 százalékkal emelkedhetnek a gazdag országokban 2022 végéig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon is megérezzük, hogy 10 éves rekordon van az élelmiszerek ára a világbanFőleg az étolaj drágulása látványos, de a globális gabonadrágulás miatt a húsok jelentősebb drágulása is benne van még a pakliban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmezés élelmiszer ensz fejlett országok járvány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.