Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Bár a háztartások többségének vannak tartalékai, a cseh lakosság közel sincs kényelmes helyzetben. A Raiffeisen Bank legfrissebb áprilisi felmérése szerint a cseh háztartások hasonló mértékben takarítanak meg, mint a magyarok – ami nem túl acélos arány.

A csehek 20 százaléka akár 7 hónapot is kibírna egy esetleges munkavesztés miatt, őket követi a legnagyobb csoport, a lakosság több mint harmada (35 százaléka), amelynek négy hónapra való tartaléka van.

A csehek kevésbé szerencsés fele viszont már kevesebbet bírna ki, mint két, vagy három hónap, 25 százalék tartozik ebbe a csoportba, miközben a háztartások 15 százalékának csak egyetlen hónapra van megtakarítása. A fennmaradó 25 százalék a felmérés szerint teljesen feléli a jövedelmét, azaz tipikusan hónapról-hónapra él.

A cseh lakosság 9 százaléka veszítette el a munkáját a világjárvány miatt. Ez a réteg biztosan rá volt kényszerülve arra, hogy tartalékainak legalább egy részét felélje, amely az említett számokat részben magyarázhatja.

Hasonlóak egyébként a magyar adatok is, nálunk a háztartások harmada nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, az ezt követő harmad már maximum csak három hónapnyi félretett pénzzel rendelkezik, míg az utolsó, legvagyonosabb harmadnak három hónapnál több időre elegendő megtakarítása van.

Világ Csehország jövedelem megtakarítás munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. január 17. 15:51 Világ

A nagy boltláncok nem akarnak olyan tejet árulni, amelyet megkötött tehénből fejtek

Németországban szintet lép az állatjóléti mozgalom, most már az Aldi sem fog olyan tejet beengedni a boltba, amelyet megkötött tehénből fejtek.

Váczi István
2022. január 13. 17:51 Világ

Még csak most jöhet az igazán nagy káosz a világkereskedelemben

Sokan reménykedtek abban, hogy idén már elkezdenek enyhülni a nemzetközi szállítási problémák, most azonban úgy néz ki, hogy annak is örülni kell, ha nem lesz még rosszabb a helyzet.

Váczi István
2022. január 13. 11:09 Világ

Hiába drága ismét az olaj, több kitermelő nem él a lehetőséggel

Hiába termelhetnének ki egyre több kőolajat az OPEC+ tagjai, jó pár tagország erre nem képes, ami hozzájárul ahhoz, hogy egyre drágább legyen az energiahordozó.

Fontos

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Stubnya Bence
2022. január 17. 06:49 Pénz

Hosszabb távon is velünk maradhat az év végén rekordokat döntögető drágulás

A 14 éves rekordot döntő inflációt idén még mindig külső tényezők okozhatják, de a belföldi hatások is erősödnek. Két trendből pedig hosszabb távon is gyors drágulás lehet.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.