Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Bár a háztartások többségének vannak tartalékai, a cseh lakosság közel sincs kényelmes helyzetben. A Raiffeisen Bank legfrissebb áprilisi felmérése szerint a cseh háztartások hasonló mértékben takarítanak meg, mint a magyarok – ami nem túl acélos arány.

A csehek 20 százaléka akár 7 hónapot is kibírna egy esetleges munkavesztés miatt, őket követi a legnagyobb csoport, a lakosság több mint harmada (35 százaléka), amelynek négy hónapra való tartaléka van.

A csehek kevésbé szerencsés fele viszont már kevesebbet bírna ki, mint két, vagy három hónap, 25 százalék tartozik ebbe a csoportba, miközben a háztartások 15 százalékának csak egyetlen hónapra van megtakarítása. A fennmaradó 25 százalék a felmérés szerint teljesen feléli a jövedelmét, azaz tipikusan hónapról-hónapra él.

A cseh lakosság 9 százaléka veszítette el a munkáját a világjárvány miatt. Ez a réteg biztosan rá volt kényszerülve arra, hogy tartalékainak legalább egy részét felélje, amely az említett számokat részben magyarázhatja.

Hasonlóak egyébként a magyar adatok is, nálunk a háztartások harmada nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, az ezt követő harmad már maximum csak három hónapnyi félretett pénzzel rendelkezik, míg az utolsó, legvagyonosabb harmadnak három hónapnál több időre elegendő megtakarítása van.

Világ Csehország jövedelem megtakarítás munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bogár Zsolt
2022. december 3. 15:45 Élet

Szimbiózisban: együtt vagy egymás ellen?

Hétfőn indul az új sorozat a G7 Holnap-on az állami és a magánegészségügy együttéléséről.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?