Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Bár a háztartások többségének vannak tartalékai, a cseh lakosság közel sincs kényelmes helyzetben. A Raiffeisen Bank legfrissebb áprilisi felmérése szerint a cseh háztartások hasonló mértékben takarítanak meg, mint a magyarok – ami nem túl acélos arány.

A csehek 20 százaléka akár 7 hónapot is kibírna egy esetleges munkavesztés miatt, őket követi a legnagyobb csoport, a lakosság több mint harmada (35 százaléka), amelynek négy hónapra való tartaléka van.

A csehek kevésbé szerencsés fele viszont már kevesebbet bírna ki, mint két, vagy három hónap, 25 százalék tartozik ebbe a csoportba, miközben a háztartások 15 százalékának csak egyetlen hónapra van megtakarítása. A fennmaradó 25 százalék a felmérés szerint teljesen feléli a jövedelmét, azaz tipikusan hónapról-hónapra él.

A cseh lakosság 9 százaléka veszítette el a munkáját a világjárvány miatt. Ez a réteg biztosan rá volt kényszerülve arra, hogy tartalékainak legalább egy részét felélje, amely az említett számokat részben magyarázhatja.

Hasonlóak egyébként a magyar adatok is, nálunk a háztartások harmada nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, az ezt követő harmad már maximum csak három hónapnyi félretett pénzzel rendelkezik, míg az utolsó, legvagyonosabb harmadnak három hónapnál több időre elegendő megtakarítása van.

Világ Csehország jövedelem megtakarítás munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Avatar
2021. szeptember 21. 15:01 Világ

Az hagyján, hogy az acélgyár leáll, de még sör sem lesz Angliában

Egyre többen aggódnak az elszállt gázárak és a leálló gyárak miatt Angliában, a földgázhiány a vágóhídakat és sörfőzdéket is rosszul érintheti.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Fontos

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.