Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Bár a háztartások többségének vannak tartalékai, a cseh lakosság közel sincs kényelmes helyzetben. A Raiffeisen Bank legfrissebb áprilisi felmérése szerint a cseh háztartások hasonló mértékben takarítanak meg, mint a magyarok – ami nem túl acélos arány.

A csehek 20 százaléka akár 7 hónapot is kibírna egy esetleges munkavesztés miatt, őket követi a legnagyobb csoport, a lakosság több mint harmada (35 százaléka), amelynek négy hónapra való tartaléka van.

A csehek kevésbé szerencsés fele viszont már kevesebbet bírna ki, mint két, vagy három hónap, 25 százalék tartozik ebbe a csoportba, miközben a háztartások 15 százalékának csak egyetlen hónapra van megtakarítása. A fennmaradó 25 százalék a felmérés szerint teljesen feléli a jövedelmét, azaz tipikusan hónapról-hónapra él.

A cseh lakosság 9 százaléka veszítette el a munkáját a világjárvány miatt. Ez a réteg biztosan rá volt kényszerülve arra, hogy tartalékainak legalább egy részét felélje, amely az említett számokat részben magyarázhatja.

Hasonlóak egyébként a magyar adatok is, nálunk a háztartások harmada nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, az ezt követő harmad már maximum csak három hónapnyi félretett pénzzel rendelkezik, míg az utolsó, legvagyonosabb harmadnak három hónapnál több időre elegendő megtakarítása van.

Világ Csehország jövedelem megtakarítás munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Váczi István
2023. március 17. 19:22 Világ

„Kedves Vlagyimir Vlagyimirovics!” Bizarr műfajt teremtett az ukrajnai háború

Felsőbb közbeavatkozásban bíznak a nagy veszteségekkel járó támadásokba belehajszolt orosz katonák, de rendszerszinten nincs esély a változásra.

Váczi István
2023. március 17. 11:06 Világ

150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnere

Nehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Bucsky Péter
2023. március 18. 04:34 Podcast

A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése

Veszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt.