Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 27. 13:02 Világ

A svédek megnézik, zsebpénzzel lehet-e növelni náluk az átoltottságot

Míg Franciaországban például az egészségügyi dolgozóknak már kötelező a koronavírus elleni oltás, a görög állam pedig egy havi mobiladatot és 150 eurót ad az oltakozó diákoknak, addig a svédek azzal foglalkoznak, hogy a döntési szabadságot kevéssé befolyásolva hogyan lehet ösztönözni az embereket az oltakozásra.

A Lund Egyetemen Európa legnagyobb kísérletét indítják el ebben a témakörben. A kutatás 8200 hatvan év alatti résztvevővel számol, a jelentkezők pedig négy csoportra vannak osztva. Csoportonként egy-egy módszer hatékonyságát tesztelik.

Az első csoport csak információt kap az elérhető vakcinákról, ami náluk jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Janssen és a Moderna által fejlesztett oltóanyag. A második csoport résztvevőit arra kérik, mondjanak egy érvet arra, hogy miért érdemes beoltania magát az eddig oltatlanoknak. A harmadik csoportot arra kérik, sorolják fel, mely családtagjaikat védenék meg az oltás segítségével, ez tehát inkább az érzelmekre ható érv.

Végül a negyedik csoport tagjai anyagi ösztönzőt kapnak arra, hogy beoltassák magukat. Ők 200 svéd koronát, azaz 7100 forintnyi összeget kapnak, de nem készpénzben, hanem egy széles körben elfogadott helyi ajándékkártya formájában.

Ez az ösztönző a kutatók szerint az utolsó, megerősítő motivációt adhatja azoknak akik szeretnék ugyan beoltani magukat, de visszatartja őket az oltással járó adminisztrációs teendők intézése.

Természetesen országonként rengeteg változó tényező befolyásolja az oltástól való elzárkózást, vagyis a kíséreletet érdemes a svéd viszonyok szerint értelmezni. Az anyagi ösztönzés például kevésbé működhet a világviszonylatban is magas svéd életszínvonal mellett, ez is indokolhatja az összeg jelképes voltát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ oltás pénz Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.