Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 27. 13:02 Világ

A svédek megnézik, zsebpénzzel lehet-e növelni náluk az átoltottságot

Míg Franciaországban például az egészségügyi dolgozóknak már kötelező a koronavírus elleni oltás, a görög állam pedig egy havi mobiladatot és 150 eurót ad az oltakozó diákoknak, addig a svédek azzal foglalkoznak, hogy a döntési szabadságot kevéssé befolyásolva hogyan lehet ösztönözni az embereket az oltakozásra.

A Lund Egyetemen Európa legnagyobb kísérletét indítják el ebben a témakörben. A kutatás 8200 hatvan év alatti résztvevővel számol, a jelentkezők pedig négy csoportra vannak osztva. Csoportonként egy-egy módszer hatékonyságát tesztelik.

Az első csoport csak információt kap az elérhető vakcinákról, ami náluk jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Janssen és a Moderna által fejlesztett oltóanyag. A második csoport résztvevőit arra kérik, mondjanak egy érvet arra, hogy miért érdemes beoltania magát az eddig oltatlanoknak. A harmadik csoportot arra kérik, sorolják fel, mely családtagjaikat védenék meg az oltás segítségével, ez tehát inkább az érzelmekre ható érv.

Végül a negyedik csoport tagjai anyagi ösztönzőt kapnak arra, hogy beoltassák magukat. Ők 200 svéd koronát, azaz 7100 forintnyi összeget kapnak, de nem készpénzben, hanem egy széles körben elfogadott helyi ajándékkártya formájában.

Ez az ösztönző a kutatók szerint az utolsó, megerősítő motivációt adhatja azoknak akik szeretnék ugyan beoltani magukat, de visszatartja őket az oltással járó adminisztrációs teendők intézése.

Természetesen országonként rengeteg változó tényező befolyásolja az oltástól való elzárkózást, vagyis a kíséreletet érdemes a svéd viszonyok szerint értelmezni. Az anyagi ösztönzés például kevésbé működhet a világviszonylatban is magas svéd életszínvonal mellett, ez is indokolhatja az összeg jelképes voltát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ oltás pénz Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.