Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 27. 13:02 Világ

A svédek megnézik, zsebpénzzel lehet-e növelni náluk az átoltottságot

Míg Franciaországban például az egészségügyi dolgozóknak már kötelező a koronavírus elleni oltás, a görög állam pedig egy havi mobiladatot és 150 eurót ad az oltakozó diákoknak, addig a svédek azzal foglalkoznak, hogy a döntési szabadságot kevéssé befolyásolva hogyan lehet ösztönözni az embereket az oltakozásra.

A Lund Egyetemen Európa legnagyobb kísérletét indítják el ebben a témakörben. A kutatás 8200 hatvan év alatti résztvevővel számol, a jelentkezők pedig négy csoportra vannak osztva. Csoportonként egy-egy módszer hatékonyságát tesztelik.

Az első csoport csak információt kap az elérhető vakcinákról, ami náluk jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Janssen és a Moderna által fejlesztett oltóanyag. A második csoport résztvevőit arra kérik, mondjanak egy érvet arra, hogy miért érdemes beoltania magát az eddig oltatlanoknak. A harmadik csoportot arra kérik, sorolják fel, mely családtagjaikat védenék meg az oltás segítségével, ez tehát inkább az érzelmekre ható érv.

Végül a negyedik csoport tagjai anyagi ösztönzőt kapnak arra, hogy beoltassák magukat. Ők 200 svéd koronát, azaz 7100 forintnyi összeget kapnak, de nem készpénzben, hanem egy széles körben elfogadott helyi ajándékkártya formájában.

Ez az ösztönző a kutatók szerint az utolsó, megerősítő motivációt adhatja azoknak akik szeretnék ugyan beoltani magukat, de visszatartja őket az oltással járó adminisztrációs teendők intézése.

Természetesen országonként rengeteg változó tényező befolyásolja az oltástól való elzárkózást, vagyis a kíséreletet érdemes a svéd viszonyok szerint értelmezni. Az anyagi ösztönzés például kevésbé működhet a világviszonylatban is magas svéd életszínvonal mellett, ez is indokolhatja az összeg jelképes voltát.

Világ oltás pénz Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Avatar
2021. szeptember 21. 15:01 Világ

Az hagyján, hogy az acélgyár leáll, de még sör sem lesz Angliában

Egyre többen aggódnak az elszállt gázárak és a leálló gyárak miatt Angliában, a földgázhiány a vágóhídakat és sörfőzdéket is rosszul érintheti.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Fontos

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.