Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 12. 11:32 Világ

Vedd a hazait: a németek német e-autókra költik a német államtól kapott irdatlan pénzt

Tavaly nyáron a német szövetségi kormány megduplázta az elektromos (és plug-in hibrid) autókra igénybe vehető támogatások összegét, elsősorban azért, mert az addigi számokkal nem volt elégedett. Ettől az intézkedéstől viszont berobbant a piac.

A Die Welt kikérte a 2020 és 2021 júniusa közötti összesített állami támogatási adatokat, és kiderült, hogy az állam 12 hónap alatt közel 1,9 milliárd euró (azaz mai árfolyamon 675 milliárd forint) támogatást adott a vásárlóknak.

Ugyanezen időszak alatt a Németországban bejegyzett új elektromos hajtású autók száma 632 ezerrel nőtt (így egy új autóra durván 1 millió forintnak megfelelő támogatás jutott, de mivel nem minden autót vesznek támogatással, ez nem a valós e-autós, hanem az összpiaci átlag).

A német utakon futó e-autók száma a lap szerint várhatóan még júliusban eléri az 1 milliót, ám a kormány terveihez képest ez alapos csúszás: már tavaly év végére szerették volna elérni ezt a célértéket.

A megemelt támogatási rendszernek két célja van, egyrészt keresletet generál az autóiparnak, amelyben természetesen a német gyártók különösen erősek, másrészt pedig segíthet a hosszabb távú környezetvédelmi célok elérésében.

A számítások egyébként abból a szempontból tökéletesen bejöttek, hogy az első fél évben a német e-autó piacot négy német márka vezette, sorrendben a Volkswagen, a Mercedes, a BMW és az Audi. Az első nem német gyártó csak az ötödik helyen álló Renault, ha viszont kivesszük a statisztikákból a plug-in hibrideket, és csak a tisztán elektromos autókat nézzük, akkor a Tesla áll a második helyen.

A lap által megszólaltatott szakértő szerint a gyors felfutás nem lesz tartható, mert olyan mértékű kereslet lesz az e-autókra, amelyet a gyártók nem tudnak majd kielégíteni, és emiatt az értékesítés üteme lassulni fog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMessze vagyunk attól, hogy az e-autó tényleg zöld legyen, de látszik a megoldásAz elektromos autó nem szennyez - helyben, de mi kellene ahhoz, hogy ne csak máshova terelje át, hanem meg is szüntesse a környezeti terhelést?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ e-autó németország támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.