Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. július 5. 10:32 Világ

Nem kell még temetni az olcsó repülőjegyeket

Az egyre erőteljesebb klímavédelmi törekvések közepette már-már hihetetlenül hangzik, de (ahogy korábban részletesen megírtuk) jelenleg is az a helyzet, hogy az EU-n belüli nemzetközi légi közlekedés esetén nem kell áfát fizetniük a légitársaságoknak a kerozin után. A szektort támogató további kedvező adószabályok mellett ez is hozzájárult az ágazat fejlődéséhez, ami a turizmuson keresztül jelentős gazdasági növekedést generált, ám egyre jelentősebb üvegházgáz-kibocsátás mellett.

Az Európai Bizottság Reuters által megszerzett munkaanyaga szerint a kerozin adómentessége pár éven belül megszűnhet, ám nagyon nem sietik el a változtatást. A javaslat szerint uniós szinten meghatároznák a kerozinra kivetendő adó minimumát – ahogyan például a cigarettánál is teszik – 2023-tól kezdve, akkor még csak jelképes 0 százalékos kulccsal, majd tíz év alatt érné el a végleges értéket. Az azonban nem derül ki a dokumentumból, hogy ez mennyi lenne. Mindez mutatja, hogy mennyire kényes kérdésről van szó, a javaslat kidolgozói valószínűleg leginkább a turizmusfüggő déli tagállamok részéről számíthatnak ellenállásra.

Az alternatív, fenntartható forrásból származó repülőgép-üzemanyagok – mint a zöld hidrogén és a bioüzemanyagok – továbbra is adómentességet élveznek majd, hogy bátorítsák ezek elterjedését. Ezek jelenleg részben technológiai problémák, részben az áruk miatt csak marginális szerepet játszanak, a légi üzemanyagok európai piacán az egy százalékot sem éri el a részesedésük.

Emellett továbbra is mentességet élvezhetnek majd a kerozinadó alól a sétarepüléshez hasonló tevékenységek, a vállalatok által használt gépek, továbbá a teherszállítás. Ezek minden bizonnyal további vitákra adnak majd okot, de a javaslat természetesen más okokból is változhat még. Az Európai Bizottság hivatalosan a jövő hét közepén hozza majd nyilvánosságra a dokumentumot az energiaszektort érintő adózási csomag részeként.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJúliusban elindulhat a kormány új rezsiharca BrüsszelbenAz uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatniEgy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Világ áfa kerozin klímaváltozás klímavédelem légi közlekedés üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.