Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. július 5. 12:58 Világ

Lengyelországban sem építenek olcsóbban atomerőművet, mint a paksi összeg

A tervek szerint öt év múlva kezdődik az első atomerőmű építése Lengyelországban, a nukleáris program 2040-ig 105 milliárd zlotyba (több mint 8000 milliárd forint) kerül majd – számolta ki a Lengyel Gazdasági Intézet.

Az országban jelenleg egyetlen atomerőmű sem üzemel, de régóta tervezik a technológia meghonosítását, hogy le tudják váltani a szenet égető hőerőműveket, amelyek jelenleg az ország áramtermelésének nagy részét adják. A tervek szerint a 2040-es évek közepére már hat reaktornak kell majd működnie, 6-9 gigawattos kapacitással – emlékeztet a money.pl cikke. (A jelenlegi paksi atomerőműnél ez 2 gigawatt.)

Ez a menetrend akkor lesz tartható, ha 2026-ban már elkezdik építeni az első reaktort, ami feszes ütemterv. A Paks 2 megépítéséről szóló orosz-magyar államközi megállapodást 2014 januárjában írták alá, és még mindig nem kezdődött el magának az erőműnek az építése.

Igaz, a megállapodással kapcsolatos uniós vizsgálat évekkel hátráltatta a folyamatot, de nincs rá garancia, hogy a lengyel eljárás gördülékenyebb lesz, még ha ott nem is lesz államközi szerződés. Az Oroszországtól hagyományosan távolságot tartó Lengyelországban a Roszatom biztosan nem rúghat labdába, a legvalószínűbb amerikai, francia és dél-koreai cégek részvétele egy jövőbeli tenderen. (A szomszédos Csehországban szintén ez a kör jöhet szóba.) A folyamat azonban így is időigényes lesz.

A Lengyel Gazdasági Intézet által becsült 105 milliárd zloty (euróban 23,3 milliárd) csak a 2040-ig felmerülő becsült költségeket tartalmazza, amikorra 3,9 gigawatt kapacitásnak kell termelésbe állnia, a lengyel áramtermelés nagyjából 16 százalékát adva. Ha ezt összevetjük Paks 2 költségeivel (2,4 gigawatt 12,5 milliárd euróért), azt láthatjuk, hogy a lengyel számítások szerint még magasabbak is a költségek. Igaz, ez nem a beruházási program vége*Azaz a 105 milliárd zloty tartalmazhat olyan költséget, amely nem az említett 3,9 gigawattos kapacitáshoz kapcsolódik, hanem a később termelésbe állóhoz., és az atomerőmű-építés menet közben is rengeteget drágulhat, az mindenesetre látszik, hogy olcsóbb valószínűleg Lengyelországban sem lesz, mint idehaza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat atomreaktor építését tervezi a lengyel kormány, négy helyszínt mérlegelveKiszivárgott Lengyelország 2040-ig szóló energetikai stratégiája, amely azzal számol, hogy hat nukleáris reaktort helyeznek majd üzembe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNukleáris ambíciókat dédelget Amerika Közép-EurópábanBulgáriával, Lengyelországgal és Romániával is nukleáris energetikai fejlesztésekről szóló szándéknyilatkozatot írt alá az Egyesült Államok.

Világ atomenergia atomerőmű Lengyelország Paksi atomerőmű paksi bővítés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Hozzánk hasonlóan megtakarítási problémákkal küszködik a cseh háztartások jelentős része, hiába magasabbak a megtakarítási ráták.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.