Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. július 5. 12:58 Világ

Lengyelországban sem építenek olcsóbban atomerőművet, mint a paksi összeg

A tervek szerint öt év múlva kezdődik az első atomerőmű építése Lengyelországban, a nukleáris program 2040-ig 105 milliárd zlotyba (több mint 8000 milliárd forint) kerül majd – számolta ki a Lengyel Gazdasági Intézet.

Az országban jelenleg egyetlen atomerőmű sem üzemel, de régóta tervezik a technológia meghonosítását, hogy le tudják váltani a szenet égető hőerőműveket, amelyek jelenleg az ország áramtermelésének nagy részét adják. A tervek szerint a 2040-es évek közepére már hat reaktornak kell majd működnie, 6-9 gigawattos kapacitással – emlékeztet a money.pl cikke. (A jelenlegi paksi atomerőműnél ez 2 gigawatt.)

Ez a menetrend akkor lesz tartható, ha 2026-ban már elkezdik építeni az első reaktort, ami feszes ütemterv. A Paks 2 megépítéséről szóló orosz-magyar államközi megállapodást 2014 januárjában írták alá, és még mindig nem kezdődött el magának az erőműnek az építése.

Igaz, a megállapodással kapcsolatos uniós vizsgálat évekkel hátráltatta a folyamatot, de nincs rá garancia, hogy a lengyel eljárás gördülékenyebb lesz, még ha ott nem is lesz államközi szerződés. Az Oroszországtól hagyományosan távolságot tartó Lengyelországban a Roszatom biztosan nem rúghat labdába, a legvalószínűbb amerikai, francia és dél-koreai cégek részvétele egy jövőbeli tenderen. (A szomszédos Csehországban szintén ez a kör jöhet szóba.) A folyamat azonban így is időigényes lesz.

A Lengyel Gazdasági Intézet által becsült 105 milliárd zloty (euróban 23,3 milliárd) csak a 2040-ig felmerülő becsült költségeket tartalmazza, amikorra 3,9 gigawatt kapacitásnak kell termelésbe állnia, a lengyel áramtermelés nagyjából 16 százalékát adva. Ha ezt összevetjük Paks 2 költségeivel (2,4 gigawatt 12,5 milliárd euróért), azt láthatjuk, hogy a lengyel számítások szerint még magasabbak is a költségek. Igaz, ez nem a beruházási program vége*Azaz a 105 milliárd zloty tartalmazhat olyan költséget, amely nem az említett 3,9 gigawattos kapacitáshoz kapcsolódik, hanem a később termelésbe állóhoz., és az atomerőmű-építés menet közben is rengeteget drágulhat, az mindenesetre látszik, hogy olcsóbb valószínűleg Lengyelországban sem lesz, mint idehaza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat atomreaktor építését tervezi a lengyel kormány, négy helyszínt mérlegelveKiszivárgott Lengyelország 2040-ig szóló energetikai stratégiája, amely azzal számol, hogy hat nukleáris reaktort helyeznek majd üzembe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNukleáris ambíciókat dédelget Amerika Közép-EurópábanBulgáriával, Lengyelországgal és Romániával is nukleáris energetikai fejlesztésekről szóló szándéknyilatkozatot írt alá az Egyesült Államok.

Világ atomenergia atomerőmű Lengyelország Paksi atomerőmű paksi bővítés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. október 5. 10:35 Világ

Tálib Afganisztán: lehet (nemzet)gazdaságot építeni gránátalmára és görögdinnyére?

Interjú a régi-új iszlamista rezsim működéséről, a nem ok nélkül a „birodalmak temetőjének” becézett ország jelenéről és jövőjéről, az afgánok előtt álló gazdasági lehetőségről Dr. Wagner Péterrel a HOLDBLOG-on.

Jandó Zoltán
2022. október 5. 09:22 Világ

Két hete Ukrajnán keresztül jön a legtöbb orosz gáz Európába

A háború kezdete óta először lett a legfontosabb útvonal az ukrán tranzit. Ehhez az is kellett, hogy a Magyarország számára fontos Török Áramlaton is kevesebb gáz érkezzen.

Avatar
2022. október 5. 04:31 Világ

Balkáni patt: Orbán és Putyin támogatásával nyert Dodik, de az ellenzék tömeges csalások miatt nem fogadja el az eredményt

A boszniai patthelyzet megoldása egyelőre se kívülről, se belülről nem látszik, ami leginkább a szeparatista erőknek és a balkáni kártyát Szerbián és főleg a Republika Srpskán keresztül játszó Putyinnak kedvez.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló. 

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.