Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. július 5. 12:58 Világ

Lengyelországban sem építenek olcsóbban atomerőművet, mint a paksi összeg

A tervek szerint öt év múlva kezdődik az első atomerőmű építése Lengyelországban, a nukleáris program 2040-ig 105 milliárd zlotyba (több mint 8000 milliárd forint) kerül majd – számolta ki a Lengyel Gazdasági Intézet.

Az országban jelenleg egyetlen atomerőmű sem üzemel, de régóta tervezik a technológia meghonosítását, hogy le tudják váltani a szenet égető hőerőműveket, amelyek jelenleg az ország áramtermelésének nagy részét adják. A tervek szerint a 2040-es évek közepére már hat reaktornak kell majd működnie, 6-9 gigawattos kapacitással – emlékeztet a money.pl cikke. (A jelenlegi paksi atomerőműnél ez 2 gigawatt.)

Ez a menetrend akkor lesz tartható, ha 2026-ban már elkezdik építeni az első reaktort, ami feszes ütemterv. A Paks 2 megépítéséről szóló orosz-magyar államközi megállapodást 2014 januárjában írták alá, és még mindig nem kezdődött el magának az erőműnek az építése.

Igaz, a megállapodással kapcsolatos uniós vizsgálat évekkel hátráltatta a folyamatot, de nincs rá garancia, hogy a lengyel eljárás gördülékenyebb lesz, még ha ott nem is lesz államközi szerződés. Az Oroszországtól hagyományosan távolságot tartó Lengyelországban a Roszatom biztosan nem rúghat labdába, a legvalószínűbb amerikai, francia és dél-koreai cégek részvétele egy jövőbeli tenderen. (A szomszédos Csehországban szintén ez a kör jöhet szóba.) A folyamat azonban így is időigényes lesz.

A Lengyel Gazdasági Intézet által becsült 105 milliárd zloty (euróban 23,3 milliárd) csak a 2040-ig felmerülő becsült költségeket tartalmazza, amikorra 3,9 gigawatt kapacitásnak kell termelésbe állnia, a lengyel áramtermelés nagyjából 16 százalékát adva. Ha ezt összevetjük Paks 2 költségeivel (2,4 gigawatt 12,5 milliárd euróért), azt láthatjuk, hogy a lengyel számítások szerint még magasabbak is a költségek. Igaz, ez nem a beruházási program vége*Azaz a 105 milliárd zloty tartalmazhat olyan költséget, amely nem az említett 3,9 gigawattos kapacitáshoz kapcsolódik, hanem a később termelésbe állóhoz., és az atomerőmű-építés menet közben is rengeteget drágulhat, az mindenesetre látszik, hogy olcsóbb valószínűleg Lengyelországban sem lesz, mint idehaza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHat atomreaktor építését tervezi a lengyel kormány, négy helyszínt mérlegelveKiszivárgott Lengyelország 2040-ig szóló energetikai stratégiája, amely azzal számol, hogy hat nukleáris reaktort helyeznek majd üzembe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNukleáris ambíciókat dédelget Amerika Közép-EurópábanBulgáriával, Lengyelországgal és Romániával is nukleáris energetikai fejlesztésekről szóló szándéknyilatkozatot írt alá az Egyesült Államok.

Világ atomenergia atomerőmű Lengyelország Paksi atomerőmű paksi bővítés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. december 2. 13:03 Világ

Kabátban, a meleg vízzel spórolva próbálják kibekkelni a rezsinövekedést a szegényebb britek

Egy jótékonysági szervezet azzal számol, hogy jövő áprilisig megduplázódhatnak a rezsiszámlák, és ez emberek millióinak okozhat komoly gondokat.

Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Hetven év alatt luxusból hétköznapi normalitás lett a repülés, most már azonban nem lehet a környezeti hatások nélkül foglalkozni vele.

Pálos Máté
2021. december 1. 10:20 Világ

Nagy üzlet lett ismeretlenül átvenni a konténerekben hagyott termékeket, legyen az tökmag vagy használt autó

A konténerkáosznak is megvannak a nyertesei: a hátrahagyott konténerek kisöprői.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.