Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. július 3. 18:05 Világ

A városi lakosok megsülnek a hőségben, egyre több település szerint ez már klímabűnözés

A napokban tapasztalt kegyetlen hőség Észak-Amerikában ismét nyilvánvalóvá tette a klímaváltozás pusztító következményeit, amelyek meglehetősen egyenlőtlenül érintik az embereket. Baltimore város példája jól szemlélteti, hogy a szerényebb körülmények között élő, zömmel idősebb és rosszabb egészségi állapotú városi lakosság különösen kitett a felmelegedés hatásainak – nem véletlen tehát, hogy a keleti parton fekvő város pert indított a klímaváltozás okozása miatt 2018-ban 26 olaj- és gázipari vállalat ellen.

A város jobbára szegények lakta sorházas övezeteiben a nyári hőség sokszor annyira elviselhetetlen, hogy az ott élők kénytelenek napközben elhagyni az otthonaikat, derül ki a The Guardian beszámolójából. Az oldalfalakkal egymáshoz kapcsolódó épületeken kevés az ablak, így nehéz a szellőztetés, különösen az emeleti helyiségekben, amelyekben a hőmérséklet gyakran a kinti meleget is meghaladja. A lakások légkondicionálásra aligha van lehetőség, a berendezések telepítését és üzemeltetését nem engedhetik meg maguknak a lakosok, sőt sok helyen az elektromos hálózat sem bírná el azokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA jómódúak tehetnének leginkább a klímaváltozás ellen, köztük sok magyar isA globális felső 10 százaléknak évente tizedével kéne csökkentenie a károsanyagkibocsátását, hogy a 1,5 fokos klímacélon belül maradjunk.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sokan magányosan élnek, és rosszullét esetén nincs kihez fordulniuk. Egy helyi szociális szakember, Cynthia Brooks felidézte a brit lapnak egy demens ( azaz időskori kóros érzékelési és gondolkodásbeli hanyatlásban szenvedő) férfi történetét, aki még 2019 nyarán szenvedett hőgutát az otthonában. A férfi családi segítségre nem számíthatott, a mentők értesítése és a kórházi kezelés igénybevétele pedig súlyos költségekkel járt volna. Brooks végül maga vitte kórházba a bajba jutott férfit, és gondoskodott az ellátásáról.

Az efféle közegészségügyi problémák okozása mellett az infrastruktúrára is többletterheket rónak a hőhullámok, miközben visszavetik az idegenforgalmi vonzerőt és a mezőgazdaság termelőképességét is. Mindezt megelégelve indította az említett pert Baltimore városvezetése az éghajlat megváltozásáért felelőssé tehető vállalatok ellen. Ez egyébként ma már nem számít egyedinek – több, mint húsz hasonló jogvita alakult ki települések, megyék és államok, illetve a nagyobb olajtársaságok között Amerikában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost a saját bőrükön érzik a klímaváltozás következményeit az amerikaiakAz Egyesült Államokat augusztusban sújtó szélsőséges időjárási események azt a jövőképet testesítik meg, amelyet a klímatudósok korábban felvázoltak.

A fokozódó társadalmi terhekhez és veszteségekhez vezető tevékenységeket folytató vállalatokkal szembeni jogi fellépés mindenesetre egy újabb módszer az éghajlatváltozás fékezéséért vívott küzdelemben. Szakértők szerint erre Baltimore pere hívhatja fel szélesebb körben a figyelmet, az ügyet ugyanis májusban az amerikai Legfelsőbb Bíróság tárgyalta.

Bár a bírák a cégek javára döntöttek, mégis hasznos lehet, hogy a procedúra során felszínre került, hogyan vélekednek a vállalatok a globális felmelegedésről, milyen ismereteik vannak a rendkívüli éghajlati jelenségeknek kitett térségek problémáiról. Mindez serkenti az okozó és az elszenvedő felek álláspontjaival, érdekeivel kapcsolatos diskurzust.

Az eset arra is rávilágít, hogy a klímaváltozás nem csak partszakaszok mentén élő tömegek sorsát befolyásolja alapvetően a tengerszint-emelkedés miatt, hanem a szegénységben élő, a hőhullámok ellen sokszor tehetetlen városi lakosságét is. A többnyire sötét színű útburkolatok, épületek és tetőszerkezetek, illetve a fák nyújtotta árnyék és a természetes párolgó felszínek hiánya miatt akár a külvárosi és vidéki környezethez képest 10-20 fokkal melegebb hőszigetek is létrejöhetnek a nagyvárosokban, amelyek még éjszaka sem képesek lehűlni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb zöldet akarnak, feltörik az aszfaltot egy holland városbanSegít elviselni a klímaváltozás következményeit, ha a városokban csökkentik a burkolt felületek arányát, és a felszabaduló helyre növényeket ültetnek.

A hőség ellen sok esetben legfeljebb ventilátorokkal védekezni tudó városlakóknak a természeti katasztrófák, áradások nyomán bekövetkező anyagi károk mellett elsősorban az egészségi állapotuk romlása jelent kockázatot. A meleg miatt kialakulhatnak és súlyosbodhatnak különféle légzőszervi, agyi, szív- és érrendszeri betegségek, ráadásul az allergiaszezon is hosszabbá válhat. Az önkormányzatok korábban igyekeztek klimatizált közösségi terek létrehozásával javítani az érintettek helyzetén, ezek megnyitása viszont a pandémia idején erősen korlátozott volt.

A probléma horderejét szemlélteti, hogy Baltimore egyik érintett negyedében egy segélyprogramban  vizet és mintegy húszezer ventilátort osztottak ki a rászorulóknak, és bár sok, főleg idősebb lakosnak már az adomány átvétele is gondot okozott a melegben, a készülékek gyorsan elfogytak. A városvezetés persze ingatlanfejlesztési és fatelepítési programokkal is próbál javítani a körülményeken, azonban még éveknek kell eltelnie, mire ezeknek széles körben tapasztalható hatásai lesznek.

Mindemellett a viharok, felhőszakadások nyomán keletkező károk elhárítása és a szélsőséges időjárási események elleni védekezés is fokozódó terhet jelent a városi költségvetésre, nem meglepetés tehát, hogy épp az önkormányzatok próbálkoznak először a vállalatok jogi felelősségre vonásával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Amerika Baltimore felmelegedés per üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.