Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 30. 09:39 Világ

Hogy lehet, hogy az éttermek forgalma visszaáll a járvány előtti szintre, de a dolgozók nem térnek vissza?

Talán a magyar vendéglátóipar szempontjából is érdekesek azok az amerikai adatsorok, amelyeket a Quartz magazin tett egymás mellé. Az Egyesült Államokban ugyanis az éttermek forgalma áprilisban és májusban összességében már elérte a járvány előtti utolsó hónap, azaz a tavalyi február szintjét, a szektorban foglalkoztatottak száma viszont messze nem pattant még vissza. Abban még 12 százalékos az elmaradás a pandémia előtti értékhez. A gazdaság újraindulásával együtt a magyar éttermek felől is hasonló tapasztalatokat lehet hallani, különösen erős lett a munkaerőhiány. Mi lehet az oka ennek az amerikai jelenségnek?

A Quartz által megszólaltatott szakértők szerint a járvány több szempontból is abba az irányba lökte a szektort, hogy az éttermek kevesebb alkalmazottal is képesek legyenek fajlagosan több bevételt termelni. Az egyik fő tényező az, hogy a jellemzően kis családi tulajdonban lévő vendéglők mentek tönkre, az olyan, hatékonyabban működő nagy láncok viszont, mint például a McDonald’s, még arra is képesek most, hogy jobb munkakörülményekkel és magasabb fizetéssel csábítsák magukhoz a munkavállalókat.

A járvány éve szinte mindenhol kikényszerítette az online rendelés és a házhozszállítás bevezetését, amihez nem kellenek pincérek és mosogatók sem. Ez tehát a műveletek egyfajta racionalizálása, automatizációja vagy kiszervezése, ami összességében csökkenti a munkaerőigényt. Ha viszont az amerikaiak az online felületek helyett most visszatérnek az éttermekbe, a vendéglősök nehéz helyzetben lesznek – ám egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ez milyen mértékben lesz jellemző a következő időszakban.

A szakértők arra számítanak, hogy a foglalkoztatottak száma nem fogja elérni a járvány előtti szintet, mert a pandémia alatt elbocsátott munkavállalók jelentős része már nem tér vissza. A munkaerőhiány most ugyan emeli a fizetéseket, a szakértők azonban úgy vélik, hogy ez csak a járvány alatti visszaesés miatt látványos jelenség, a bérek valójában ugyanott vannak, ahol a pandémia nélkül mostanában lennének.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Amerika étterem foglalkoztatás járvány vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Vámosi Ágoston
2025. január 23. 13:43 Pénz, Világ

Jól fizet az orosz biznisz, csak lehet, hogy elveszik a profitot

A Raiffeisen kétmilliárd eurós büntetése jól mutatja, hogy milyen könnyen semmivé válhat az Oroszországban maradt nyugati cégek által megtermelt nyereség.

Mészáros R. Tamás
2025. január 23. 06:00 Világ

A világ negyedik legnépesebb országa is csatlakozott a kínai-orosz klubhoz

A 275 milliós Indonézia BRICS-tagsága jelzi a gazdasági világrendszerváltás igényét, bár rövid távon a kínai pénz és az illiberalizmus védelme a fő motiváció.

Vámosi Ágoston
2025. január 22. 16:48 Világ

Háborúk, klíma, dezinformáció? Szakértőknek sem könnyű eldönteni, mi a legnagyobb kockázat

A jelenleg is zajló davosi konferenciát rendező Világgazdasági Fórum összegyűjtötte a világra rövid és hosszabb távon leselkedő legnagyobb kockázatokat.

Fontos

Hajdu Miklós
2025. január 24. 11:03 Adat, Közélet

Már az elején elvéthetjük az egymilliós átlagbérhez vezető utat

Önmagában nem néz ki rosszul a bérdinamika, de a lassuló trend alapján nagyon meglepő lenne, ha időre elérnénk a kormányzati ígéret kiindulópontját.

Vámosi Ágoston
2025. január 23. 16:45 Pénz

Jól hangzik a 8 százalékos banki kamat, de az adó elviszi több mint a negyedét

Elsőre jól hangzanak a banki betétakciók, de 28 százalék az adóteher, és ha befektetési jegyet is kell venni, akkor általában a kockázat is magasabb.

Jandó Zoltán
2025. január 23. 11:23 Adat, Közélet

Egyre gyakoribbak az iskolákat célzó tömeges bombafenyegetések Közép-Európában

Több tucat magyarországi iskola kapott fenyegető üzenetet csütörtök reggel. Bulgáriában tegnap történt hasonló, Szlovákiában legutóbb tavaly ősszel.