Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 26. 12:04 Világ

A sivatag szélén hozna létre világhírű borvidéket Kína

Sok mindenben érte már utol Kína a világ élvonalát, de a bortermelés egyelőre nem tartozik ezek közé. Bár vannak figyelemre méltó eredmények, a nemzetközi borpiac számára az ország egyelőre elsősorban az importja miatt érdekes. A korábban legnagyobb szállítónak számító Ausztráliát egyebek mellett az onnan érkező bor megvámolásával bünteti a kínai kormányzat, miután az ország a koronavírus eredetének tisztázását követelte. (Az ausztrál kormány épp most fordult emiatt a Kereskedelmi Világszervezethez.)

Ambíciókból azonban ezen a téren sincs hiány, egy konferencia nyomán a Bloomberg nemrég arról írt, hogy a Ninghszia-Huj Autonóm Területen hosszabb távon egy a bordeaux-ival egyenrangú borvidéket akarnak létrehozni. Ez első pillanatra azért meglepő, mert a terület azzal a Góbi-sivataggal határos, amelynek terjeszkedését változó sikerrel igyekeznek megakadályozni, egyebek mellett kiterjedt erdősítési programmal.

A terület adottságai azonban elméletileg tényleg nem rosszak, nagyjából ugyanazon a szélességi körön fekszik, mint a bordeaux-i borvidék, a Helan-hegység keleti oldalán pedig most is jelentős mennyiségben termesztenek borszőlőt, már a 80-as évek elejétől kezdve. Jelenleg több mint 200 pincészet évi 130 millió palack bort állít elő, ami a kínai termelés negyede.

Az utóbbi öt évben azonban az itteni termelők piacot veszítettek a külföldi konkurenciával szemben, mert nem tudtak lépést tartani a változó ízléssel. Ezt a tendenciát egy olyan kísérleti övezet létrehozásával akarják megfordítani, ahol kedvező feltételeket kínálnak a bel- és külföldi befektetők számára képzési, kutató- és persze termelő létesítmények létrehozására. A cél, hogy a legfejlettebb nemzetközi eljárásokat honosítsák meg a szőlőtermesztésben és a borkészítésben, hogy 2035-re már nemzetközileg is jegyzett és mértékadó borvidéket hozzanak létre. Emellett pedig a kibocsátást is növelni akarják, a termőterület háromszorosára növelésével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar bort csak nagyon nyomott áron tudjuk exportálniBár csökken a magyar bortermelés, még így is jelentős a mennyisége, exportálni viszont csak keveset tudunk, azt is olcsón.

Világ bor borászat Kína szőlő Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.