Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 26. 12:04 Világ

A sivatag szélén hozna létre világhírű borvidéket Kína

Sok mindenben érte már utol Kína a világ élvonalát, de a bortermelés egyelőre nem tartozik ezek közé. Bár vannak figyelemre méltó eredmények, a nemzetközi borpiac számára az ország egyelőre elsősorban az importja miatt érdekes. A korábban legnagyobb szállítónak számító Ausztráliát egyebek mellett az onnan érkező bor megvámolásával bünteti a kínai kormányzat, miután az ország a koronavírus eredetének tisztázását követelte. (Az ausztrál kormány épp most fordult emiatt a Kereskedelmi Világszervezethez.)

Ambíciókból azonban ezen a téren sincs hiány, egy konferencia nyomán a Bloomberg nemrég arról írt, hogy a Ninghszia-Huj Autonóm Területen hosszabb távon egy a bordeaux-ival egyenrangú borvidéket akarnak létrehozni. Ez első pillanatra azért meglepő, mert a terület azzal a Góbi-sivataggal határos, amelynek terjeszkedését változó sikerrel igyekeznek megakadályozni, egyebek mellett kiterjedt erdősítési programmal.

A terület adottságai azonban elméletileg tényleg nem rosszak, nagyjából ugyanazon a szélességi körön fekszik, mint a bordeaux-i borvidék, a Helan-hegység keleti oldalán pedig most is jelentős mennyiségben termesztenek borszőlőt, már a 80-as évek elejétől kezdve. Jelenleg több mint 200 pincészet évi 130 millió palack bort állít elő, ami a kínai termelés negyede.

Az utóbbi öt évben azonban az itteni termelők piacot veszítettek a külföldi konkurenciával szemben, mert nem tudtak lépést tartani a változó ízléssel. Ezt a tendenciát egy olyan kísérleti övezet létrehozásával akarják megfordítani, ahol kedvező feltételeket kínálnak a bel- és külföldi befektetők számára képzési, kutató- és persze termelő létesítmények létrehozására. A cél, hogy a legfejlettebb nemzetközi eljárásokat honosítsák meg a szőlőtermesztésben és a borkészítésben, hogy 2035-re már nemzetközileg is jegyzett és mértékadó borvidéket hozzanak létre. Emellett pedig a kibocsátást is növelni akarják, a termőterület háromszorosára növelésével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar bort csak nagyon nyomott áron tudjuk exportálniBár csökken a magyar bortermelés, még így is jelentős a mennyisége, exportálni viszont csak keveset tudunk, azt is olcsón.

Világ bor borászat Kína szőlő Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Csak hibrid hőszivattyút lehetne beszerelni fűtéskorszerűsítés vagy új lakás felszerelése esetén. Ezzel a klíma és a hollandok pénztárcája is jobban jár a kormány szerint.

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.