Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 26. 12:04 Világ

A sivatag szélén hozna létre világhírű borvidéket Kína

Sok mindenben érte már utol Kína a világ élvonalát, de a bortermelés egyelőre nem tartozik ezek közé. Bár vannak figyelemre méltó eredmények, a nemzetközi borpiac számára az ország egyelőre elsősorban az importja miatt érdekes. A korábban legnagyobb szállítónak számító Ausztráliát egyebek mellett az onnan érkező bor megvámolásával bünteti a kínai kormányzat, miután az ország a koronavírus eredetének tisztázását követelte. (Az ausztrál kormány épp most fordult emiatt a Kereskedelmi Világszervezethez.)

Ambíciókból azonban ezen a téren sincs hiány, egy konferencia nyomán a Bloomberg nemrég arról írt, hogy a Ninghszia-Huj Autonóm Területen hosszabb távon egy a bordeaux-ival egyenrangú borvidéket akarnak létrehozni. Ez első pillanatra azért meglepő, mert a terület azzal a Góbi-sivataggal határos, amelynek terjeszkedését változó sikerrel igyekeznek megakadályozni, egyebek mellett kiterjedt erdősítési programmal.

A terület adottságai azonban elméletileg tényleg nem rosszak, nagyjából ugyanazon a szélességi körön fekszik, mint a bordeaux-i borvidék, a Helan-hegység keleti oldalán pedig most is jelentős mennyiségben termesztenek borszőlőt, már a 80-as évek elejétől kezdve. Jelenleg több mint 200 pincészet évi 130 millió palack bort állít elő, ami a kínai termelés negyede.

Az utóbbi öt évben azonban az itteni termelők piacot veszítettek a külföldi konkurenciával szemben, mert nem tudtak lépést tartani a változó ízléssel. Ezt a tendenciát egy olyan kísérleti övezet létrehozásával akarják megfordítani, ahol kedvező feltételeket kínálnak a bel- és külföldi befektetők számára képzési, kutató- és persze termelő létesítmények létrehozására. A cél, hogy a legfejlettebb nemzetközi eljárásokat honosítsák meg a szőlőtermesztésben és a borkészítésben, hogy 2035-re már nemzetközileg is jegyzett és mértékadó borvidéket hozzanak létre. Emellett pedig a kibocsátást is növelni akarják, a termőterület háromszorosára növelésével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar bort csak nagyon nyomott áron tudjuk exportálniBár csökken a magyar bortermelés, még így is jelentős a mennyisége, exportálni viszont csak keveset tudunk, azt is olcsón.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bor borászat Kína szőlő Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.