Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Paks II. államközi szerződéses konstrukcióját lemásolva Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

A Dukovany-ban működő atomerőmű új blokkjainak megépítésével kapcsolatos projektet kezelő cég – amely a többségében állami tulajdonú CEZ energetikai csoport része – három vállalattól kért részletes információkat, és ezek közt nincs orosz vagy kínai, csak amerikai, dél-koreai és francia. Erről kormányzati szinten született döntés, írja a lengyel money.pl. (Lengyelországban élénk figyelemmel kísérik Csehország atomenergetikai lépéseit, nemcsak a közelsége miatt, hanem azért is, mert a tervek szerint náluk is épül majd egy sor atomreaktor a következő években.)

Ahogy a CEZ szóvivője elmondta, az előminősítés során kért információk elsősorban a tulajdonosi szerkezetre, az állami kapcsolatokra, a kapcsolódó érdekeltségekre, a beszállítói láncokra vonatkoznak, továbbá az adott cég folyamatban lévő projektjeivel kapcsolatban felmerült problémákra és a technológiatranszferre.

Vélhetően csak az októberi parlamenti választás után születik döntés arról, hogy ténylegesen mely vállalatokat hívnak majd meg a tenderre. A 12 milliárd euróra becsült összegű beruházáshoz a tervek szerint nem kapcsolódik majd államközi hitel.

Csehország atomenergetikai terveiről részletesen írtunk pár éve, amikor felmerült a paksi szerződéses konstrukció lemásolása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar trükkel építhet a Roszatom Csehországban atomerőművetOlyan ügyesen játszotta ki Magyarország az EU-s szabályokat, hogy már a csehek is azzal fenyegetőznek, hogy példát vesznek rólunk. Oroszország örülhet.

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Hozzánk hasonlóan megtakarítási problémákkal küszködik a cseh háztartások jelentős része, hiába magasabbak a megtakarítási ráták.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.