Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Paks II. államközi szerződéses konstrukcióját lemásolva Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

A Dukovany-ban működő atomerőmű új blokkjainak megépítésével kapcsolatos projektet kezelő cég – amely a többségében állami tulajdonú CEZ energetikai csoport része – három vállalattól kért részletes információkat, és ezek közt nincs orosz vagy kínai, csak amerikai, dél-koreai és francia. Erről kormányzati szinten született döntés, írja a lengyel money.pl. (Lengyelországban élénk figyelemmel kísérik Csehország atomenergetikai lépéseit, nemcsak a közelsége miatt, hanem azért is, mert a tervek szerint náluk is épül majd egy sor atomreaktor a következő években.)

Ahogy a CEZ szóvivője elmondta, az előminősítés során kért információk elsősorban a tulajdonosi szerkezetre, az állami kapcsolatokra, a kapcsolódó érdekeltségekre, a beszállítói láncokra vonatkoznak, továbbá az adott cég folyamatban lévő projektjeivel kapcsolatban felmerült problémákra és a technológiatranszferre.

Vélhetően csak az októberi parlamenti választás után születik döntés arról, hogy ténylegesen mely vállalatokat hívnak majd meg a tenderre. A 12 milliárd euróra becsült összegű beruházáshoz a tervek szerint nem kapcsolódik majd államközi hitel.

Csehország atomenergetikai terveiről részletesen írtunk pár éve, amikor felmerült a paksi szerződéses konstrukció lemásolása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar trükkel építhet a Roszatom Csehországban atomerőművetOlyan ügyesen játszotta ki Magyarország az EU-s szabályokat, hogy már a csehek is azzal fenyegetőznek, hogy példát vesznek rólunk. Oroszország örülhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.