Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 21. 10:28 Világ

Csak értéktelen köveket hozott felszínre a gyémántláz Dél-Afrikában

A magyar sajtóban is sok helyen megjelent múlt héten, hogy gyémántláz tört ki Dél-Afrikában, miután elterjedt a hír, hogy egy pásztor drágakövet talált KwaZulu-Natal tartomány egyik falujának közelében, Johannesburgtól mintegy 300 kilométerre délkeletre.

Sokan már akkor is szkeptikusak voltak, hogy tényleg erről van-e szó, vagy csak az összehasonlíthatatlanul kevesebbet érő kvarckristályról. Miután a geológusok elvégezték a vizsgálatokat, kiderült, hogy tényleg csak az utóbbiak kerültek elő a föld alól, és kvarcból senki nem fog meggazdagodni, hiszen, ahogy a BBC írja, a földpát után ez a leggyakoribb ásvány a földkéregben.

A kormány arra kérte a térségbe sereglett több ezer embert, hogy fejezzék be az illegális bányászatot, mert az rombolja a környezetet.

A jelenség persze nem meglepő, hiszen Dél-Afrika egyik legszegényebb régiójáról van szó, miközben az ország amúgy is ingatag gazdaságát nagyon súlyosan érintette a koronavírus-járvány, nagyjából minden harmadik ember munkanélküli. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az igazolt fertőzöttek száma 1,8 millió, az áldozatoké pedig 60 ezer a mintegy 60 milliós országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUtoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták kiA magas aranyárnak köszönhetően tovább működhetnek a kimerülőben lévő dél-afrikai bányák.

Világ Dél-Afrika gyémánt koronavírus kvarc munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.

Stubnya Bence
2022. január 20. 15:44 Világ

Egyre többen látnak kartellt a rekordprofitot elkönyvelő konténerpiac káosza mögött

Viszont senki sem tudja ezt bizonyítani, más kérdés, hogy a szabályozás erre eszközt sem ad az érintett hatóságok kezébe.

Torontáli Zoltán
2022. január 20. 15:34 Világ

Tallinnban lekapcsolják a díszkivilágítást, hogy spóroljanak a rezsin

Hamarabb lett vége e karácsonyi díszkivilágításnak.

Fontos

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Stubnya Bence
2022. január 22. 07:20 Podcast

Fedő van a vidéki Magyarország lángoló konfliktusain, de a problémák nem oldódtak meg

A mélyszegények fegyelmezését szolgáló közmunkaprogram alapvetően alakult át a 2010-es évek második felére. Az e heti G7 Podcastban erről az átalakulásról beszélgettünk Szombati Kristóffal.

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.