Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 21. 10:28 Világ

Csak értéktelen köveket hozott felszínre a gyémántláz Dél-Afrikában

A magyar sajtóban is sok helyen megjelent múlt héten, hogy gyémántláz tört ki Dél-Afrikában, miután elterjedt a hír, hogy egy pásztor drágakövet talált KwaZulu-Natal tartomány egyik falujának közelében, Johannesburgtól mintegy 300 kilométerre délkeletre.

Sokan már akkor is szkeptikusak voltak, hogy tényleg erről van-e szó, vagy csak az összehasonlíthatatlanul kevesebbet érő kvarckristályról. Miután a geológusok elvégezték a vizsgálatokat, kiderült, hogy tényleg csak az utóbbiak kerültek elő a föld alól, és kvarcból senki nem fog meggazdagodni, hiszen, ahogy a BBC írja, a földpát után ez a leggyakoribb ásvány a földkéregben.

A kormány arra kérte a térségbe sereglett több ezer embert, hogy fejezzék be az illegális bányászatot, mert az rombolja a környezetet.

A jelenség persze nem meglepő, hiszen Dél-Afrika egyik legszegényebb régiójáról van szó, miközben az ország amúgy is ingatag gazdaságát nagyon súlyosan érintette a koronavírus-járvány, nagyjából minden harmadik ember munkanélküli. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az igazolt fertőzöttek száma 1,8 millió, az áldozatoké pedig 60 ezer a mintegy 60 milliós országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUtoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták kiA magas aranyárnak köszönhetően tovább működhetnek a kimerülőben lévő dél-afrikai bányák.

Világ Dél-Afrika gyémánt koronavírus kvarc munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. július 26. 10:56 Vállalat, Világ

Nem elírás: olyan nagy a kereslet az Ikeában, hogy csökkenteni kell a választékot

Nem lehet ekkora áruválasztékkal fenntartani a szolgáltatás színvonalát, elsősorban logisztikai problémák miatt.

Hajdu Miklós
2021. július 25. 17:07 Világ

Mintha háború közelegne, úgy kell készülniük a városoknak a szélsőséges időjárásra

Nem teketóriázhatnak tovább az önkormányzatok, előre kell venniük a klímaváltozás következményeit a problémalistájukon.

Mészáros R. Tamás
2021. július 25. 07:05 Tech, Világ

Annyi adatot gyűjöttek, hogy a Kínai Kommunista Párt is megijedt tőle

A világ legnagyobb közlekedési adatbázisával rendelkező cége Amerikában ment tőzsdére, a kínai hatóságok szerint ezt nem kellett volna.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. július 26. 06:49 Közélet, Vállalat

Jól hangzik, hogy a kormány intézi az építőanyagot, de az élet bonyolultabb

Teljesíthetetlennek tűnő elvárásokat fogalmaz meg az építőanyag-exportőrökkel szemben az új szabályozás, és ez sokaknak elveheti a kedvét a külföldi értékesítéstől.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2021. július 24. 16:37 Világ

Úgy indítják az új olaj- és gázfeltárásokat, mintha nem lenne holnap

A klímacélok eléréséhez nem szabadna új kőolaj- és földgáz-kitermelési projekteket indítani, a legnagyobb kitermelők közül azonban senki nem tartja magát ehhez.

Stubnya Bence
2021. július 24. 06:44 Podcast

Az EU olyan, mint egy autópálya: a sofőrtől függ, hogy balesetezik, vagy szabadon száguld rajta

A déli tagállamok példája is megmutatja a 2004-től kezdve csatlakozottaknak, hogy az EU-tagság milyen lehetőségeket és veszélyeket hordoz magában. Székely István a G7 Podcast e heti vendége.