Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 21. 10:28 Világ

Csak értéktelen köveket hozott felszínre a gyémántláz Dél-Afrikában

A magyar sajtóban is sok helyen megjelent múlt héten, hogy gyémántláz tört ki Dél-Afrikában, miután elterjedt a hír, hogy egy pásztor drágakövet talált KwaZulu-Natal tartomány egyik falujának közelében, Johannesburgtól mintegy 300 kilométerre délkeletre.

Sokan már akkor is szkeptikusak voltak, hogy tényleg erről van-e szó, vagy csak az összehasonlíthatatlanul kevesebbet érő kvarckristályról. Miután a geológusok elvégezték a vizsgálatokat, kiderült, hogy tényleg csak az utóbbiak kerültek elő a föld alól, és kvarcból senki nem fog meggazdagodni, hiszen, ahogy a BBC írja, a földpát után ez a leggyakoribb ásvány a földkéregben.

A kormány arra kérte a térségbe sereglett több ezer embert, hogy fejezzék be az illegális bányászatot, mert az rombolja a környezetet.

A jelenség persze nem meglepő, hiszen Dél-Afrika egyik legszegényebb régiójáról van szó, miközben az ország amúgy is ingatag gazdaságát nagyon súlyosan érintette a koronavírus-járvány, nagyjából minden harmadik ember munkanélküli. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az igazolt fertőzöttek száma 1,8 millió, az áldozatoké pedig 60 ezer a mintegy 60 milliós országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUtoljára húznak bele az országban, ahol a világ összes aranyának közel felét bányászták kiA magas aranyárnak köszönhetően tovább működhetnek a kimerülőben lévő dél-afrikai bányák.

Világ Dél-Afrika gyémánt koronavírus kvarc munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. augusztus 12. 13:03 Világ

Nem kell lemondaniuk az oroszoknak a kivonult nyugati márkák termékeiről

Valamivel macerásabb és drágább hozzájutni az országból kivonult márkák termékeihez az orosz piacon, de alapvetően elérhetők a korábban megszokott árucikkek.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.