Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 31. 09:54 Világ

A lengyelek megtalálták az agyelszívás ellencsapását, a gazdag német nyugdíjasok szervezett elszívását

Egy cseh határhoz közeli lengyel faluban, Zebrzydowicében nemsokára átadnak egy új idősotthont. A létesítménynek a Wundervoller Morgen, azaz magyarul a Csodálatos reggel nevet adta az építtető vállalkozó, és a német nyelv választása nem véletlen.

Ahogy a Money.pl írja, az új idősotthonban 9600 zlotyt kérnek havonta a lakhatásért és ellátásért, ami 745 ezer forintnak felel meg. Ám jobb, ha ezzel a számolással is inkább a német vonalat követjük: e szerint 2150 euró lesz a díj. Ha a beköltöző idős nem tud önállóan mozogni az épületben, akkor további havi 150 eurót kell fizetnie.

Az idősotthon természetesen nem tesz különbséget állampolgárság szerint a beköltözők között, de az árakból teljesen egyértelműen látszik, hogy elsősorban német nyugdíjasok fogadására építették fel az üzleti tervet. Ebben az esetben ráadásul a gazdag német nyugdíjasokra.

Az ár egyébként all inkluzív, a magas színvonalú apartmanok mellett a szükséges orvosi ellátástól kezdve a mosáson keresztül a fodrászatig és a speciális, időseknek tervezett edzőteremig mindent tartalmaz.

Az idősotthon befektetője egy lengyel vállalkozó – aki Mönchengladbachban él, és együttműködik azokkal a Németországban működő ügynökségekkel, akik a nyugdíjasokat a különböző lengyel otthonokba szervezik. Az egyik ilyen ügynökség, a müncheni SBZ Senioren-Beratungszentrum GmbH a lengyel lapnak azt mondta, már több mint 11 ezer nyugdíjast helyezett el különböző kelet-európai idősotthonokban. Elsősorban Lengyelország a cél, de sokan mennek Csehországba, Romániába és Bulgáriába is. Az átköltözők 90 százaléka Németországból érkezik, 10 százaléka pedig Svájcból és Ausztriából.

Nincs hivatalos statisztika arról, hogy a lengyelországi idősotthonokban összesen hány német nyugdíjas él, de a lap által megkérdezett szakértők mindenképpen sok ezerre teszik a számot. A piaci lehetőségre egyre több befektető mozdul rá, számos olyan otthon is működik már, amely a havi ezer eurót fizetni képes németekre szakosodott, vagy éppen azzal próbálja vonzóbbá tenni magát, hogy a német határ közelében helyezkedik el, ahonnan könnyebb megoldani a rokonlátogatásokat.

A havidíjjal elég pontosan szelektálni lehet az idősek között, a németországi otthonokban ugyanis nem ritka, hogy havonta 3 ezer eurót kell fizetni. Ennek megfelelően egy ezer eurós határközeli lengyel otthon a német nyugdíjasoknak relatív olcsó lehet, a lengyelek többsége viszont ezt sem képes kifizetni.

Tovább növeli egyébként a keresletet az is, hogy most már kezdenek olyan lakók beköltözni, akik Lengyelországból korábban kivándorolt állampolgárok, és annyi időt dolgoztak már le Németországban, hogy ott nyugdíjba menve összességében az otthoninál magasabb juttatásra jogosultak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ idősotthon Lengyelország németország nyugdíjas Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.