Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 31. 09:54 Világ

A lengyelek megtalálták az agyelszívás ellencsapását, a gazdag német nyugdíjasok szervezett elszívását

Egy cseh határhoz közeli lengyel faluban, Zebrzydowicében nemsokára átadnak egy új idősotthont. A létesítménynek a Wundervoller Morgen, azaz magyarul a Csodálatos reggel nevet adta az építtető vállalkozó, és a német nyelv választása nem véletlen.

Ahogy a Money.pl írja, az új idősotthonban 9600 zlotyt kérnek havonta a lakhatásért és ellátásért, ami 745 ezer forintnak felel meg. Ám jobb, ha ezzel a számolással is inkább a német vonalat követjük: e szerint 2150 euró lesz a díj. Ha a beköltöző idős nem tud önállóan mozogni az épületben, akkor további havi 150 eurót kell fizetnie.

Az idősotthon természetesen nem tesz különbséget állampolgárság szerint a beköltözők között, de az árakból teljesen egyértelműen látszik, hogy elsősorban német nyugdíjasok fogadására építették fel az üzleti tervet. Ebben az esetben ráadásul a gazdag német nyugdíjasokra.

Az ár egyébként all inkluzív, a magas színvonalú apartmanok mellett a szükséges orvosi ellátástól kezdve a mosáson keresztül a fodrászatig és a speciális, időseknek tervezett edzőteremig mindent tartalmaz.

Az idősotthon befektetője egy lengyel vállalkozó – aki Mönchengladbachban él, és együttműködik azokkal a Németországban működő ügynökségekkel, akik a nyugdíjasokat a különböző lengyel otthonokba szervezik. Az egyik ilyen ügynökség, a müncheni SBZ Senioren-Beratungszentrum GmbH a lengyel lapnak azt mondta, már több mint 11 ezer nyugdíjast helyezett el különböző kelet-európai idősotthonokban. Elsősorban Lengyelország a cél, de sokan mennek Csehországba, Romániába és Bulgáriába is. Az átköltözők 90 százaléka Németországból érkezik, 10 százaléka pedig Svájcból és Ausztriából.

Nincs hivatalos statisztika arról, hogy a lengyelországi idősotthonokban összesen hány német nyugdíjas él, de a lap által megkérdezett szakértők mindenképpen sok ezerre teszik a számot. A piaci lehetőségre egyre több befektető mozdul rá, számos olyan otthon is működik már, amely a havi ezer eurót fizetni képes németekre szakosodott, vagy éppen azzal próbálja vonzóbbá tenni magát, hogy a német határ közelében helyezkedik el, ahonnan könnyebb megoldani a rokonlátogatásokat.

A havidíjjal elég pontosan szelektálni lehet az idősek között, a németországi otthonokban ugyanis nem ritka, hogy havonta 3 ezer eurót kell fizetni. Ennek megfelelően egy ezer eurós határközeli lengyel otthon a német nyugdíjasoknak relatív olcsó lehet, a lengyelek többsége viszont ezt sem képes kifizetni.

Tovább növeli egyébként a keresletet az is, hogy most már kezdenek olyan lakók beköltözni, akik Lengyelországból korábban kivándorolt állampolgárok, és annyi időt dolgoztak már le Németországban, hogy ott nyugdíjba menve összességében az otthoninál magasabb juttatásra jogosultak.

Világ idősotthon Lengyelország németország nyugdíjas Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.