Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 31. 09:54 Világ

A lengyelek megtalálták az agyelszívás ellencsapását, a gazdag német nyugdíjasok szervezett elszívását

Egy cseh határhoz közeli lengyel faluban, Zebrzydowicében nemsokára átadnak egy új idősotthont. A létesítménynek a Wundervoller Morgen, azaz magyarul a Csodálatos reggel nevet adta az építtető vállalkozó, és a német nyelv választása nem véletlen.

Ahogy a Money.pl írja, az új idősotthonban 9600 zlotyt kérnek havonta a lakhatásért és ellátásért, ami 745 ezer forintnak felel meg. Ám jobb, ha ezzel a számolással is inkább a német vonalat követjük: e szerint 2150 euró lesz a díj. Ha a beköltöző idős nem tud önállóan mozogni az épületben, akkor további havi 150 eurót kell fizetnie.

Az idősotthon természetesen nem tesz különbséget állampolgárság szerint a beköltözők között, de az árakból teljesen egyértelműen látszik, hogy elsősorban német nyugdíjasok fogadására építették fel az üzleti tervet. Ebben az esetben ráadásul a gazdag német nyugdíjasokra.

Az ár egyébként all inkluzív, a magas színvonalú apartmanok mellett a szükséges orvosi ellátástól kezdve a mosáson keresztül a fodrászatig és a speciális, időseknek tervezett edzőteremig mindent tartalmaz.

Az idősotthon befektetője egy lengyel vállalkozó – aki Mönchengladbachban él, és együttműködik azokkal a Németországban működő ügynökségekkel, akik a nyugdíjasokat a különböző lengyel otthonokba szervezik. Az egyik ilyen ügynökség, a müncheni SBZ Senioren-Beratungszentrum GmbH a lengyel lapnak azt mondta, már több mint 11 ezer nyugdíjast helyezett el különböző kelet-európai idősotthonokban. Elsősorban Lengyelország a cél, de sokan mennek Csehországba, Romániába és Bulgáriába is. Az átköltözők 90 százaléka Németországból érkezik, 10 százaléka pedig Svájcból és Ausztriából.

Nincs hivatalos statisztika arról, hogy a lengyelországi idősotthonokban összesen hány német nyugdíjas él, de a lap által megkérdezett szakértők mindenképpen sok ezerre teszik a számot. A piaci lehetőségre egyre több befektető mozdul rá, számos olyan otthon is működik már, amely a havi ezer eurót fizetni képes németekre szakosodott, vagy éppen azzal próbálja vonzóbbá tenni magát, hogy a német határ közelében helyezkedik el, ahonnan könnyebb megoldani a rokonlátogatásokat.

A havidíjjal elég pontosan szelektálni lehet az idősek között, a németországi otthonokban ugyanis nem ritka, hogy havonta 3 ezer eurót kell fizetni. Ennek megfelelően egy ezer eurós határközeli lengyel otthon a német nyugdíjasoknak relatív olcsó lehet, a lengyelek többsége viszont ezt sem képes kifizetni.

Tovább növeli egyébként a keresletet az is, hogy most már kezdenek olyan lakók beköltözni, akik Lengyelországból korábban kivándorolt állampolgárok, és annyi időt dolgoztak már le Németországban, hogy ott nyugdíjba menve összességében az otthoninál magasabb juttatásra jogosultak.

Világ idősotthon Lengyelország németország nyugdíjas Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. június 23. 17:31 Világ

Van, ahol már több üzletember repül, mint a járvány előtt

A Qatar Airways-nél már nagyobb a business class kihasználtsága, mint a járvány előtt, legalábbis azokon az útvonalakon, ahol már nincs utazási korlátozás.

Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tárolók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában.

Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.