Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 27. 12:11 Világ

Miért nem nyitnak új bányákat, ha olyan drágák a nyersanyagok?

Lényegében nincs olyan fontos nyersanyag, amely ne drágult volna rengeteget az utóbbi egy évben, a talán legfontosabb ipari fém, a réz például majdnem dupla annyiba kerül a világpiacon, mint 12 hónappal ezelőtt.

Az árváltozás rövidtávon leginkább a koronavírus-járvány által okozott gazdasági felfordulásnak, illetve a válság elhárítására hozott kormányzati intézkedéseknek tulajdonítható, egyáltalán nem biztos azonban, hogy a drágulás nem lesz hosszú életű. Ahogy a Wall Street Journal írja, a jelenlegi, nagyon jelentős nyereséget biztosító árszintek ellenére a világ nagy bányavállalatai ugyanis egyáltalán nem sietnek új beruházásokba fogni.

Ennek rövidtávon persze nincs túl nagy jelentősége, hiszen egy új bányát megnyitni és termelésbe állítani 10-15 év, a meglévők bővítése viszont ennél azért kevesebb időt igényel. Hosszabb távon mindenesetre komoly gondokat okozhat, ha nem javul a beruházási hajlandóság, különösen azoknál a fémeknél, amelyekre nagy mennyiségben van szükség az üvegházhatású kibocsátást csökkentő energetikai átmenethez.

A szélturbinák, akkumulátorok és általában az elektromos autók előállításához egyebek mellett rengeteg rézre, kobaltra és lítiumra van szükség. A Goldman Sachs befektetési bank előrejelzése szerint 2030-ig 40 százalékkal nő a réz iránti igény, és 8,2 millió tonnás hiányt vetít előre.

De miért nem ruháznak be a bányavállalatok, ha egyszer jók a profitkilátások? Leginkább azért, mert vezetőik és befektetőik még emlékeznek a legutóbbi nagy, az előző évtized első felében véget ért árupiaci és beruházási ciklusra, amelynek végén túlkínálat alakult ki, a profitok visszaestek, több cég csődbe ment, és jó pár vállalatvezető vesztette el az állását.

Most, amikor végre visszatértek a nagy nyereségek,

a vállalatok inkább leépítik adósságaikat, és osztalékot fizetnek részvényeseiknek, a beruházás csak ezután jön a célok között.

A Royal Bank of Canada számításai szerint a jelenlegi nyersanyagárak mellett a világ legnagyobb bányavállalatai közé tartozó Rio Tinto, BHP Group, Anglo American és Glencore együtt 140 milliárd dollár adózás, adósságtörlesztés és amortizáció előtti eredményre számíthat. 2015-ben, amikor a számukra fontos bányászati termékek árai a mélyben voltak, ez az összeg csak 44 milliárd dollár volt.

Bár tavaly már nőtt a beruházásokra költött összeg, az még mindig harmadával kevesebb, mint 2012-ben, a legutóbbi árupiaci felfutás végén, az osztalékok nagysága viszont 125 százalékkal felülmúlta az akkori szintet. Ennek nyomán már több jelentős bányavállalat vezetője is arról beszélt az utóbbi időben, hogy az új feltárások nem pótolják a kitermelt mennyiségeket.

Tartósan magas árszint mellett valószínűleg indulnak azért majd új beruházások, de a Nemzetközi Energia Ügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy az energetikai átmenethez szükséges egyes anyagokból 2040-ig a négyszeresére kellene emelni a hozzáférhető mennyiséget, ennek biztosítása pedig pörgő beruházások mellett is kihívás lenne. Lítiumból és kobaltból például a már működő és kialakítás alatt lévő bányák csak a szükséges mennyiség felét lesznek képesek majd fedezni 2030-ban a szervezet előrejelzése szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába fenyegették többször is németek, magyar kézben maradt a világ második legnagyobb perlitbányájaA perlit egyre értékesebb, Hollandiában nagyrészt ebben termesztik a zöldségeket. A kőzet egyik első és máig az egyik legnagyobb bányája magyar kézben van.

Világ bányászat beruházások kobalt lítium réz üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. június 23. 17:31 Világ

Van, ahol már több üzletember repül, mint a járvány előtt

A Qatar Airways-nél már nagyobb a business class kihasználtsága, mint a járvány előtt, legalábbis azokon az útvonalakon, ahol már nincs utazási korlátozás.

Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tárolók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában.

Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.