Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 27. 12:11 Világ

Miért nem nyitnak új bányákat, ha olyan drágák a nyersanyagok?

Lényegében nincs olyan fontos nyersanyag, amely ne drágult volna rengeteget az utóbbi egy évben, a talán legfontosabb ipari fém, a réz például majdnem dupla annyiba kerül a világpiacon, mint 12 hónappal ezelőtt.

Az árváltozás rövidtávon leginkább a koronavírus-járvány által okozott gazdasági felfordulásnak, illetve a válság elhárítására hozott kormányzati intézkedéseknek tulajdonítható, egyáltalán nem biztos azonban, hogy a drágulás nem lesz hosszú életű. Ahogy a Wall Street Journal írja, a jelenlegi, nagyon jelentős nyereséget biztosító árszintek ellenére a világ nagy bányavállalatai ugyanis egyáltalán nem sietnek új beruházásokba fogni.

Ennek rövidtávon persze nincs túl nagy jelentősége, hiszen egy új bányát megnyitni és termelésbe állítani 10-15 év, a meglévők bővítése viszont ennél azért kevesebb időt igényel. Hosszabb távon mindenesetre komoly gondokat okozhat, ha nem javul a beruházási hajlandóság, különösen azoknál a fémeknél, amelyekre nagy mennyiségben van szükség az üvegházhatású kibocsátást csökkentő energetikai átmenethez.

A szélturbinák, akkumulátorok és általában az elektromos autók előállításához egyebek mellett rengeteg rézre, kobaltra és lítiumra van szükség. A Goldman Sachs befektetési bank előrejelzése szerint 2030-ig 40 százalékkal nő a réz iránti igény, és 8,2 millió tonnás hiányt vetít előre.

De miért nem ruháznak be a bányavállalatok, ha egyszer jók a profitkilátások? Leginkább azért, mert vezetőik és befektetőik még emlékeznek a legutóbbi nagy, az előző évtized első felében véget ért árupiaci és beruházási ciklusra, amelynek végén túlkínálat alakult ki, a profitok visszaestek, több cég csődbe ment, és jó pár vállalatvezető vesztette el az állását.

Most, amikor végre visszatértek a nagy nyereségek,

a vállalatok inkább leépítik adósságaikat, és osztalékot fizetnek részvényeseiknek, a beruházás csak ezután jön a célok között.

A Royal Bank of Canada számításai szerint a jelenlegi nyersanyagárak mellett a világ legnagyobb bányavállalatai közé tartozó Rio Tinto, BHP Group, Anglo American és Glencore együtt 140 milliárd dollár adózás, adósságtörlesztés és amortizáció előtti eredményre számíthat. 2015-ben, amikor a számukra fontos bányászati termékek árai a mélyben voltak, ez az összeg csak 44 milliárd dollár volt.

Bár tavaly már nőtt a beruházásokra költött összeg, az még mindig harmadával kevesebb, mint 2012-ben, a legutóbbi árupiaci felfutás végén, az osztalékok nagysága viszont 125 százalékkal felülmúlta az akkori szintet. Ennek nyomán már több jelentős bányavállalat vezetője is arról beszélt az utóbbi időben, hogy az új feltárások nem pótolják a kitermelt mennyiségeket.

Tartósan magas árszint mellett valószínűleg indulnak azért majd új beruházások, de a Nemzetközi Energia Ügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy az energetikai átmenethez szükséges egyes anyagokból 2040-ig a négyszeresére kellene emelni a hozzáférhető mennyiséget, ennek biztosítása pedig pörgő beruházások mellett is kihívás lenne. Lítiumból és kobaltból például a már működő és kialakítás alatt lévő bányák csak a szükséges mennyiség felét lesznek képesek majd fedezni 2030-ban a szervezet előrejelzése szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába fenyegették többször is németek, magyar kézben maradt a világ második legnagyobb perlitbányájaA perlit egyre értékesebb, Hollandiában nagyrészt ebben termesztik a zöldségeket. A kőzet egyik első és máig az egyik legnagyobb bányája magyar kézben van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bányászat beruházások kobalt lítium réz üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. június 9. 16:29 Közélet, Világ

Újabb feszültségforrás lehet, hogy Ukrajna háta mögött adtak át hadifoglyokat Magyarországnak

A nemzetközi jogba valószínűleg belefér, de minimum szokatlan a lépés.

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Stubnya Bence
2023. június 8. 18:15 Vállalat, Világ

Magyarország bejelentkezett a Közel-Kelet legújabb gigaprojektjébe

17 milliárd dollárból fejlesztenék az iraki közlekedési infrastruktúrát, a magyar nagykövet felajánlotta a magyar cégek közreműködését.

Fontos

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.

Pálos Máté
2023. június 9. 04:34 Adat, Közélet

Nehezen lesz ebből felzárkózás, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásban

Magyarország ezen a téren leszakadóban, és a kormány intézkedései inkább csak gerjesztik a folyamatot.