Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 26. 10:35 Világ

Még két év, mire teljesen kiheveri a válságot a munkaerőpiac Európában

Tavaly 3,5 millió állás szűnt meg Európában, és a munkahelyek száma csak 2023-ban éri majd el ismét a válság előtti szintet – állítja 700 vállalatvezető megkérdezésén alapuló kutatása alapján az Accenture tanácsadó cég.

Ez kevésbé biztató kilátás, mint amiben a legtöbb kormányzat reménykedik, hiszen az oltások felfutása, a koronavírus-járvány visszaszorulása nyomán a második fél évben szinte mindenki erőteljes növekedésre számít az európai gazdaságokban. A gazdasági kibocsátás szintje, azaz a GDP jó eséllyel már jövőre eléri majd a járvány előtti szintet, sok vállalat azonban a felmérés szerint óvatos az emberek felvételével, tart újabb járványhullámoktól vagy legalábbis helyi fellángolásoktól.

Ezzel együtt – ahogy a Bloomberg emlékeztet rá – az európai munkaerőpiac jobb állapotban van, mint a korábbi válságokat követően, jelentős részben az olyan állami támogatásoknak köszönhetően, mint a csökkentett munkaidős foglalkoztatás (Kurzarbeit). A 2008-as válságot követően nyolc évre volt szükség a foglalkoztatás helyreállására, vagyis még akkor is jobb a helyzet, ha erre most valóban 2023-ig kell várni.

Az Accenture tanulmánya arra is kitér, hogy a digitalizációs és fenntarthatósági befektetéseknek köszönhetően akár 5,7 millió új munkahely is létrejöhet Európában 2030-ig. Emellett a cégek háromnegyede arról számolt be, hogy alkalmazottainak átképzésére, képességeinek fejlesztésére készül a következő három évben, hogy meg tudjanak felelni az új elvárásoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország bértámogatási programja volt a legszűkmarkúbb az egész EU-banOlyan kiugróan kevés érintett kapott nálunk támogatást, hogy ha ránézünk az összehasonlító grafikonra, a magyar adatot szinte nem is látjuk.

Világ járvány koronavírus kurzarbeit munkaerőpiac munkahelyek üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Váczi István
2021. december 6. 13:41 Világ

Már több lesz a kövér, mint az éhező gyermek a világban jövőre

Amióta létezik az emberiség, a gyermekek alultápláltsága összességében mindig nagyobb probléma volt, mint a túlsúlyuk, jövőre azonban ez szinte biztosan megváltozik.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.