Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. május 26. 10:35 Világ

Még két év, mire teljesen kiheveri a válságot a munkaerőpiac Európában

Tavaly 3,5 millió állás szűnt meg Európában, és a munkahelyek száma csak 2023-ban éri majd el ismét a válság előtti szintet – állítja 700 vállalatvezető megkérdezésén alapuló kutatása alapján az Accenture tanácsadó cég.

Ez kevésbé biztató kilátás, mint amiben a legtöbb kormányzat reménykedik, hiszen az oltások felfutása, a koronavírus-járvány visszaszorulása nyomán a második fél évben szinte mindenki erőteljes növekedésre számít az európai gazdaságokban. A gazdasági kibocsátás szintje, azaz a GDP jó eséllyel már jövőre eléri majd a járvány előtti szintet, sok vállalat azonban a felmérés szerint óvatos az emberek felvételével, tart újabb járványhullámoktól vagy legalábbis helyi fellángolásoktól.

Ezzel együtt – ahogy a Bloomberg emlékeztet rá – az európai munkaerőpiac jobb állapotban van, mint a korábbi válságokat követően, jelentős részben az olyan állami támogatásoknak köszönhetően, mint a csökkentett munkaidős foglalkoztatás (Kurzarbeit). A 2008-as válságot követően nyolc évre volt szükség a foglalkoztatás helyreállására, vagyis még akkor is jobb a helyzet, ha erre most valóban 2023-ig kell várni.

Az Accenture tanulmánya arra is kitér, hogy a digitalizációs és fenntarthatósági befektetéseknek köszönhetően akár 5,7 millió új munkahely is létrejöhet Európában 2030-ig. Emellett a cégek háromnegyede arról számolt be, hogy alkalmazottainak átképzésére, képességeinek fejlesztésére készül a következő három évben, hogy meg tudjanak felelni az új elvárásoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország bértámogatási programja volt a legszűkmarkúbb az egész EU-banOlyan kiugróan kevés érintett kapott nálunk támogatást, hogy ha ránézünk az összehasonlító grafikonra, a magyar adatot szinte nem is látjuk.

Világ járvány koronavírus kurzarbeit munkaerőpiac munkahelyek üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. június 23. 17:31 Világ

Van, ahol már több üzletember repül, mint a járvány előtt

A Qatar Airways-nél már nagyobb a business class kihasználtsága, mint a járvány előtt, legalábbis azokon az útvonalakon, ahol már nincs utazási korlátozás.

Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tárolók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában.

Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.