Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. május 16. 11:46 Világ

Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést

Mohamed Hage Libanonban nőtt fel, és egész gyerekkorában körülvették az erkélyeken, tetőkön növesztett zöldségek és fűszernövények. Miután Kanadába költözött, meglepte, hogy hasonló kultúra hiányában a zöldségek akár kétezer kilométert utaznak fogyasztás előtt.

Emiatt indította el 2009-ben a Lufa Farms nevű cégét, amellyel az volt a célja, hogy helyben elérhető zöldségeket termesszen üvegházakban nagy felületű városi ingatlanok tetején. A cég abból indul ki, hogy a jelenlegi élelmiszer-ellátás fenntarthatatlan, a tetőkön pedig kevesebb helyet használva közelebb lehet hozni a termesztést a fogyasztókhoz.


A Lufa Farms egyik üvegháza

A tetőkön létrehozott kertekkel frissebb élelmiszerhez juthatunk, és jelentősen csökkenthetjük az élelmiszeripar károsanyag-kibocsátását. A Világgazdasági Fórum (WEF) összefoglalója szerint a Lufa Farms eddig négy tetőkerti gazdaságot hozott létre Montrealban (az ötödik idén készül el). A legutóbbi több mint 15 ezer négyzetméter alapterületű, amellyel a legnagyobb ilyen üvegház a világon a cég szerint.

Ez a gazdaság átlagban heti 11 tonna zöldség – főleg paradicsom és padlizsán – termesztésére képes. Az öntözéshez keringetik az esővizet, nem használnak mesterséges rovarirtókat, a zöldségeket pedig közvetlenül, akár aznap leszüretelve adják el vásárlóiknak. Nem gondolják azt, hogy a hagyományos gazdaságokat teljes egészében ki tudnák váltani, mivel számos zöldség termesztése nem igazán lehetséges városi üvegházakban.


Így működik az egyik üvegház 

Saját adataik szerint a közel kétmilliós Montreal lakosságának két százalékát ők látják el zöldségekkel. A városi kertészkedés egyre népszerűbb a nyugati világban, Párizsban például közel akkora tetőkertet nyitottak meg tavaly, mint amekkora a montreali. Párizsban 2016-ban indult el egy projekt azzal a céllal, hogy Párizs a fenntartható élelmiszer-előállítás mintavárosává váljon, részben azáltal, hogy az épülettetők harmadára városi kert épüljön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPárizs háztetőin elkezdtek növényeket termeszteniA városvezetés támogatásával számos háztetőn gazdálkodásokat hoztak létre a fenntarthatóság jegyében, jövőre pedig elkészül a világ legnagyobb tetőkertje.

Világ fenntartahatóság Kanada mezőgazdaság üvegház zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. október 5. 10:35 Világ

Tálib Afganisztán: lehet (nemzet)gazdaságot építeni gránátalmára és görögdinnyére?

Interjú a régi-új iszlamista rezsim működéséről, a nem ok nélkül a „birodalmak temetőjének” becézett ország jelenéről és jövőjéről, az afgánok előtt álló gazdasági lehetőségről Dr. Wagner Péterrel a HOLDBLOG-on.

Jandó Zoltán
2022. október 5. 09:22 Világ

Két hete Ukrajnán keresztül jön a legtöbb orosz gáz Európába

A háború kezdete óta először lett a legfontosabb útvonal az ukrán tranzit. Ehhez az is kellett, hogy a Magyarország számára fontos Török Áramlaton is kevesebb gáz érkezzen.

Mészáros R. Tamás
2022. október 4. 04:34 Világ

A bandavezérek biztonsági tanácsa békét hozott, de kiszorította az államot a világ egykori kokainfővárosában

A védelmi pénz adóként működik, kevesebb a bandaháború és a leszámolás, de a békének ára van ott, ahol azt a törvény a saját erejéből nem tudja kikényszeríteni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.

Jandó Zoltán
2022. október 4. 15:57 Vállalat

Két év alatt 35 milliárdnyi profitot hozott az állami megrendelésekkel kitömött takarítócég

A B+N Zrt. felfutása valószínűleg semmi máshoz nem mérhető, még Mészáros Lőrinc birodalmának zászlóshajója, sem fejlődött ilyen ütemben.

Avatar
2022. október 4. 15:11 Támogatói tartalom

Szigorodik a szabályozás és a NAV-ellenőrzés is a kapcsolt vállalkozások egymás közötti elszámolására

Már idén nyár végétől jelentősen emelkedtek a büntetési tételek, és változnak a tao-bevallás szabályai is transzferár szempontból.