Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. május 16. 11:46 Világ

Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést

Mohamed Hage Libanonban nőtt fel, és egész gyerekkorában körülvették az erkélyeken, tetőkön növesztett zöldségek és fűszernövények. Miután Kanadába költözött, meglepte, hogy hasonló kultúra hiányában a zöldségek akár kétezer kilométert utaznak fogyasztás előtt.

Emiatt indította el 2009-ben a Lufa Farms nevű cégét, amellyel az volt a célja, hogy helyben elérhető zöldségeket termesszen üvegházakban nagy felületű városi ingatlanok tetején. A cég abból indul ki, hogy a jelenlegi élelmiszer-ellátás fenntarthatatlan, a tetőkön pedig kevesebb helyet használva közelebb lehet hozni a termesztést a fogyasztókhoz.


A Lufa Farms egyik üvegháza

A tetőkön létrehozott kertekkel frissebb élelmiszerhez juthatunk, és jelentősen csökkenthetjük az élelmiszeripar károsanyag-kibocsátását. A Világgazdasági Fórum (WEF) összefoglalója szerint a Lufa Farms eddig négy tetőkerti gazdaságot hozott létre Montrealban (az ötödik idén készül el). A legutóbbi több mint 15 ezer négyzetméter alapterületű, amellyel a legnagyobb ilyen üvegház a világon a cég szerint.

Ez a gazdaság átlagban heti 11 tonna zöldség – főleg paradicsom és padlizsán – termesztésére képes. Az öntözéshez keringetik az esővizet, nem használnak mesterséges rovarirtókat, a zöldségeket pedig közvetlenül, akár aznap leszüretelve adják el vásárlóiknak. Nem gondolják azt, hogy a hagyományos gazdaságokat teljes egészében ki tudnák váltani, mivel számos zöldség termesztése nem igazán lehetséges városi üvegházakban.


Így működik az egyik üvegház 

Saját adataik szerint a közel kétmilliós Montreal lakosságának két százalékát ők látják el zöldségekkel. A városi kertészkedés egyre népszerűbb a nyugati világban, Párizsban például közel akkora tetőkertet nyitottak meg tavaly, mint amekkora a montreali. Párizsban 2016-ban indult el egy projekt azzal a céllal, hogy Párizs a fenntartható élelmiszer-előállítás mintavárosává váljon, részben azáltal, hogy az épülettetők harmadára városi kert épüljön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPárizs háztetőin elkezdtek növényeket termeszteniA városvezetés támogatásával számos háztetőn gazdálkodásokat hoztak létre a fenntarthatóság jegyében, jövőre pedig elkészül a világ legnagyobb tetőkertje.

Világ fenntartahatóság Kanada mezőgazdaság üvegház zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Pálos Máté
2022. május 24. 14:08 Közélet, Világ

Egyre valószínűtlenebbnek tűnik a teljes EU-s olajembargó, Orbánra mutogat a nemzetközi sajtó

Az embargó meghiúsulása nemcsak jelentősen gyengítené az EU stratégiai súlyát a világpolitikában, de a Kremlnek is további időt ad a hadigépezet működtetésére.

Fontos

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Avatar
2022. május 24. 15:00 Pénz

Nyíregyháza lepipálta New Yorkot a bérleti díjak drágulásában

Rekordidő alatt drágultak nagyot a nyíregyházi háromszobás lakások.