Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. május 16. 11:46 Világ

Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést

Mohamed Hage Libanonban nőtt fel, és egész gyerekkorában körülvették az erkélyeken, tetőkön növesztett zöldségek és fűszernövények. Miután Kanadába költözött, meglepte, hogy hasonló kultúra hiányában a zöldségek akár kétezer kilométert utaznak fogyasztás előtt.

Emiatt indította el 2009-ben a Lufa Farms nevű cégét, amellyel az volt a célja, hogy helyben elérhető zöldségeket termesszen üvegházakban nagy felületű városi ingatlanok tetején. A cég abból indul ki, hogy a jelenlegi élelmiszer-ellátás fenntarthatatlan, a tetőkön pedig kevesebb helyet használva közelebb lehet hozni a termesztést a fogyasztókhoz.


A Lufa Farms egyik üvegháza

A tetőkön létrehozott kertekkel frissebb élelmiszerhez juthatunk, és jelentősen csökkenthetjük az élelmiszeripar károsanyag-kibocsátását. A Világgazdasági Fórum (WEF) összefoglalója szerint a Lufa Farms eddig négy tetőkerti gazdaságot hozott létre Montrealban (az ötödik idén készül el). A legutóbbi több mint 15 ezer négyzetméter alapterületű, amellyel a legnagyobb ilyen üvegház a világon a cég szerint.

Ez a gazdaság átlagban heti 11 tonna zöldség – főleg paradicsom és padlizsán – termesztésére képes. Az öntözéshez keringetik az esővizet, nem használnak mesterséges rovarirtókat, a zöldségeket pedig közvetlenül, akár aznap leszüretelve adják el vásárlóiknak. Nem gondolják azt, hogy a hagyományos gazdaságokat teljes egészében ki tudnák váltani, mivel számos zöldség termesztése nem igazán lehetséges városi üvegházakban.


Így működik az egyik üvegház 

Saját adataik szerint a közel kétmilliós Montreal lakosságának két százalékát ők látják el zöldségekkel. A városi kertészkedés egyre népszerűbb a nyugati világban, Párizsban például közel akkora tetőkertet nyitottak meg tavaly, mint amekkora a montreali. Párizsban 2016-ban indult el egy projekt azzal a céllal, hogy Párizs a fenntartható élelmiszer-előállítás mintavárosává váljon, részben azáltal, hogy az épülettetők harmadára városi kert épüljön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPárizs háztetőin elkezdtek növényeket termeszteniA városvezetés támogatásával számos háztetőn gazdálkodásokat hoztak létre a fenntarthatóság jegyében, jövőre pedig elkészül a világ legnagyobb tetőkertje.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fenntartahatóság Kanada mezőgazdaság üvegház zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.