Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. május 16. 11:46 Világ

Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést

Mohamed Hage Libanonban nőtt fel, és egész gyerekkorában körülvették az erkélyeken, tetőkön növesztett zöldségek és fűszernövények. Miután Kanadába költözött, meglepte, hogy hasonló kultúra hiányában a zöldségek akár kétezer kilométert utaznak fogyasztás előtt.

Emiatt indította el 2009-ben a Lufa Farms nevű cégét, amellyel az volt a célja, hogy helyben elérhető zöldségeket termesszen üvegházakban nagy felületű városi ingatlanok tetején. A cég abból indul ki, hogy a jelenlegi élelmiszer-ellátás fenntarthatatlan, a tetőkön pedig kevesebb helyet használva közelebb lehet hozni a termesztést a fogyasztókhoz.


A Lufa Farms egyik üvegháza

A tetőkön létrehozott kertekkel frissebb élelmiszerhez juthatunk, és jelentősen csökkenthetjük az élelmiszeripar károsanyag-kibocsátását. A Világgazdasági Fórum (WEF) összefoglalója szerint a Lufa Farms eddig négy tetőkerti gazdaságot hozott létre Montrealban (az ötödik idén készül el). A legutóbbi több mint 15 ezer négyzetméter alapterületű, amellyel a legnagyobb ilyen üvegház a világon a cég szerint.

Ez a gazdaság átlagban heti 11 tonna zöldség – főleg paradicsom és padlizsán – termesztésére képes. Az öntözéshez keringetik az esővizet, nem használnak mesterséges rovarirtókat, a zöldségeket pedig közvetlenül, akár aznap leszüretelve adják el vásárlóiknak. Nem gondolják azt, hogy a hagyományos gazdaságokat teljes egészében ki tudnák váltani, mivel számos zöldség termesztése nem igazán lehetséges városi üvegházakban.


Így működik az egyik üvegház 

Saját adataik szerint a közel kétmilliós Montreal lakosságának két százalékát ők látják el zöldségekkel. A városi kertészkedés egyre népszerűbb a nyugati világban, Párizsban például közel akkora tetőkertet nyitottak meg tavaly, mint amekkora a montreali. Párizsban 2016-ban indult el egy projekt azzal a céllal, hogy Párizs a fenntartható élelmiszer-előállítás mintavárosává váljon, részben azáltal, hogy az épülettetők harmadára városi kert épüljön.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPárizs háztetőin elkezdtek növényeket termeszteniA városvezetés támogatásával számos háztetőn gazdálkodásokat hoztak létre a fenntarthatóság jegyében, jövőre pedig elkészül a világ legnagyobb tetőkertje.

Világ fenntartahatóság Kanada mezőgazdaság üvegház zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. június 23. 17:31 Világ

Van, ahol már több üzletember repül, mint a járvány előtt

A Qatar Airways-nél már nagyobb a business class kihasználtsága, mint a járvány előtt, legalábbis azokon az útvonalakon, ahol már nincs utazási korlátozás.

Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tárolók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában.

Váczi István
2021. június 22. 10:21 Világ

Nem kér az orosz és kínai atomtechnológiából Csehország

Bár korábban felmerült, hogy Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.