Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 12. 11:56 Világ

Tovább enyhült a járvány, és folytatódik a nyitás a visegrádi országokban

Tovább csökkentek a naponta regisztrált esetszámok a visegrádi országokban az elmúlt hét napban. A javuló tendenciáknak köszönhetően az új fertőzöttek naponkénti száma Csehországban és Szlovákiában tavaly szeptember, Lengyelországban október eleje óta nem volt olyan alacsony szinten, mint mostanában. Magyarországon a második hullám csillapodása után, január végén regisztráltak utoljára a mostanihoz hasonló adatokat.

A pozitív eredménnyel záruló tesztek aránya is tovább csökkent a régiós országokban Szlovákia kivételével, ahol már hetek óta olyan alacsony szinten van a mutató, hogy érdemben már nincs hova javulnia. Lengyelországban és Magyarországon azonban a járvány feletti kontrollt mutató öt százalékos szint eléréséhez még csökkennie kell az esetszámoknak, vagy a jelenleginél valamivel több vizsgálatot kellene elvégezni.

A halálozási adatok tükrében Csehországban és Lengyelországban a járvány visszahúzódásának megtorpanását láthatjuk. Persze a változás még nagyon friss, és lehet, hogy csak átmeneti – a halálozási statisztika hasonló stagnálását tapasztalhattuk a múlt héten Szlovákiában, az új adatok viszont ismét a csökkenést mutatják. Magyarországon immáron egy hónapja folyamatosan mérséklődik a végzetes kimenetelű esetek száma.

Mindezek ellenére a visegrádi négyek továbbra is járvány által a leginkább sújtott országok közé tartoznak. Az összes eddigi haláleset egymillió főre vetített értéke szerinti rangsor élén továbbra is Magyarország található, Csehország a második, Szlovákia a nyolcadik, Lengyelország pedig a tizenötödik az Our World in Data statisztikái alapján*Igaz, ahogy erről már többször írtunk, ezek az adatok csak korlátozottan összehasonlíthatóak, mégis jól jelzik, hogy a régióban rendkívüli pusztítást okozott a járvány..

Magyarország nagyjából kétszeres előnyre tett szert a beadott oltások számát tekintve a régiós szomszédokhoz képest, ami egyelőre még nem látszik olvadni, hiába lassult le a magyar oltási program.

Csehországban az enyhítések következő lépése a mozik megnyitása lehet a jövő héten, továbbá a legfeljebb négyszáz fős beltéri események engedélyezése is szóba került. Lengyelországban a következő napokban még csak a szabadtéri mozik és színházak nyithatnak a vendéglátók teraszaival együtt, továbbá megszűnik a szabadtéri maszkviselési kötelezettség. Szlovákiában a jövő héten várhatóan megszűnik a veszélyhelyzet, így a kijárási és gyülekezési tilalmak is feloldódnak majd. Lassan körvonalazódik az ország által beszerzett Szputnyik V oltóanyagok sorsa is: a magyarországi vizsgálatok szerint a vakcinák megfelelők, május végére pedig megérkezhetnek a még várt oroszországi teszteredmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem mindegy, melyik megyében kapod el a koronavírustMegyénként is jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mekkorák a koronavírus-fertőzés túlélésének esélyei. Sok múlik azon, hogy bizonyos betegségek mennyire elterjedtek.

Világ fertőzöttek száma halálozás koronavírus oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Avatar
2021. szeptember 21. 15:01 Világ

Az hagyján, hogy az acélgyár leáll, de még sör sem lesz Angliában

Egyre többen aggódnak az elszállt gázárak és a leálló gyárak miatt Angliában, a földgázhiány a vágóhídakat és sörfőzdéket is rosszul érintheti.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Fontos

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.