Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 12. 11:56 Világ

Tovább enyhült a járvány, és folytatódik a nyitás a visegrádi országokban

Tovább csökkentek a naponta regisztrált esetszámok a visegrádi országokban az elmúlt hét napban. A javuló tendenciáknak köszönhetően az új fertőzöttek naponkénti száma Csehországban és Szlovákiában tavaly szeptember, Lengyelországban október eleje óta nem volt olyan alacsony szinten, mint mostanában. Magyarországon a második hullám csillapodása után, január végén regisztráltak utoljára a mostanihoz hasonló adatokat.

A pozitív eredménnyel záruló tesztek aránya is tovább csökkent a régiós országokban Szlovákia kivételével, ahol már hetek óta olyan alacsony szinten van a mutató, hogy érdemben már nincs hova javulnia. Lengyelországban és Magyarországon azonban a járvány feletti kontrollt mutató öt százalékos szint eléréséhez még csökkennie kell az esetszámoknak, vagy a jelenleginél valamivel több vizsgálatot kellene elvégezni.

A halálozási adatok tükrében Csehországban és Lengyelországban a járvány visszahúzódásának megtorpanását láthatjuk. Persze a változás még nagyon friss, és lehet, hogy csak átmeneti – a halálozási statisztika hasonló stagnálását tapasztalhattuk a múlt héten Szlovákiában, az új adatok viszont ismét a csökkenést mutatják. Magyarországon immáron egy hónapja folyamatosan mérséklődik a végzetes kimenetelű esetek száma.

Mindezek ellenére a visegrádi négyek továbbra is járvány által a leginkább sújtott országok közé tartoznak. Az összes eddigi haláleset egymillió főre vetített értéke szerinti rangsor élén továbbra is Magyarország található, Csehország a második, Szlovákia a nyolcadik, Lengyelország pedig a tizenötödik az Our World in Data statisztikái alapján*Igaz, ahogy erről már többször írtunk, ezek az adatok csak korlátozottan összehasonlíthatóak, mégis jól jelzik, hogy a régióban rendkívüli pusztítást okozott a járvány..

Magyarország nagyjából kétszeres előnyre tett szert a beadott oltások számát tekintve a régiós szomszédokhoz képest, ami egyelőre még nem látszik olvadni, hiába lassult le a magyar oltási program.

Csehországban az enyhítések következő lépése a mozik megnyitása lehet a jövő héten, továbbá a legfeljebb négyszáz fős beltéri események engedélyezése is szóba került. Lengyelországban a következő napokban még csak a szabadtéri mozik és színházak nyithatnak a vendéglátók teraszaival együtt, továbbá megszűnik a szabadtéri maszkviselési kötelezettség. Szlovákiában a jövő héten várhatóan megszűnik a veszélyhelyzet, így a kijárási és gyülekezési tilalmak is feloldódnak majd. Lassan körvonalazódik az ország által beszerzett Szputnyik V oltóanyagok sorsa is: a magyarországi vizsgálatok szerint a vakcinák megfelelők, május végére pedig megérkezhetnek a még várt oroszországi teszteredmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem mindegy, melyik megyében kapod el a koronavírustMegyénként is jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mekkorák a koronavírus-fertőzés túlélésének esélyei. Sok múlik azon, hogy bizonyos betegségek mennyire elterjedtek.

Világ fertőzöttek száma halálozás koronavírus oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 16:03 Pénz, Világ

Jelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káosz

Több mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Váczi István
2022. augusztus 11. 12:48 Világ

Nagy fordulat után már csökkennek az árak az amerikai e-kereskedelemben

Miközben a világ jelentős részéhez hasonlóan az Egyesült Államokban is a magas infláció ellen küzdenek a döntéshozók, az e-kereskedelemben már visszatért az árak csökkenése.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.

Avatar
2022. augusztus 10. 13:04 Közélet, Vállalat

Több ügyet vonhattak össze a Ryanair ellen, mert az áremelésért önmagában nem lenne büntethető

A légitársaságra kiszabott 300 millió forint nem számít túl nagy fogyasztóvédelmi bírságnak, de érdekes lesz látni, hogy pontosan miért kapta a cég.

Bucsky Péter
2022. augusztus 10. 04:34 Közélet

Ha fel kell adni a 480-as üzemanyagárat, kétszeresen is az EU-ra mutogathat a kormány

Áfából a magyar autósok fizetik a legtöbbet az üzemanyagok után, a kormány mégis a jövedéki adót csökkentette, amely már a kötelező uniós minimumot sem éri el.