Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. május 12. 11:56 Világ

Tovább enyhült a járvány, és folytatódik a nyitás a visegrádi országokban

Tovább csökkentek a naponta regisztrált esetszámok a visegrádi országokban az elmúlt hét napban. A javuló tendenciáknak köszönhetően az új fertőzöttek naponkénti száma Csehországban és Szlovákiában tavaly szeptember, Lengyelországban október eleje óta nem volt olyan alacsony szinten, mint mostanában. Magyarországon a második hullám csillapodása után, január végén regisztráltak utoljára a mostanihoz hasonló adatokat.

A pozitív eredménnyel záruló tesztek aránya is tovább csökkent a régiós országokban Szlovákia kivételével, ahol már hetek óta olyan alacsony szinten van a mutató, hogy érdemben már nincs hova javulnia. Lengyelországban és Magyarországon azonban a járvány feletti kontrollt mutató öt százalékos szint eléréséhez még csökkennie kell az esetszámoknak, vagy a jelenleginél valamivel több vizsgálatot kellene elvégezni.

A halálozási adatok tükrében Csehországban és Lengyelországban a járvány visszahúzódásának megtorpanását láthatjuk. Persze a változás még nagyon friss, és lehet, hogy csak átmeneti – a halálozási statisztika hasonló stagnálását tapasztalhattuk a múlt héten Szlovákiában, az új adatok viszont ismét a csökkenést mutatják. Magyarországon immáron egy hónapja folyamatosan mérséklődik a végzetes kimenetelű esetek száma.

Mindezek ellenére a visegrádi négyek továbbra is járvány által a leginkább sújtott országok közé tartoznak. Az összes eddigi haláleset egymillió főre vetített értéke szerinti rangsor élén továbbra is Magyarország található, Csehország a második, Szlovákia a nyolcadik, Lengyelország pedig a tizenötödik az Our World in Data statisztikái alapján*Igaz, ahogy erről már többször írtunk, ezek az adatok csak korlátozottan összehasonlíthatóak, mégis jól jelzik, hogy a régióban rendkívüli pusztítást okozott a járvány..

Magyarország nagyjából kétszeres előnyre tett szert a beadott oltások számát tekintve a régiós szomszédokhoz képest, ami egyelőre még nem látszik olvadni, hiába lassult le a magyar oltási program.

Csehországban az enyhítések következő lépése a mozik megnyitása lehet a jövő héten, továbbá a legfeljebb négyszáz fős beltéri események engedélyezése is szóba került. Lengyelországban a következő napokban még csak a szabadtéri mozik és színházak nyithatnak a vendéglátók teraszaival együtt, továbbá megszűnik a szabadtéri maszkviselési kötelezettség. Szlovákiában a jövő héten várhatóan megszűnik a veszélyhelyzet, így a kijárási és gyülekezési tilalmak is feloldódnak majd. Lassan körvonalazódik az ország által beszerzett Szputnyik V oltóanyagok sorsa is: a magyarországi vizsgálatok szerint a vakcinák megfelelők, május végére pedig megérkezhetnek a még várt oroszországi teszteredmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyáltalán nem mindegy, melyik megyében kapod el a koronavírustMegyénként is jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mekkorák a koronavírus-fertőzés túlélésének esélyei. Sok múlik azon, hogy bizonyos betegségek mennyire elterjedtek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fertőzöttek száma halálozás koronavírus oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.