Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

A napokban az Etna lábánál fekvő Castiglione di Sicilia is meghirdette a saját egyeurós ház- vagy lakásvásárlási programját, és ezzel elég nagy lökést adott a környékbeli kínálatnak. Ezt a városkát jelenleg 3 ezren lakják, de a 20. század elején még 14 ezer lakosa volt, így könnyű elképzelni, hogy ekkora elnéptelenedés során mennyi régi romos házat hagytak hátra az elköltözők.

Ahogy a CNN is beszámolt róla, a város összesen 900 ingatlant kínál eladásra, ezek mintegy fele már egy euróért is elérhető, de a legdrágábbak is 4-5 ezer euró (1,4-1,8 millió forint) között mozognak. Ez még akkor is jelentős ingatlanállomány, ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi időben Olaszország-szerte elég sok falu és kisváros hirdetett hasonló akciókat.

Ahogy azt már megszokhattuk, az egy euró a valóságban sosem egy euró, hiszen a vételi lehetőséghez meghatározott határidőn (általában 5 éven) belül kötelező felújítást is kell vállalni, annak befejeztéig pedig 4-5 ezer eurós letétet kell bemutatni, vagy ezt fedező biztosítást kell kötni.

Szicília most már az olasz egyeurós ingatlanprogramok központja lett,

Castiglione di Sicilia mellett már egy ideje lehet félig romos házak között válogatni például Augustában, Troinában, Italában, Salemiben, Sambucában, Bivonában, Cammaratában, Mussomeliben és Gangiban is.

Szicíliában a helyi adók alacsonyak, és Castiglione di Sicilia polgármestere azt mondja, náluk elég egy olyan 4000 eurós fedezeti biztosítást kötni, amely évente 100 euróba kerül, és természetesen igénybe lehet venni az olasz épületfelújítási adókedvezményt is, amely a költségek 110 százalékára rúg.

Az egyeurós házak vásárlóit bemutató riportokból egyébként az rajzolódik ki, hogy a fejlett nyugat-európai országokból vagy Amerikából érkező vásárlók számára az egy euró sokszor csak figyelemfelkeltésül szolgál, mert amikor megérkeznek az olasz falvakba, és elhatározzák magukat a vásárlás mellett, sokan inkább az eleve 4-5 ezer eurós ingatlanokat veszik meg. Azokkal messze nincs annyi munka és vesződség, mint az egyeurós romos házakkal.

A beköltözőkről nincs hivatalos felmérés, de a beszámolókból egyértelműnek látszik, hogy vagy eleve idősebb külföldi házaspárok veszik a házakat, hogy a kellemes klímát és környezetet élvezhessék nyugdíjas éveik alatt, vagy olyan fiatalok, akik elsősorban nyaralóban gondolkodnak azzal a távolabbi elképzeléssel, hogy nyugdíjas korukra ide vonulnak majd vissza.

Jóval kevesebb példát találni arra, hogy az egyeurós vevők a felújítás után aktív korukban is ténylegesen beköltöznek ezekre az olasz kistelepülésekre, vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy a programok alkalmasak az ingatlanállomány felújítására és jó karban tartására, de arra kevésbé, hogy ténylegesen életet vigyenek (vissza) a városkákba. Ez csak azokban az esetekben sikerülhet, ahol az egy euró fejében azt is kikötik, hogy valós üzleti, pénzkereső tevékenységbe is bele kell kezdenie a vásárlóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBuszvezetők vagy pincérek pótolják a profi vendégmunkásokat az olasz földekenAz utazási korlátok miatt nagyjából 150 ezer külföldi idénymunkást pótolnak munkájukat elvesztő olaszok.

Élet Világ egy euró ingatlan Olaszország Szicília Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Fabók Bálint
2021. június 14. 11:26 Élet

A magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házak

A magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Avatar
2021. június 13. 18:16 Élet

Nem mindegy, mit írunk az önéletrajzunkba pár év kihagyás után

Ha gyereknevelés miatt marad otthon valaki, kisebb eséllyel hívják vissza, mint ha munkanélküliség miatt nem dolgozik egy ideig.

Fontos

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.

Mészáros R. Tamás
2021. június 16. 05:55 Világ

A világ tart tőle, pedig a közgazdászok szerint a kínai innováció lassú

Bár a Huawei, a kínai űrprogram vagy a digitális jüan világszínvonalú technológiát sejtet, mélyebb elemzések szerint a kínai termelékenységnövekedés megtorpant - pont, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 15. 16:53 Adat

Szikszó, Encs és Devecser környékén tízből egy koronavírus-fertőzött meghalt

Rémisztő adata az egyenlőtlenségnek, hogy az országnak vannak olyan kisebb régiói, ahol több mint 10 százalékon áll a járvány halálozási mutatója, miközben a legjobb járási adatok eddig 3 százalék alatt maradtak.